Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şıllık Tatlısı: Lezzetinin sırrı ve püf noktaları

Şıllık tatlısı, adından öte lezzetiyle öne çıkan, Türk mutfağının en özel tatlılarından biridir. İnce yufkaların, cevizli ve kaymaklı muhallebi ile buluştuğu bu tatlı, hem yapımı kolay hem de sunumuyla göz kamaştırır.

Haber Giriş Tarihi: 26.02.2024 16:15
Haber Güncellenme Tarihi: 26.02.2024 16:15
Kaynak: Ali KAMUR
Şıllık Tatlısı: Lezzetinin sırrı ve püf noktaları

Şıllık tatlısı, lezzetiyle ve yapımıyla öne çıkan, Türk mutfağının en özel tatlılarından biridir. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sıkça yapılan bu tatlı, farklı yörelerde farklı isimlerle de bilinmektedir. Bu haberimizde, şıllık tatlısı nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir gibi sorulara cevap vereceğiz.

ŞILLIK TATLISI NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

5 adet yufka

1 litre süt

1 su bardağı pirinç unu

1 su bardağı toz şeker

1 su bardağı fındık veya ceviz (isteğe bağlı)

200 gr tereyağı

1 paket vanilya

Şerbeti için:

3 su bardağı toz şeker

4 su bardağı su

1 limon dilimi

Hazırlanışı:

Şerbeti hazırlayın: Şeker ve suyu bir tencereye alın ve kaynatın. Limon dilimini ekleyin ve 10 dakika kadar daha pişirin. Soğumaya bırakın.

Muhallebiyi hazırlayın: Sütü bir tencereye alın ve kaynatın. Pirinç ununu ve şekeri azar azar ekleyin ve sürekli karıştırarak pişirin. Vanilyayı ekleyin ve muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Soğumaya bırakın.

Yufkaları hazırlayın: Yufkaları tezgaha serin ve her birinin üzerine eritilmiş tereyağı sürün.

Tatlıyı toplayın: Bir yufkayı yağlanmış borcama serin ve üzerine muhallebinin 1/3'ünü dökün. Fındık veya ceviz serpin. Kalan yufkaları da aynı şekilde muhallebi ve fındık/ceviz ile kat kat dizin.

Tatlıyı pişirin: Üzerine kalan muhallebiyi dökün ve kalan tereyağı ile gezdirin. 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin.

Soğuk şerbeti tatlının üzerine dökün ve 2-3 saat dinlendirin. Servis edin: Dilimleyerek servis yapın.

Şıllık Tatlısı Püf Noktaları:

Yufkaların çok fazla ıslanmamasına dikkat edin.Muhallebinin kıvamı çok koyu veya çok sıvı olmamalı.Fırından çıkardıktan sonra şerbeti hemen dökmeyin, tatlının biraz soğumasını bekleyin.Tatlıyı dilimlemeden önce soğumasını bekleyin.

ŞILLIK TATLISI ŞERBETİ SICAK MI DÖKÜLÜR SOĞUK MU?

Şıllık tatlısı şerbeti soğuk dökülür. Sıcak şerbet dökülürse yufkalar yumuşayabilir ve tatlı dağılabilir.

Şıllık Hamuruna Ne Konur?

Şıllık hamuruna yufka, muhallebi, fındık veya ceviz konur. İsteğe bağlı olarak fıstık, badem veya kuru üzüm de ekleyebilirsiniz.

Urfa Şıllık Tatlısı Nedir?

Urfa şıllık tatlısı, Şanlıurfa'ya özgü bir tatlı çeşididir. Yufka yerine kadayıf kullanılarak yapılır.

Şanlıurfa'nın Meşhur Tatlısı Nedir?

Şanlıurfa'nın meşhur tatlıları arasında şıllık tatlısı, sıra gecesi tatlısı, katmer ve burma kadayıf yer alır.

Şıllık Tatlısı İçinde Ne Var?

Şıllık tatlısı içinde yufka, muhallebi, fındık veya ceviz bulunur. İsteğe bağlı olarak fıstık, badem veya kuru üzüm de ekleyebilirsiniz.

Şıllık Tatlısı Nerede Meşhur?

Şıllık tatlısı Şanlıurfa'ya özgü bir tatlıdır, ancak Türkiye'nin birçok yerinde de yapılmaktadır.

Umarım bu bilgiler şıllık tatlısı yapımında size yardımcı olur.

Kaynak: Ali KAMUR

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.