Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Saksıda karpuz yetiştirmenin püf noktaları

Karpuz, sıcak yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biridir. Peki, karpuz sadece bahçede mi yetiştirilir? Hayır! Saksıda da karpuz yetiştirmek mümkündür.

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2024 23:22
Haber Güncellenme Tarihi: 07.07.2024 23:22
Kaynak: Onur KIZILKAYA
Saksıda karpuz yetiştirmenin püf noktaları

Evet, saksıda karpuz yetiştirmek mümkündür. Doğru teknik ve biraz özenle lezzetli karpuzlar elde edebilirsiniz.

Saksıda Karpuz Yetiştirmenin Faydaları:

Daha az yer kaplar: Karpuzlar bahçede oldukça fazla yer kaplar. Saksıda yetiştirmek ise balkon veya teras gibi dar alanlarda bile karpuz yetiştirmenizi sağlar.

Kontrol kolaylığı: Saksıda yetiştirdiğiniz karpuzları daha kolay kontrol edebilir ve sulama, gübreleme gibi işlemleri daha rahat yapabilirsiniz.

Hastalık riskini azaltır: Saksıda yetiştirmek, karpuzların toprak kaynaklı hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Saksıda Karpuz Yetiştirmenin Püf Noktaları:

1. Doğru Saksı Seçimi:

En az 40 litre hacimli, geniş ve derin bir saksı seçmeniz önemlidir.Saksının drenaj deliklerinin olması, fazla suyun tahliye olması için önemlidir.Mümkünse terakota veya seramik saksılar tercih edin. Bu saksılar ısıyı daha iyi tutarak karpuzun daha hızlı büyümesine yardımcı olur.

2. Toprak Hazırlığı:

Karpuzlar, kumlu ve tınlı, iyi drene olan topraklarda en iyi şekilde büyür.Hazır karpuz toprağı satın alabilir veya kendi karışımınızı hazırlayabilirsiniz. Kendi karışımınızı hazırlarken, eşit miktarda kompost, bahçe toprağı ve perlit kullanabilirsiniz.Toprağı ekimden önce nemlendirin, ancak ıslatmayın.

3. Tohum veya Fide Seçimi:

Saksıda karpuz yetiştirmek için tohum veya fide kullanabilirsiniz.Tohumdan yetiştirmek daha uzun zaman alırken, fide ile daha hızlı sonuç alabilirsiniz.Tohum veya fide seçerken hastalıklara dayanıklı ve küçük boyutlu karpuz türlerini tercih edin.

4. Ekim ve Bakım:

Tohumları 2-3 cm derinliğe ekerek ekim işlemini gerçekleştirin.Fideleri ise saksıdaki toprağa yerleştirerek köklerini nazikçe bastırın.Saksıları güneş alan ve hava sirkülasyonu iyi olan bir yere yerleştirin.Toprağı nemli tutun, ancak aşırı sulamadan kaçının.Haftada bir kez sıvı gübre ile besleme yapabilirsiniz.Yabani otları düzenli olarak temizleyin.Asmaların büyümesini desteklemek için kafes veya direk kullanın.

5. Tozlaşma:

Karpuzlar çapraz tozlaşmaya ihtiyaç duyar. Birden fazla karpuz fidesi yetiştiriyorsanız tozlaşma sorunu yaşamazsınız.Tek bir fide yetiştiriyorsanız, elle tozlaştırma yapmanız gerekir. Bunu, bir erkek çiçeğinden aldığınız poleni bir kız çiçeğinin damgasına aktarmak suretiyle yapabilirsiniz.

6. Hasat:

Karpuzlar ekimden yaklaşık 90-100 gün sonra hasat edilir.Karpuzun olgun olup olmadığını anlamak için sapını kontrol edin. Olgun bir karpuzun sapı kurur ve kahverengileşir.Karpuza hafifçe vurarak da olgun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Olgun bir karpuz tok bir ses çıkarır.

Saksıda karpuz yetiştirmek biraz emek ve sabır gerektirir. Bu püf noktalarına uyarak siz de evinizde lezzetli karpuzlar yetiştirebilirsiniz.

Ek Bilgiler:

Saksıda karpuz yetiştirmek için en uygun zaman ilkbahar aylarıdır.Sıcak havalarda saksıları gölgeliğe alabilirsiniz.Karpuzlar böcek ve hastalıklara karşı hassastır. Bu nedenle, gerekli önlemleri almanız önemlidir.Saksıda yetiştirilen karpuzlar bahçede yetiştirilen karpuzlara göre daha küçük olabilir.

Kaynak: Onur KIZILKAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.