Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Anne babalar bu oyuncağa dikkat!

Son dönemde özellikle ilkokul ve ortaokul çağındaki çocuklar arasında yaygınlaşan ‘kelebek tarak’ oyuncakları, şiddete meyilli davranışları tetikleyebilir. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, anne babalara bu konuda uyarıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2025 11:21
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2025 12:00
Kaynak: İHA
Anne babalar bu oyuncağa dikkat!

Son günlerde ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin oyuncak olarak kullandığı ‘kelebek tarak’ isimli ürünler, hem ailelerin hem de eğitimcilerin dikkatini çekiyor. Görünüşüyle kelebek bıçaklara benzeyen bu oyuncaklar, küçük yaşta çocuklarda şiddet eğilimi oluşturabilme riski taşıyor.

Anne babalar bu oyuncağa dikkat!-Bursa Hayat Gazetesi-2

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, kelebek bıçaklara benzer ‘kelebek tarak’ oyuncaklarının işportada, oyuncakçılarda ve internet ortamında yoğun şekilde satıldığını belirtti. Ağaoğlu, "Taşınması yasal olarak yasak olmaması nedeniyle çocukların çantalarında ve ellerinde bu oyuncaklar rahatlıkla bulunabiliyor. Bu durum öğretmenlerin müdahale etmesini zorlaştırıyor," ifadelerini kullandı.

Metal ve plastik malzemelerden üretilen bu oyuncaklar, şiddet riskini artırması sebebiyle aileler ve eğitimciler tarafından büyük endişeyle karşılanıyor. Ağaoğlu, "Bir çocuk bu oyuncakla tehdit ya da korkutma amaçlı hareket ederse, karşısındaki kişiden beklenmedik tepkiler gelebilir ve olumsuz sonuçlar doğabilir. Bu oyuncakların satışının yasak olmaması, oyuncak olarak satılmasının doğru olduğu anlamına gelmiyor," dedi.

Uzmanlar, çocukların kelebek tarak gibi oyuncakları erken yaşta kullanmasının, ileride gerçek bıçak taşıma alışkanlığına yol açabileceğini vurguluyor. Ayrıca, bu oyuncakların özellikle 13-14 yaş altındaki çocuklar için tehlike oluşturduğunu belirtiyorlar.

Aydın Ağaoğlu, üretici ve satıcıları etik davranmaya çağırırken, anne babalara da çocukların oyuncak tercihlerinde daha bilinçli olmalarını önerdi. "Çocukları vahşi, kaba ve kırıcı davranışlara yöneltebilecek bu tür oyuncaklar piyasadan kaldırılmalı. Aileler, çocuklarına hayvan dostu ve eğitici oyuncaklar alarak onları bu risklerden koruyabilir," diye ekledi.

Anne babalar ve eğitimciler, kelebek tarak oyuncaklarına karşı daha dikkatli ve duyarlı olmalı; çocukların sağlıklı gelişimi için tehlikeli oyuncaklardan uzak tutulması büyük önem taşıyor.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.