Hava Durumu

Ülkelerin yapay zekası

Yazının Giriş Tarihi: 25.11.2019 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.11.2019 07:30

Yapay zekanın gelişimi ve nerelere gideceği konusunda sürekli araştırmalar yapan biri olarak son zamanlarda ülkelerin bakışını içeren bir yazı derlemesi paylaşacağım. Sıklıkla karşımıza araç ve robot endüstrisinde çıkan yapay zeka bu kez ülkelerin bakış açıları yönünde çıkıyor.

Yapay zekaya dayalı teknolojiler sayesinde küresel gayri safi milli hasılanın 2030'da bugünkü seviyenin yüzde 16 üzerine çıkması öngörülürken, bu durumun küresel ekonomiye yaklaşık Çin'in geçen yılki toplam ekonomik büyüklüğü (yaklaşık 13,4 trilyon dolar) kadar katkı sağlaması bekleniyor.

Yapay zeka ile işgücü piyasasında büyük dönüşümler beklenirken, yapay zekanın, ekonomileri için büyük ticari fırsat oluşturabileceğine inanan Çin, ABD, İsrail, Japonya, Hindistan, Almanya, Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri, İsveç,Tayvan, İtalya,Singapur, Meksika, İngiltere, Finlandiya ve Kanada gibi yaklaşık 40 ülke, bu alanda stratejiler oluşturarak, eğitim sistemlerini yeniden yapılandırarak milyar dolarlık yatırımlar yapıyor.

Bu ülkelerden bazıları sağlık, ödemeler, insansız hava ve kara araçlarına yoğunlaşırken, bazıları da eğitim, robotlar ve üretim gibi konulardaki çalışmalara teşvikler veriyor.  Çin 2030'da 1,4 trilyon dolarlık bir endüstri hedefliyor. Bu alandaki en büyük yatırımı yapan dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip Çin, yapay zeka teknolojilerinde 2017'de 12 milyar dolar yatırım yaparken, gelecek yıl bunun 70 milyar dolara yükseltmesi bekleniyor.

Pekin yönetimi 2017'de Yeni Nesil Yapay Zeka Geliştirme Planı'nı duyurmuştu. Üç adımla plana göre, Çin'in yapay zeka ekosistemi gelecek yıla kadar rakip ülkelerle aynı seviyeye gelmesi hedefleniyor. Yapay zekada 2025'e kadar küresel lider olmayı amaçlayan Çin, 2030'de bu alanda inovasyon için ana merkez haline gelmek istiyor. Pekin, 2030'da 150 milyar dolar değerinde bir yapay zeka endüstrisi ve ilgili sektörlerle beraber ise değeri 1,4 trilyon doları bulan bir endüstri hedefliyor.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.