Hava Durumu

Beynimizin yolculuğu (2)

Yazının Giriş Tarihi: 21.01.2023 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.01.2023 14:54

Beynimizin yapısı yaşımız kaç olursa olsun geliştiğinideğiştiğini, kaslarımız gibi üzerinde çalıştıkça güçlendiğini söylüyor Prof. Dr. Sinan Canan.Halk arasında çok kullanılan “Artık benden geçti” sözünü çürütüp,bu konuya açıklık getiriyor.

Beyin yaşadığı tecrübeye göre değişiyor ve gelişiyor. Yetişkin beyin farklı alanlarda bilgileri öğrendikçe kişinin kendine özgü hayat görüşü yaşayışı ve çıkarımları şahsına ait oluyor. Aslında bir açıdan da bakarsak kadim insanların çoğu en güzel eserlerini ömürlerinin sonuna doğru icra ettiklerini gözlemleyebiliriz.

Peki, nasıl geliştirmeliyiz beynimizi?

Buradaki dikkat edilmesi gereken en önemli unsur kendi kendimize ördüğümüz duvarları, kendimize çizdiğimiz sınırları görmek.Yılların alışkanlıklarını bize öğretilen kalıplaşmış öğretileri fark edip meydan okumaya düşüncelerimizden başlamalıyız. Aklımıza hemen nereden başlamak gerekli sorusu geliyor.

Ne kadar farklı karakterde insanlarla tanışırsak bu çeşitlilik beynimize olumlu yansıyor, yeni bağlantılar kurarak yapısını değiştiriyor. Otomatik pilottaki dürtüsel tepkisel duygusal yanımızı geliştirip, empatiyeteneğimizi geliştiriyor.

Neslimizgereği sosyal varlıklarız ve sürekli iletişim halindeyiz. Beyin yapımız ise daha az insan ile muhatap olduğundaverimi daha çok artıyor. Bilinçli bir şekilde kendimizle baş başa kalıp yaşadıklarımızı değerlendirme yaptığımız zaman isebeynimiz pozitif yönde gelişme sağlıyor. Azalmak beyne en iyi gelen eylem diyebiliriz. Fazla olan ne varsa yaşantımızda farkında olarak azalttığımızda beynimiz olumlu yönde gelişiyor. Bu fazlalıklar sorumlulukta olabilir, gereksiz eşyalar, hayır diyemediğimiz aktiviteler arkadaşlar da olabilir. Farkında olarak azalın.

Oksijenin beynimize etkileri ise çok önemlidir. vücudumuza giren oksijenin  %25'ni beynimiz tüketiyor. Oksijensiz kaldığımızda ölümü gerçekleşen ilk organımız beynimizdir.Vücudumuzu her gün nefes egzersizleri ile havalandırmak beyinsağlığımıza inanılmaz katkıları vardır. Harekette bereket vardır derler kadim insanlar. Vücudunuzu sabit ve hareketsiz kalacak durumlardan koruyun ve hareket edin. Hayat rutinlerinizi değiştirin. Kendinizi ve zihninizi yoran ne varsa uzaklaşmayı seçin. Yapılan araştırmalarda istenilmeyen yerlerde duran insanların beyin görüntüleri çekilmiş.Çıkan sonuç ise beden sanki radyasyona maruz kalmış gibitepki verdiği gözlemlenmiş.Beyninizin sağlığı için nezaket gereği de olsa orada kalmayı tercih etmeyin.

Beyninizi her zaman değiştirmeye ve geliştirmeye odaklarsanız istediğinize yönelik fırsatları hayatınıza daha çok çektiğinizi fark edeceksiniz. Yaptığınız bu değişim hem kendinize hem bir sonraki nesileve etrafınızdaki insanlara yol gösterecek. Böylelikle geride bıraktığımız en kadim miras ise hayatın gerçek anlamını yaşayıp, kendimizi geliştirerek katkıda bulunmak.Güncellenmiş bir beyin yapısı bırakmak.

Sevgiyle  ve kolaylıkla olsun bu değişim her birimiz için…

Beynimizin yolculuğu (1)

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.