Hava Durumu

Yargıtay’dan emsal karar.. Senet sahiplerini yakından ilgilendiriyor!

Yazının Giriş Tarihi: 07.06.2023 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.06.2023 16:45

Yargıtay’ın ticari hayatı ve senetle iş yapan kişileri yakından ilgilendiren emsal nitelikteki kararı son günlerde fazlasıyla konuşulmaya başlandı. Şöyle ki,Yargıtay’ın senetteki '’ TL ‘’ ibaresinin çizilerek yerine '’ USD'’ yazılmasının tahrifat olarak kabul edilemeyeceğine hükmetmesi, doğal olarak çek ve senet sahiplerini telaşlandırmaktadır. Bu köşe yazımda Yargıtay’ın ilgili kararı üzerinde durarak konuya ilişkin bilgilendirmeler yapmak istiyorum.

Kararın temelinde yatan olayda adına düzenlenmiş senedi ödemediği gerekçesiyle hakkında icra takibi başlatılan borçlu, mahkemenin yolunu tutmuş, kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla icra takibinde, senetteki 'TL'nin üzeri çizilerek 'USD' yazılmak suretiyle senette tahrifat yapıldığını öne sürmüştür.

Davacı/ borçlu,  alacaklıya 140 bin TL'lik borcunu ödemesi üzerine, takip konusu senedin imza atılarak alacaklıya verildiğini, yaptığı ödemeler sonucu 26.400,00- TL borcu kaldığını, taraflar arasında tarlanın kira bedelinin artırılması sebebiyle ihtilaf çıkması üzerine, hukuka aykırı şekilde aleyhine takip başlatıldığını ileri sürerek takibin iptalini aksi halde borcun TL cinsinden olduğunun tespitini talep etmiştir. Davalı/alacaklı yanın avukatı ise, senet üzerinde 'TL' ibaresinin üzerinin çizilerek 'USD' yazılmasının senedin geçerliliğini etkilemediğini savunarak davanın reddini talep etmiş, Yerel Mahkemece davanın reddi yönünde hüküm verilmiştir. Mahkeme kararını istinafa götüren davacı/borçlunun itirazı da Bölge Adliye Mahkemesi tarafından reddedilince davacı/borçlu ilgili kararı temyiz etmiş ve Yargıtay 12. Hukuk Dairesi devreye girmiştir. İlgili emsal kararda; ‘’ Konu senet, kambiyo senedi niteliğindedir ve üzerinde herhangi bir çizik, silinti veya kazıma bulunmamaktadır. Senet üzerindeki 'TL' ibaresinin çizilerek 'USD' yazılması, senedin matbu niteliği gereği tahrifat olarak kabul edilemez. Ayrıca, senedin sonradan anlaşmaya aykırı şekilde doldurulduğu da yazılı delillerle kanıtlanmamıştır. Bölge Adliye Mahkemesi'nin kararı, yargılama ve ispat kurallarına uygun olup, davacı borçlu vekilinin temyiz dilekçesinde ileri sürdüğü gerekçeler, kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte değildir. Karar oybirliğiyle onanmıştır.’’ ifadelerine yer verilmiştir. Burada Yargıtay, senet üzerindeki değişikliğin senedin mahiyetine etki etmediğini vurgulamıştır.

Senet keşideci tarafından geçerli şekilde düzenlenip lehtara verildikten (tedavüle çıkarıldıktan) sonra metin üzerinde değişiklik yapılması tahrifat sayılmaktadır, senet tedavüle çıktığında tahrifat genellikle tarih veya miktar kısmı değiştirilerek yapılır. Senet tedavüle çıktığında tüm unsurlarının tam olmadığı fark edilerek unsurlar tamamlanırsa bu da tahrifattır. Normal şartlarda senet bilgilerinde yapılacak değişiklikler ancak iki tarafın da anlaşması durumunda suç olmaz. Bunun aksine senette yapılan değişiklikler senette tahrifat suçunu oluşturur ve Türk Ceza Kanunu’na göre belgede sahtecilik suçu olarak kabul edilir. İtiraz sonucunda senette sahtecilik işlemi yapan kişiler, Asliye Ceza Mahkemeleri tarafından cezalandırılabilir.

Senetlerle ilgili taraflar arasında çıkan anlaşmazlıklarda, senet üzerindeki değişikliklerin mahiyetinin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir.Yargıtay’ın bu emsal nitelikteki kararı ise ticari hayatta senetlerin üzerinde yapılan değişikliklerin hukuki değerlendirmesinde yol gösterici olmakla birlikte, tüm dengeleri değiştirecek gibi görünüyor…

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.