Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Afet sonrası kentleşme sürecinde kamu yararı ve dayanışma vurgusu

TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremi sonrası ikinci yıl dönümünde, afetin yol açtığı yıkım ve kayıplara dair önemli bir açıklama yaptı. Açıklamada, bilimsel şehircilik ilkelerine aykırı yapılaşma süreçlerinin, doğal afetlere karşı oluşturulacak sağlam şehirler için büyük bir engel oluşturduğuna dikkat çekildi.

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2025 11:49
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2025 11:50
Muhabir: Fethiye AKIN
Afet sonrası kentleşme sürecinde kamu yararı ve dayanışma vurgusu

TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen büyük depreminin ikinci yıl dönümünde, afet sonrası gelişen süreçler ve şehircilik politikalarına dair önemli açıklamalar yaptı. Yönetim Kurulu Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek'in başkanlığında yapılan açıklamada, mimarlık ve şehircilik ilkelerine aykırı yapılan planlama ve yapılaşma süreçlerinin doğal afetlere yol açan tahribatın temel nedeni olduğu vurgulandı.

“ÜLKEMİZ DEPREM COĞRAFYASINDA”

Şimşek açıklamasında; "Ülkemizde topraklarının tamamı deprem riski taşıyan bir coğrafyada, bilimi ve tekniği yok sayan planlama, kentleşme ve yapılaşma politikaları, geçmişte büyük can ve mal kayıplarına yol açtı. 1999 Marmara, 2011 Van, 2020 Elazığ ve İzmir depremleri sonrası yaşadığımız acılar, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş ve 20 Şubat 2023 Hatay Samandağ depremleriyle bir kez daha derinleşmiştir. 14 milyon vatandaşımız bu afetlerden doğrudan etkilenmiş ve 50.000'den fazla insanımız hayatını kaybetmiştir." ifadelerini kullandı.

AFET SONRASI İYİLEŞME SÜREÇLERİ HIZLANDIRILSIN TALEBİ

Mimarlar Odası Bursa Şubesi'nin açıklamasının devamında, depremlerden sonra geçen iki yılda, afet bölgelerinde geçici barınma, altyapı, kalıcı konut inşası ve kentsel yeniden yapılaşma süreçlerinin henüz tamamlanamadığı ifade edildi. Aynı zamanda, afetlerin neden olduğu büyük iç göç hareketlerinin etkilerinin devam ettiği belirtilerek, toplumun eşit koşullarda yeniden yaşamını sürdürebilmesi için afet sonrası iyileşme süreçlerinin hızlandırılması gerektiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, Mimarlar Odası'nın afet bölgesinde yerinde teknik incelemeler yaparak, kamu ve toplum yararı doğrultusunda bilimsel raporlar hazırladığı ve bu süreçte, sağlam, sağlıklı ve güvenli kentleşme için etkinlikler gerçekleştirdiği vurgulandı.

AYKIRI PLANLAMA VE YAPILAŞMAYA KARŞI MÜCADELE MESAJI

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, açıklamada şu mesajı verdi:

"Her koşulda, mesleki sorumluluklarımız ve toplumsal görevlerimiz doğrultusunda, doğal afetlerin tahribata yol açmasının temelinde yer alan, bilimsel şehircilik ilkelerine aykırı planlama, yapılaşma ve denetim süreçleri karşısında mücadelemizi sürdüreceğiz. Toplum yararına kentleşme ve afet eylem programları geliştirerek, bilgi ve deneyimlerimizi afet riskleri altında olan kentlerde toplumla dayanışma içinde kullanmaya devam edeceğiz."

AFETLERE KARŞI TOPLUMLA DAYANIŞMA

Mimarlar Odası Bursa Şubesi, afetlere karşı hazırlıklı şehirler kurmak adına, kamu ve yerel yönetimlerin, meslek odalarının ve akademik kuruluşların birlikte çalışması gerektiğini belirtti. Ayrıca, afet sonrası başarılı iyileşme süreçlerinin bilimsel ilkeler ve gerçeklerle oluşturulması gerektiğinin altı çizildi.

Kaynak: Fethiye AKIN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.