Hava Durumu

Hipersonik bir bela

Yazının Giriş Tarihi: 17.12.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.12.2021 06:30

Alışıldık, geleneksel Hava Savunma Sistemlerinin yerini artık HipersonikSeyir Füzeleri aldı.

Günümüzde, üstün savunma teknolojisiyle çalışanülkeler bu konuda kıyasıya bir yarış içindeler.

Başta Çin olmak üzere; Rusya, Birleşik Devletler, Japonya ve şimdilik Kuzey Kore bu alanda yoğun çalışmalara yöneldi.

Hipersonik seyir füze sistemleri sesten 5 kat daha hızlı olmalarıyla bilinen en üstün hava silahları olarak şuan ülke gündemlerini meşgul ediyor. Hipersonikdemek 5 Marchyada daha yüksek hızlar için kullanılan bir terim.

Hipersoniksınıf,hem kitle imha hem de taktik amaçlı kullanılan füzeler demek.

Bu tip füzelerin en büyük avantajı roket motoruna ihtiyaç duymamalarıdır. Havadaki oksijeni yakan itenekleri sayesinde sayısız atraksiyon yapsalar da;atmosfer dışında ilerlemeleri güçtür. En büyük kabiliyetleri ise manevralarıdır. Sürekli itenek sağlayan motorları ile istedikleri kadar manevra yapma avantajına sahiptirler. Hız kaybına uğramazlar. Bu durum elbette düşman sistemini yanıltmada büyük avantaj demektir.

Hava ile temas eden motorluların neredeyse hepsi aynı prensiple çalışırlar. Gaz soğukken sıkıştırmak için harcanan enerjileri, sıcakken sıkıştırmak için gereken enerjiden daha düşüktür. Bu nedenle soğukken sıkıştırdıkları gazı yakıp enerji elde edebilirler. Aynı mantıkla çevremize baktığımızda araba motorlarından, termik çevrim santrallere kadar bütün motorların bu basit prensiple çalıştığını görürüz.

Savaş uçaklarında ve bazı yolcu uçaklarında ise sıkıştırma işini kompresörler üstlenmişlerdir. Fakat kompresörün işlemesi içinde türbine ihtiyaç olduğunu unutmayalım. Yakıt olarak hidrokarbon yerine hidrojenin kullanılması bir alternatiftir. Fakat Hidrojen oldukça basit bir geometriye sahip olduğundan reaksiyon süresi kısadır. İşte bu nedenle Hidrojen yakıtla çalışan hava araçları alışılanın da üstünde yüksek hızlara çıkabilirler.

Bu genel bilgilerin ışığında bu yeni insanlık belâsı oyuncakların çalışma mekanizmalarını özetlersek, tüm karmaşıklıklarına rağmen Hipersonik füzeleri, balistik füzelerden üstün kılan öğe; hem itenek sisteminin olması, hem de manevra kabiliyetinin üstünlüğüyle düşmanı şaşırtmak olarak açıklayabiliriz.

Bu o kadar ciddi bir avantajdır ki; hız olarak balistik füzelerden daha az hızlı bir yapı olmasına rağmen, manevralarının tartışılmazlığı ile rotasının öngörülemez oluşu sayesinde kolay kolay tutulamazlar ve imha edilemezler. Saniyede hızlarını  katlayabildikleri gibi seri manevralara da hazırlıklıdırlar. Düşman radarın dagörünseler de; kontrol edebilme olasılıkları çok zayıftır. İlk seferde ıskalanırlarsa, 1000 km mesafeyi 4 dakika da alabilecek bir füzeye karşı ikinci bir şans gelmeyebilir. Öylesine sıra dışı bir son teknoloji ürünleridirler.

Çin tarafından yapılan son denemelerde bu füzenin hedefi birkaç km ıskaladığı yazılıp çizildi. Fakat yapılan açıklamalar yine de büyük ilerlemeler kaydedildiği yönünde. Uluslararası platformlarda geçen bilgilere göre ise, Pekin'in Hipersonik Füze denemesinde bu denli ileri olmasını Birleşik Devletler istihbaratı "Sürpriz" olarak değerlendirmiş. Oysa dönüşen dünyanın terazisi gösteriyor ki;  olağan dışı bir durum yok. Çin'in bu seviyeye gelmesinin ayak sesleri çeyrek asır öncesinden belliydi.

Bu konuda Rusya'da da önemli çalışmaların sürdüğünü biliyoruz. Hatta; Uzakdoğu ayağına geçersek Japonya Savuma Bakanlığı'nın da Hipersonik'in geliştirilmesi için 57 milyon $'lık bir bütçe ayırdığı konuşuluyor. Öyle ki; tasarlanacak füzenin 2023/2025 yılları arasında test edilmesi dahi takvime eklenmiş. Aynı şekilde yeni yükselen değer Kuzey Kore'de bu konuda çabalıyor. Bence Kuzey Kore gerçeği bu çağın ortalarına doğru kendini kabul ettirecek. Kuzey Kore'nin asla yabana atılmaması gereken bir ülke olduğunu üstüne basa basa söylemek isterim. Geçmişte orada bulundum.Bizzat içlerinde yaşadım ve şahit oldum ki; liderini, memleketini ve değerlerini koruyan üstelik de sonuna kadar sahip çıkan bir toplum. Sosyal medyada yazılıp çizilenlere kesinlikle itibar edilmemesini öneririm. Bilgiye son derece açlar, saygılılar ve yollarından sapmayan bir toplum yapısına bizzat şahit oldum.

Değerli okuyucularım, Dünya gündemini sürekli meşgul eden bu füze sınıfı yeni yeni gelişimlere gebeyken devletimizin satın aldığı S-400'lerin yabana atılmaması gerektiğini düşünüyorum. S-400 savunma sisteminin bu füzelere karşı olan etkisi henüz tüm çabalara rağmen eritilemedi. Bu gerçek bir realite.

Dış güçler alçak senaryolarıyla yine sosyal medyada iş başında olsalar da; ellerinde kalan son barut bu olduğununda farkındalar.Bunlar son çırpınışları. Bizler dereyi geçinceye kadar dişimizi sıkmalı, devletimize güven telkin etmeliyiz. Proxy anlayışın internet üzerinden yapıp yapabileceği ancak bu suni gündemlerinin arkasındaki çırpınışlardır. Yalanlarına itibar etmeden kendi içimizde kenetlenelim.

Çünkü bu göreve sahip çıkarsak gelecekte de var olacağız.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.