Hava Durumu

Hisleriniz ne diyor?

Yazının Giriş Tarihi: 20.02.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.02.2021 06:30

Yargılarımız gerçekliği etkileyen en önemli unsurdur. Yargılarımızla oluşan hislerimiz gerçeklik algılarımızı kapatır. Örneğin herhangi bir olaya karşı olumsuz hislerimiz, o olayı yorumlama şeklimizi etkiler. Aslında biz yaşadığımız ya da duyduğumuz bir olayı anlatmayız; yorumlarız. Geçmişten gelen deneyimlerimize, o duruma olan bakış açımıza ve bazen benzer durumdan oluşan iç yaralarımıza göre olaya yorum katarız. Hatta bu konudaki eksikliğimiz bile olayı anlatım şeklimizi değiştirir. Mesela çok güzel bir söz vardır; "dünyada aynı kitabı okumuş iki kişi yoktur" diye.

Ne kadar doğru! Herkes okuduğundan başka anlam çıkarır, herkesin etkilendiği olay ya da karakter farklı olabilir. Hatta kişi olaya etkilendiği karakterin gözünden bile bakabilir ve bu da doğrudan hislerimize etki eder. Bakış açımız ve düşünce yapımız da doğrudan hislerimizi etkiler ve olaya bu gözlükle bakarız. Bu da herhangi bir durumu olduğundan çok daha farklı algılamamıza sebep olur. Herkesin hisleri farklılık gösterdiği için, tanıştığımız insanlara da bazen farklı açıdan bakarız. Aslında son derece samimi olan bir insanın davranışlarından rahatsızlık hissederek, bunu bambaşka algılayabiliriz. Peki hislerimiz bize her zaman doğruyu mu söyler? Elbette ki hayır. Öncelikle hislerimizin doğruluğuna güvenebilmek için son derece objektif ve yargısız bir bakış açısına sahip olmamız gerekir. Eskilerin tabiriyle "feraset sahibi" olmak gerekir. Gerçekten ferasetli insanların sahip oldukları "hissi kabl-el vuku" bir çoğumuz için çok da güçlü sayılmaz. Çünkü önce, hislerimizle mi yoksa yargılarımızla karar veriyoruz bunu fark etmeliyiz.

Olayların bir gerçeği vardır bir de algıladığımız yönü vardır. Yanlış hislerle doğru bir algılama şekline sahip olamayız. Bu yüzden hayatımızda önemli kararlar alacağımız zaman; tüm gerçekliği ve ayrıntıları göz önünde bulundurduktan sonra hislerimize güvenebiliriz. Örneğin yaşanan olayları ya da yeni tanıştığımız kişileri yorumlama konusunda resmin bütününü görmeye çalışmalıyız. Yargılarımızın gerçekliğin üstünü örtmesine izin vermemeliyiz. Peki insanın hisleri, düşünceleri ve bakış açışı değişebilir mi? Tabi ki evet! Aslında bu zaten biz farkına varmadan da olur. İnsan; deneyimleri artarak, olgunlaşarak ve bazı durumların etkisinde kalarak zaten o değişimi an be an yaşar. Ama bunun bilinçli ve farkındalıkla olması en doğrusudur. Çünkü insan yaşadıklarından yanlış anlam çıkarabilir ya da yanlış durumların etkisinde kalabilir. Öyleyse tüm bunların farkında olarak kendimizi doğru şekilde geliştirebiliriz. Hislerimiz bize doğruyu söylesin istiyorsak; o zaman hayata olumlu pencereden bakmayı bilmeliyiz!

Sağlıcakla ve farkındalıkla kalın.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.