Hava Durumu

'Aşağılık maymunlar olun!' dedik

Yazının Giriş Tarihi: 27.08.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.08.2021 07:30

Bilhassa bize bakan yönüyle oldukça dikkatimi çeken bir ayet-i kerime ile karşılaştım. Gerçeği söylemek gerekirse beni oldukça düşündürdü. Önce şu Ayet-i Kerime'nin mealini alalım ve sonra düşüncemi, fikrimi ifade etmek istiyorum:

"Kibirlerinden dolayı kendilerine yasak kılınan şeylerden vazgeçmeyince onlara; aşağılık maymunlar olun! dedik".(A'raf 166)

Bir de kısa bir tefsirine bakalım. Müfessirlerimiz nasıl yorumlamışlar:

"Maide sûresi 60. ayette de belirtildiği gibi, Yahudi kabilelerinden bir gurup, işte bu Ashabu's Sebt, dejenere edilip hınzır ve maymun şekline konulmuşlardır. Bir insanın şeklinin değiştirilip hayvan şekline konmasına mesh denir. Eski milletlerde mesh olurdu. Bu, insanların bozulması sonucu Allah tarafından verilen bir ceza idi. Ancak bunun hakiki olarak insanın maymun biçimine sokulması mı, yoksa ahlaken bozulup maymun gibi taklitçilik ve aç gözlülük durumuna düşürülmesi mi, olduğu hakkında görüş ayrılığı vardır.

Eğer ayet, ahlaki bir bozulmaya işaret ise, bu her zaman ve her millette olur. İnsanlar, nefislerinin zebunu oldukları zaman şeklen değil, fakat sireten yani huy itibariyle herhangi bir hayvanın huyuna girmiş olurlar. Bunlar görünüşte insan gözükseler de manada hayvan derecesindedirler. Eğer ayet şekil bakımından değişmeyi bildiriyorsa, o takdirde bazı insanlar, bozula bozula maymun kılığına dönüyorlar demektir. Hâsılı eski milletlerde olduğu hakkında rivayetler gelen bu şekli mesih olayı, bu ümmetten kaldırılmıştır. Yalnız insan, ahlakını korumalıdır ki, insan ahlakından çıkıp herhangi bir hayvan huyuna bürünmesin. Nefsinin esiri olmasın". (Süleyman Ateş meâli)

Görüldüğü gibi, bu ilahi emirdeki meshi müfessirler;1) Ahlaki/Manevi, 2) Şekli/Maddi olarak yorumlamışlar. Şahsen ben de 1. kısım yorumcular gibi düşünüyorum. Ahlakî noktadan baktığımızda,bugünün insanları olarak birebir bize hitap ediyor, değil mi? Toplumun bozula bozula, hayvani arzularının peşinde tüm ömrünü heba ederek geldiği bugünkü durum, ayetin mucizeliğine bir işarettir. Ve neredeyse bu ahlaki çöküş, bu tefessüh bütün fertlere bulaşmıştır.

Batının temel felsefesi ve hedefi de zaten budur: "hayat, her türlü hayvanî ve bedenî istek ve arzuların temininden ibarettir. Sloganları da; "Ye, iç, gez, eğlen, hayatını yaşa!". Bu ihtiyaçlarını temin etmek için her yol mübah."

Bizim gibi Müslüman toplumlara baktığımızda ise; maalesef batı ahlakını ve felsefesini örnek alıp ve bunu tüm eğitim kurumlarında da tedrisata koyduğumuzdan, toplum olarak ahlaki çürümeyi iliklerimize kadar yaşıyoruz, hissediyoruz. Bugün ülkemizde baskın olan genel zihniyet maalesef böyledir.

Üzülerek ifade edeyim ki; cinsel ve hayvani arzu ve isteklerde ilerledikçe, insanlıktan o derce uzaklaşıyoruz ve sonuçta da yine A'raf sûresinin 179.ayetindekiilahi tespite masadak oluyoruz:

"Ant olsun, cehennem için de birçok cin ve insan yarattık ki, kalpleri var, fakat onlarla anlamazlar; gözleri var,fakat onlarla görmezler; kulakları var, fakat onlarla işitmezler. İşte onlar hayvanlar gibidir, hatta daha da sapık ve işte onlar gafillerdir!"

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.