Hava Durumu

Kayseri'de dolu etkili oldu

 Kayseri'nin Develi ilçesinde dolu yağışı etkili oldu.

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2024 22:44
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2024 22:44
Kaynak: İHA
Kayseri'de dolu etkili oldu

Termometrelerin 39 dereceleri gösterdiği Kayseri'nin Develi ilçesinde dolu yağışı etkili oldu. Yağmurla karışık yağan zeytin büyüklüğündeki dolu ağaçlara da zarar verdi.

DOLU YAĞIŞI HAKKINDA BİLGİLER

Dolu, 5 mm ile 5 cm çap arasında değişen buz parçacıklarının yağmasıyla oluşan bir hava olayıdır. Genellikle bahar ve yaz aylarında, fırtınalı havalarda meydana gelir. Dolu oluşumu için gerekli koşullar şunlardır:

Yüksek nem: Hava ne kadar nemliyse, dolu oluşma olasılığı da o kadar yüksektir.

Ani sıcaklık değişimi: Sıcak hava yükselirken soğur ve su buharı donar. Buz kristalleri daha sonra bir araya gelerek dolu taneleri oluşturur.

Güçlü yukarı doğru hava akımları: Buz kristallerini yukarı taşımak ve bulut içinde tutmak için güçlü yukarı doğru hava akımları gereklidir.

Dolu taneleri bulut içinde dönerken, buz kristalleri ve su damlaları ile çarpışır ve büyür. Bu işlem, taneler yere düşene kadar tekrarlanır. Dolu tanelerinin büyüklüğü ve yoğunluğu, bulut içinde ne kadar süre kaldıklarına ve hava akımlarının ne kadar güçlü olduğuna bağlıdır.

Dolu yağışı, tarım arazilerine ve mülklere zarar verebilir. Ayrıca, şiddetli dolu yağışı insanlara ve hayvanlara da zarar verebilir.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.