Hava Durumu

Meyan kökü şerbeti

Yazının Giriş Tarihi: 13.07.2016 10:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.07.2016 10:30

Sıcak yaz günleri daha çok soğuk içeceklere yönlendiriyor bizleri...

Sağlık Dünyası Beslenme ve Antiaging Danışmanlık Merkezi ekibini oluşturan diyetisyen arkadaşlarımızla "soğuk içecek seçimlerimizde sağlıklı tercihler yapabiliyor muyuz?" diye ele aldık konuyu...

Bugünlerde masalarımızda doğal maden suları (dikkat soda/meyveli soda demiyorum), ev yapımı şekersiz limonatalar yerine asitli gazlı içeceklerbolca yer alıyor...

Sağlıksız olmasına rağmen fazlaca tüketiyoruz asitli kolalı gazlı içecekleri, sonuçlarını bilmeden...

Zararlarını bile bile çocuklarımızın da bu içecekleri tüketmesine izin veriyoruz...

Bahsettiğim bu gazlı asitli kolalı içeceklerin, diyeti veya diyet olmayanı fark etmez, etkileri ortak... Ayrıca asitli gazlı kolalı içeceklerde şekersiz olsun diye kullanılan tatlandırıcılarında kanserojen etkilerini tıp dünyası dile getiriyor... Bu tatlandırıcılar; sağlıksız kimyasal bileşikler aslında

Asitli gazlı kolalı içeceklerin Kemik Mineral Yoğunluğumuzu olumsuz etkilediği bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir... Özellikle içerisindeki Fosforik Asit katkı maddesi vücutta kalsiyum ile yer değiştiriyor...

Bolca tüketerek çok yüksek şeker alınıyor vücuda, bu ekstra gereksiz şeker vücudumuzda enerji olarak kullanılmayınca yağ depolarımız artıyor... Yağ depolarının artmasına diyet olan içeceklerde aynı oran ve şekilde etki ediyor...

Sanmayın ki diyet olanı içerseniz daha sağlıklı...

Bir bardak (yaklaşık 250 ml) Coca-Cola'da 28 gr. yani yaklaşık olarak 7 küp şeker bulunmaktadır.

Yüksek miktarda basit şeker içerdiğinden fazla tüketilmesi obeziteye neden oluyor... Tabi ki bu etkiyi direk olarak yapmıyor, öncelikle aldığınız kalori ve kana geçen şeker miktarınız artıyor, zamanla insülin direnciniz gelişiyor sonrasında gelsin obezite, metabolik hastalık tablosu, diyabet...

 

Bir bardak asitli gazlı kolalı içeceğin böbreğe olan yan etkisini azaltmak için yaklaşık 32 bardak su içilmesi gerekir diyor tıp otoriteleri... Sağlıklı böbrekler sağlıklı yaşam sürdürülebilirliği bakımından çok önemlidir.

Sağlıksız tercihleriniz yerine sağlıklı geleneksel bir içeceğimiz var; Meyan Kökü Şerbeti...

Meyan Kökü Şerbeti Sağlıklı Bir Alternatiftir...

Çoğumuz bugüne kadar adını duymuş olsak da pek tatma imkânı bulamadığımız meyan kökü şerbeti,geçmişte sofralarımızda önemli ve sağlıklı bir içecek... Ama zaman içerisinde unutuldu.

Günümüzde meyan kökü şerbetini; asitli şekerli kolalı içecekler olarak karşımızda görüyoruz...

Oysa geçmişte yararlı ve yaygın şekilde kullanılmasına karşın günümüzde meyan kökü içeceği maalesef özellikle batıda ne çay ne şerbet olarak, markalaşmadı...

Meyan; anavatanı Rusya ve Çin olan küçük mavimsi, mor çiçekleri olan bir bitkidir. Toprağın altına boyu 1 metreye kadar ulaşan bir kök yapısına sahiptir. Ülkemizde de Güneydoğu Bölgesinde yetiştirilir. Meyan bitkisi M.Ö 2000 yılından beri kullanılmaktadır. Adana yöresinde aşlama denir.

Meyan kökünün içerisinde ilaçlarda kullanılan kumarin ve izoflavan vardır. Ülser, gastrit gibi mide rahatsızlıklarında iyileştirici etki gösterir. Yapılan çalışmalarda mide ülserinin yayılmasını engellediği gösterilmiştir. Aynı zamanda bağırsak düzenleyicidir. Meyan kökü göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürmeye yardımcıdır. Bağışıklık hücrelerinin düzeyini yükselterek vücut direncini artırır.

Ülkemizde güneydoğu bölgesinde tüketimi fazladır. Meyan kökü çayı ve meyan kökü şerbeti olarak tüketilmektedir. Bahar ve yazın gelmesi ile tüketimi daha da artar. Eski dönemlerde geleneksel kıyafetler ve tulumba ile taşınıp servis edilen soğuk bir içecektir.

Gelin sağlımız için doğru tercihleri yapalım, unutmayalım vücudumuz, ruhumuzun mağbedidir...

KOLAYCA YAPILACAK MEYAN KÖKÜ ŞERBETİ

Malzemeler; 1 kök meyan kökü, 3 litre içme suyu, Çubuk tarçın ve Karanfil

Yapılışı; meyan kökü ezilerek 3 litre ılık su içerisine konur. 1 gece buzdolabında bekletilir. Bekletilme süresinin artması tadın acılaşmasına sebep olur. Bu yüzden tercihe göre bu süre uzatılabilir. Bekleme süresinin sonunda tülbent yardımıyla süzülerek, tat vermesi için çubuk tarçın ve karanfil eklenir. Şerbet buzdolabında bekletilip, en fazla 2 gün içerisinde tüketilmelidir. Köpürmesini isterseniz yüksekten dökmeniz yeterli olacaktır. Bu keyifli içecek gazlı içeceğinizin yerini alarak size daha sağlıklı bir seçenek sunacaktır. Arzunuza göre limon dilimi ile servis edilebilir...

Şimdiden afiyet olsun...

 

 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.