Ada çayı, birçok sağlık faydası sunarken günlük üç bardaktan fazla tüketilmemeli ve bazı hastalar tarafından dikkatle kullanılmalı.
Haber Giriş Tarihi: 17.09.2025 22:33
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2025 23:45
Kaynak:
Haber Merkezi
İstanbul’a Marmara Adası’ndan ilk kez getirildiği için “ada çayı” olarak bilinen bu bitki, Ege Bölgesi’nde ise “acı elma” adıyla tanınıyor. Tıbbi ve aromatik özellikleri bulunan ada çayının yaprakları, kaynatılarak çay şeklinde tüketilebildiği gibi, uçucu yağı çıkarılarak da çeşitli amaçlarla kullanılabiliyor.
ADA ÇAYININ FAYDALARI
Depresyon ve stresi azaltır
Vücuttan zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur
Beyin fonksiyonlarını destekler
Ağız ve diş eti sağlığına iyi gelir
Cilt lekeleri ve bazı cilt hastalıklarında etkilidir
Mide ve kolesterol hastalarına rahatlama sağlar
Menopoz sonrası belirtileri hafifletir
Sindirim sistemini korur, ishale iyi gelir
Aşırı terlemeyi azaltır
ADA ÇAYI NASIL DEMLENİR?
Ada çayı genellikle kaynatılarak hazırlanmak yerine, demlenerek tüketildiğinde daha faydalı olur. Yaprakların kaynar suda uzun süre tutulması hem besin değerlerini kaybettirir hem de çayın tadının acılaşmasına yol açabilir. Yaklaşık 2 gram ada çayı, 200–250 ml kaynar suya eklenerek 10 dakika demlenir, ardından süzülerek servis edilir.
KİMLER ADA ÇAYI TÜKETMEMELİ?
Ada çayının aşırı tüketimi bazı yan etkilere yol açabilir. Özellikle Salvia cinsine alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Mide rahatsızlığı olanlarda fazla tüketim, yanma ve ağrı hissi yaratabilir. Günlük 3 bardaktan fazla tüketilmemesi önerilmektedir. Ayrıca:
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Ada çayının faydaları nelerdir?
Ada çayı, birçok sağlık faydası sunarken günlük üç bardaktan fazla tüketilmemeli ve bazı hastalar tarafından dikkatle kullanılmalı.
İstanbul’a Marmara Adası’ndan ilk kez getirildiği için “ada çayı” olarak bilinen bu bitki, Ege Bölgesi’nde ise “acı elma” adıyla tanınıyor. Tıbbi ve aromatik özellikleri bulunan ada çayının yaprakları, kaynatılarak çay şeklinde tüketilebildiği gibi, uçucu yağı çıkarılarak da çeşitli amaçlarla kullanılabiliyor.
ADA ÇAYININ FAYDALARI
Depresyon ve stresi azaltır
Vücuttan zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur
Beyin fonksiyonlarını destekler
Ağız ve diş eti sağlığına iyi gelir
Cilt lekeleri ve bazı cilt hastalıklarında etkilidir
Mide ve kolesterol hastalarına rahatlama sağlar
Menopoz sonrası belirtileri hafifletir
Sindirim sistemini korur, ishale iyi gelir
Aşırı terlemeyi azaltır
ADA ÇAYI NASIL DEMLENİR?
Ada çayı genellikle kaynatılarak hazırlanmak yerine, demlenerek tüketildiğinde daha faydalı olur. Yaprakların kaynar suda uzun süre tutulması hem besin değerlerini kaybettirir hem de çayın tadının acılaşmasına yol açabilir. Yaklaşık 2 gram ada çayı, 200–250 ml kaynar suya eklenerek 10 dakika demlenir, ardından süzülerek servis edilir.
KİMLER ADA ÇAYI TÜKETMEMELİ?
Ada çayının aşırı tüketimi bazı yan etkilere yol açabilir. Özellikle Salvia cinsine alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Mide rahatsızlığı olanlarda fazla tüketim, yanma ve ağrı hissi yaratabilir. Günlük 3 bardaktan fazla tüketilmemesi önerilmektedir. Ayrıca:
Düşük tansiyona sahip olanlar,
Sürekli ilaç kullananlar,
Şeker hastaları,
ada çayı tüketmeden önce dikkatli olmalıdır.
Kaynak: Haber Merkezi
Son Haberler
Kocaeli 4 Aralık 2025 namaz vakitleri
Kütahya 4 Aralık 2025 namaz vakitleri
Bursa'da iki ayrı depoya eş zamanlı baskın!