Hava Durumu

Hepimiz biriz

Yazının Giriş Tarihi: 30.12.2018 07:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.12.2018 07:16

Vatandaş olabilmenin temelinde saklanan asli gereksinim  "birlik" duygusudur. Bu duygunun köreldiği her noktada vatandaşlık olgusu da zayıflamış oluyor. Örneğin; otoriteyi yok sayan "anarşi", otoritesiz ortam hayaliyle herkesi kendi dünyasına davet eden sosyal medya olarak karşımıza çıkıyor.

Etiksiz bir dünya, yani kurallar bütününden yoksun olarak bizlere sunulan sosyal medyayı herkes istediği ve amaçladığı gibi kullanabiliyor. Ancak, herkes kendi içsel ve ahlaki yapısı doğrultusunda şekillendirmesi gerekiyor.

Dönüşen dijitalle birlikte iş imkanları da farklı bir boyuta dönüyor. Youtuberlık hemen her liseli gencimizin hayalindeki meslek olurken, son zamanlarda yeni bir meslek haline gelen Twitch yayıncılığı ise bulduğu geniş sponsor ortamı sayesinde kendisine pastada büyük pay bulmaya başladı. Ancak işin temelinde saklı olan asıl kilit nokta ise, "ahlak".

Tüm bu otorite ve kural olmaksızın kurgulanan sanal dünyada zaman içerisinde kullanıcılar, bu platformların "ağa babaları" tarafından yönlendiriliyor ve sahip olduğumuz ahlaki yapıdan da bir haber hale getiriyorlar.

"Bir uygulama ücretsizse, ücret sizsiniz!"

Bu sözün doğruluğunu ise geçtiğimiz yıllarda meydana çıkan Cambridge Analytica skandalında tamamıyla fark etmiştik. Facebook uygulamasında gerçekleştirdiğimiz hareketler sonucunda toplamış oldukları veriler ile yine bizim algılarımızı yönlendirdiler ve sonucunda istedikleri seçimi yapmamızı başardılar.

ABD seçimlerinde Trump'ın bu yöntem ile seçildiği ve Hillary karşıtı propaganda gerçekleştirildiği gündemi uzunca bir süre meşgul edildi. Bu skandal sonucunda mahkeme, karşısına çıkan Facebook geliştiricisi Marc Zuckerberg'in yaptığı olayı "Eşinle birlikte gece yatak odanızı gizli kameralar ile izleyeceğiz!" benzetmesiyle tanıdı.

Yani; toplamda yapacağımız 350 beğeni ve paylaşımımız neticesinde bizi bizden daha iyi tanıyıp, yönlendiriyorlar.

Ücretsiz, harika, eğlenceli gibi... Tanımlamalar ile kullandığımız birçok uygulama bizi kullanıyor ve biz farkında değiliz.

Vatandaşı olduğumuz dijital ortamı tanımalı ve bize vaat edilen sınırsız dünyaya kendi sınırlarımız ve kurallarımızla yaklaşmalıyız. Ahlaki ve insani değerlerimizi en çok da bu noktalarda savunalım.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.