Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Murat Kurum Bursa’da helikopterle inceleme yaptı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi’nde yeniden ortaya çıkan müsilaj tehdidi ve artan kirlilik üzerine Bursa’da geniş çaplı bir çevre denetimi başlattı. 376 sanayi tesisi ile 91 atık su arıtma tesisi mercek altına alındı.

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2025 13:00
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2025 13:02
Kaynak: Haber Merkezi
Bakan Murat Kurum Bursa’da helikopterle inceleme yaptı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi’ni korumaya yönelik başlattığı 22 maddelik Marmara Denizi Koruma Eylem Planı kapsamında denetimlere hız kesmeden devam ediyor. Bakan Murat Kurum’un Bursa ziyaretiyle birlikte, Nilüfer Çayı, Gemlik Körfezi ve İznik Gölü’nü kapsayan çevresel kirlilik odaklı çalışmalar yeniden gündeme geldi.

BAKAN KURUM HAVADAN İNCELEDİ, DENETİM TALİMATI VERDİ

Bursa’da düzenlenen 2. Uludağ Çevre Forumu’nda yaptığı açıklamada müsilaj tehlikesine dikkat çeken Bakan Kurum, ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinin hızla tamamlanması gerektiğini vurgulamıştı. Ziyaret kapsamında Nilüfer Çayı, Gemlik Körfezi ve İznik Gölü’nü helikopterle havadan inceleyen Bakan Kurum, ardından Bursa'da denetim seferberliği başlatılması talimatını verdi.

YÜZLERCE TESİS DENETİM ALTINDA

Bakanlık, Bursa’daki 376 sanayi tesisi ile 91 atıksu arıtma tesisinde geniş kapsamlı denetim süreci başlattı. Denetimler, su ve hava kalitesi ölçümleriyle birlikte hem çevreye salınan baca gazları hem de arıtma çıkış suları üzerinde yoğunlaşıyor. Özellikle Marmara Denizi Hidrolojik Havzası içinde yer alan 55 arıtma tesisi, planın öncelikli denetim alanları arasında yer alıyor.

OCAK AYI VERİLERİ ENDİŞE VERİCİ

Bakanlığın 2025 yılı Ocak ayında Marmara Denizi'ne kıyısı olan 7 ilde gerçekleştirdiği denetimlerde, 447 atıksu üreten tesis incelendi. Bu tesislerden alınan 360 numuneden 62’sinin sınır değerlerin üzerinde olduğu ve 11 belediye ya da işletmenin atık sularını arıtmadan deşarj ettiği belirlendi. Yeni denetimlerle bu sayıların düşürülmesi ve çevre koruma standartlarının yükseltilmesi hedefleniyor.

2050’YE TEMİZ GELECEK VİZYONU

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yürüttüğü bu eylem planı, Marmara Denizi’nin su kalitesini korumayı, atık yükünü azaltmayı ve bölge halkına sağlıklı bir çevre sunmayı amaçlıyor. Planın temel hedeflerinden biri ise Marmara’yı 2050 yılına kadar sürdürülebilir bir ekolojik dengeyle taşımak.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.