İnsan için en önemlisi sağlığıdır. Sağlığımız yara aldı mı asıl hayattaki kayıplarımız burada başlıyor. Çünkü sağlımıza gelen en ufak bir zarar yaşam kalitemizi doğrudan etkilemektedir. Yaşam kalitemizin düşmesiyle birlikte sahip olduğumuz veya olacağımız dünyevi şeyleri verimli ve sağlıklıyken kullanamadıktan sonra sahip olmanın bir anlamı var mı?
Günümüzde bizlere sunulan en büyük nimet sağlımızdır. Sağlımız için ne yapıyoruz peki? Her gün gelişen sağlık teknolojisiyle birlikte ve artan sağlık masraflarını düşündüğümüzde bir kişide sağlık sigortasının olması keyfi değil zorunluluktur. Enflasyonist ortamlarda ve alım gücümüzün yara aldığı ekonomik koşullarda doğru şekilde sağlık hizmeti alabilmek için sağlımızı da elbette teminat altına almalıyız. Ülkemizdeki sigortacılık sektöründe bulunan sağlık ürünleri bunun için şuan ki şartlarda gayet yeterlidir. Geliştirilebilecek tabi ki birçok alan var. Gelişime açık olmasının sebebiyse sigortacılık sektörünün dinamik olmasındandır. Siz bugün sigortacılıkta neyi geliştirirseniz geliştirin yarın başka ihtiyaçlar doğacaktır. İnsan, çevre, kültür, coğrafyaya göre sigorta sektörü değişir, gelişir. Sigortacılıkta hiçbir zaman bu iş bu kadar olur daha ilerisine taşıyamayız diye bir olgu yoktur. Şartlar ve koşullar değiştikçe sigortacılıkta değişir, gelişir.
Devletimiz de özellikle sağlık sigortası alanını destekliyor. Vatandaşlarımızın sağlık sigortalarına yönelmeleri için çalışmalarını sürdürüyor. Sağlık sigortası alanında iki ana ürün bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası ve özel sağlık sigortasıdır.
Tamamlayıcı sağlık sigortası, devlet destekli bir sağlık sigortası ürünüdür. Bu sigorta kapsamında, yalnızca sigorta şirketi ile hastanenin anlaşması yeterli değildir; aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nun da hastane ile anlaşmalı olması gerekmektedir. Böylelikle sistem nasıl işliyor? Kişinin sigortalı olması şartı veya genel sağlık sigorta primini ödemesi gerekmektedir. Sigortalı olmayan kişiler tamamlayıcı sağlık sigortası almış olsalar bile bu ürünü kullanamazlar. Özel hastanede tedavi veya işlem yaptırdıysanız SGK sizin adınıza hastaneye ödeme yapar aradaki kalan fark tutarını sigorta şirketiniz ayrıca hastaneye ödemektedir. İsmi o yüzden tamamlayıcı sağlık sigortasıdır. SGK’nin ödemiş olduğu tutarının farkını özel sigorta şirketiniz tamamlar. Günümüzde en yaygın olan sağlık sigortası da tamamlayıcı sağlık sigortasıdır. Mutlaka bir kişide olması gereklidir. Primlerine bakmadan en azından sadece yatarak tedavili bir poliçemizin olması şarttır.
Özel sağlık sigortası, sadece hastane ile sigorta şirketi arasındaki anlaşmaya bağlı olarak işleyen bir sağlık sigortası türüdür. Özel sağlık sigortasında devlet desteği yoktur. Hastane ve sigorta şirketi arasında anlaşmanın olması ve sigorta şirketinin size sunmuş olduğu sağlık sigortası paketi içerisindeki limitlerle sağlık harcamalarınızı teminat altına almaktadır. Sigorta şirketleri arasında elbette teminat ve limitler farklılık gösterebilir. Tercih ettiğimiz hastanelere, doktorlara göre özel sağlık sigortasının limitlerini ve anlaşmalı kurumlarını bilerek satın almalıyız. Kullanamadığımız sağlık sigortası bizim için sözleşmeden ibaret olacaktır.
Sağlık sigortası seçimini, kendi sağlık harcamalarımız ve ihtiyaçlarımız doğrultusunda yapmalıyız. Eğer ihtiyaçlarımızla uyuşmayan, yanlış bir sigorta ürünü tercih edersek, bu durumda sigorta şirketi ödeme yapmadığında sorun şirketten değil, ürünün yanlış seçilmiş olmasından kaynaklanır. Bu da sigortadan beklenen faydayı alamamanıza neden olur.Doğru analizle yapılan sigortalar size fayda sağlar. Sağlık sigortası epey geniş ve ince detayları çok olan bir alandır. Bir haftalık köşe yazısına sığmayacak kadar. Sağlık sigortalarını anlatmaya vatandaşlarımızı bu alanda bilinçlendirmeye devam edeceğiz. Aklınıza takılan konularda sorular sorabilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.