Hava Durumu

Konsültan hekimlik ve konsültasyonun önemi...

Yazının Giriş Tarihi: 14.04.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.04.2021 07:30

Konsültasyon; tıp hizmetlerinin önemli bir alanıdır. Kökeni Fransızca olan bu kelimenin anlamı; "bir hastalığa birkaç uzman hekimin birlikte tanı koyması işidir."

Müdavi hekim; teşhisi koyan, tedavide bulunan, iyileştiren hekimdir.

Müdavi hekimin, hastasının bulguları ile ilgili kendi uzmanlık alanı dışında kalan konularda görüş aldığı diğer hekim ve/veya hekimlere "konsültan hekim" ve yapılan işleme de "konsültasyon" denilmektedir.

Tıp hizmetlerinde "konsültasyona" neden ihtiyaç vardır...

Tıp hizmetleri geniş bir alanı kapsamakta olup sağlık; bütünsel bir ekip hizmetidir.

Bilimsel bilginin gelişmesine paralel olarak günümüzde uzmanlık alanlarının sayısı giderek artmaktadır.

Günümüzde ana dal uzmanlıklarına yan dal uzmanlıkları da eklenmiştir, çocuk kardiyoloğu, çocuk nörolojisi gibi.. Ve tıp dünyasında biliriz ki, "hastalık yoktur, hasta vardır"...

İşte tamda bu noktada hastaya bütüncül yaklaşabilmek ve isabetli tanı ve tedavi için birden fazla tıp alanının birlikte çalışması kaçınılmaz olmuştur. Zira vücut bir bütündür ve sağlık bir ekip işidir.

İsabetli bir tanı ve tedavi amacıyla günümüzde her uzmanlık alanındaki müdavi hekim; mesleğini uygularken diğer tıp alanların bilgi ve teknik desteğine de gereksinim duymaktadır.

Mesela, akciğer hastalandığında kalbide etkilemektedir. Oysa hasta kalp şikâyeti ile Kardiyoloji hekimine başvursa bile ana sorun akciğerinde ise Göğüs Hastalıkları uzmanının da hastayı değerlendirmesi hasta yararına bir uygulamadır.

Bu açıdan bakarsak konsültasyon; hastanın teşhis ya da tedavisine yönelik daha iyi sonuçlar elde etmeyi amaçlayan karşılıklı bilgi alışverişine dayanan bir süreçtir.

Tıbbi konseylerdeki değerlendirmelerde bir konsültasyondur.

Konsültasyon, esaslı bir hasta hakkıdır...

Konsültasyon ile ilgili husus; Hasta Hakları Yönetmeliğinin "Personeli Tanıma, Seçme ve Değiştirme" başlıklı 9. Maddesinin 2. Cümlesinde tanımlıdır. Bu hükme göre hasta;

  1. "Madde 9- Hastaya talebi halinde, kendisine sağlık hizmeti verecek veya vermekte olan tabiplerin ve diğer personelin kimlikleri, görev ve unvanları hakkında bilgi verilir.
  2. Mevzuat ile belirlenmiş usüllere uyulmak şartı ile hastanın, kendisine sağlık hizmeti verecek olan personeli serbestçe seçme, tedavisi ile ilgilenentabibi değiştirme ve başka tabiplerin konsültasyonunu istemek hakkı vardır."

Bu hak, hekim istemese de hastanın istediği ile de yapılması gerekenbir haktır. Ve konsültasyonda hastanın da rızasının olması önemli olup konsültasyonun gerekliliği ve tıbbi standartlara uygun yapılması ileri de oluşacak bir tıbbi eksiklik durumunda hasta açısından önemlidir.

Konsültasyon hekimin özen ve itina borcudur...

Sağlık hizmetlerinde merkezde hasta vardır, müdavi hekimin farklı bir alanda çalışan hekimlerden, hastanın menfaatini güçlendirecek bilimsel ve teknik açıdan yardım ya da danışmanlık alması hekimin özen ve itina borcunu oluşturmaktadır.

Hekimin özen yükümlülüğü denildiğinde öncelikle kendisinden beklenen uzmanlığının gerektirdiği dikkati ve mesleki yeteneğini sergilemesi olmakla birlikte tıp ilminin geldiği teknik seviye ve güncel bilgilere uygun hareket etmesi de bir sorumluluğudur.

Hekim tıbbi müdahaleyi, teşhis ve tedaviyi gerçekleştirirken özen yükümlülüğüne uygun hareket etmeli, sınırlarını bilmeli, buna uygun bir yaklaşım sergilemelidir.

İşte tamda bu noktada hekim; gerektiğinde konsültasyonun ötesine geçmeli, hekim işten el çekmeyi ve işin uzmanı olan bir hekime hastasını yönlendirmeyi de bilmelidir.

Konsültasyon; hekimlerin, birbirlerinin uzmanlık alanlarından sınırları aşmadan yararlanması halidir.

Bir uzman hekimin hastanın bulguları uzmanlık sınırlarını aştığında diğer branşın uzmanlarından konsültasyon alarak hastayı tedaviye devam etmesi de etik dışı sayılabileceği gibi özen ve itina borcu açısından da ihlal olarak tanımlanabilir.

Konsültasyonun yapılış usul ve esasları...

Konsültasyon aynı zamanda bir hekimlik hakkıdır.

Bu hak; Meslek Etiği Kurallarının 19. Maddesinde; "Danışım ve ekip çalışması sürecinin düzenli işleyebilmesi ve bir hekim hakkı olarak yaşama geçirilebilmesi için.." denilmektedir.

Tıbbi Deontoloji Nizamnamesinin 24, 25, 26, 27, 28, 29 ve 30 maddeleri ile Meslek Etiği Kurallarının 19. Maddesinde konsültasyon ile ilgili usul ve esaslar ile müdavi ve konsültan hekimlerin nasıl davranacağı da tanımlıdır.

Hasta güvenliği için konsültasyon yapılmalıdır...

Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğinin 12. Maddesinin 7. Fıkrasında "...nöbetçi tabiplerin branşları dışında hasta kabulü ve konsültasyon ihtiyaçları için, her branşın acil icapçı tabip nöbet listesi düzenlenir." Demekte olup hastaların konsültasyon ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amaçlanmıştır.

Yine ayrıca 3359 Sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu Ek 9. maddesinde birlikte kullanımdaki sağlık tesisleri ve ilgili birimlerde görevli hekimler ve öğretim üyeleri bakımından konsültasyon talebine icabetin bir yükümlülük olduğu belirtilmektedir.

Günümüzde sağlık hizmetlerinde hastaya bütüncül yaklaşımın zorunlu olduğu gerçeği ile sağlık hizmetinin bir ekip etkinliği olarak yürütülmesi gerekliliği kaçınılmazdır. Bu açıdan bakıldığında hekim olmayan diyetisyen, klinik psikolog vb gibi hekim olmayan sağlık profesyonellerinin de konsültasyon sürecinde yer alması değerlendirilmelidir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.