Hava Durumu

Cumhuriyet Caddesinde nostalji keyfi

Trafiğe kapatıldıktan sonra farklı bir havaya bürünen Cumhuriyet Caddesi, Şemsiyeli Kız, Kitap Okuyan Çocuk ve Kemancı Kadın Heykeli, yürüyüş yolundaki sokak sanatçıları, tramvayla birlikte yerli yabancı turistlerin uğrak yeri olmasıyla misafirlerine nostalji keyif yaşatıyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2018 06:50
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2018 06:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Cumhuriyet Caddesinde nostalji keyfi

Bilal KAYAALTI

Bir zamanlar otomobillerin çift yönlü kullandığı, bakkaliye toptancılarına, kumaşçılara ve mefruşatçılara ev sahipliği yapan Bursa'nın en eski ticaret mekanlarından birisi olan Cumhuriyet Caddesi, şimdilerde her yaştan insanın buluştuğu, caddenin doğu girişindeki kafeteryalar, aperatif yiyecek satan dükkanlarla birlikte, nostaljik tramvay,  seyyar satıcılar ve sokak sanatçılarının bulunduğu bir arena haline geldi.

YERLİ YABANCI TURİSTLER AKIN EDİYOR

Zafer Meydanı girişinden başlayan hareketlilik, İnönü caddesine kadar devam ederken, Bursalıların "Şemsiyeli Kız" ismini taktıkları Pirinç Hanı'nın hemen girişindeki heykel, 7'den 70'e yerli ve yabancı turistlerin fotoğraf çektirmek için sıra bekledikleri, aynı zamanda buluşma noktası olarak da kullanılmasıyla dikkat çekiyor. Ancak Şemsiyeli Kız heykelinin hemen dibindeki çöp konteynırı, fotoğraf tutkunlarının moralini bozuyor. Kent estetiği adına kötü bir katkısı olan bu görüntü kirliliğine belediyenin bir an önce son vermesi isteniyor.

NOSTALJİK TRAMVAY

Başlangıç noktası Pirinç Hanı'nın köşesi olan Nostaljik Tramvay, yolcularını alıp seferine başladıktan sonra, son durak olan İncirli caddesine doğru yol alırken, yolcularının Cumhuriyet Caddesi'ndeki sokak çalgıcılarına,  seyyar satıcılarına, Bursa'nın simgesi, değeri, serinliği olan asırlık Çınar ağaçları ve ticaret hanelerini seyretmelerine imkân sağlıyor.

KEMANCI KADIN

Cadde zamanın getirdiği sözde yeniliklerle birlikte ecdadın eserlerine de ev sahipliği yapıyor. Sipahiler Çarşısı yakınında bulunan, Yıldırım Bayezid döneminde 1389-1402 oğlu Ertuğrul Bey adına yaptırılan Ertuğrul Bey Camii, misafirlerinin zaman yolculuğuna çıkmasını imkân tanıyor. Cami'nin etrafındaki çay bahçeleri turistlerin ve çarşıya gelenlerin mola yeri olurken, Kemancı Kadın heykeli fotoğraf meraklılarının unutulmaz karelerine eşlik ediyor. Mescide komşu olan züccaciye, halı ve perde üzerine satış yapan dükkânlar, müşterilerinin huzurlu ve sağlıklı alışveriş yapmalarına ortam sağlıyor. Mabedin bahçesinin önünde seyyar satıcılık yapan 19 yaşındaki Mustafa Akkuş, Kemancı Kadın Heykeli'nde her gün yüzlerce insanın fotoğraf çektirdiğini söylüyor.

ÇINAR AĞAÇLARI

Cumhuriyet Caddesi'ni sağlı sollu bir çardak gibi süsleyen şehre olağanüstü güzellik katan asırlık çınar ağaçları, etrafında gölgelenenlere nostaljik anlar yaşatıyor, hızla betonlaşan kentlerin yeşile ne kadar çok ihtiyacı olduğunu sessiz bir şekilde haykırıyorlar. Her birinin 300 yıllık bir geçmişi olan çınarlar, bölgede bulunan esnafların titizlikle sahip çıkması, koruyup, gözetmesi sonucunda ayakta durmaya devam ediyorlar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.