Etimek tatlısı, Türk mutfağının en eski ve en lezzetli tatlılarından biridir. Basit malzemelerle kolayca hazırlanabilen bu tatlı, her sofraya neşe katar.
Haber Giriş Tarihi: 13.03.2024 18:50
Haber Güncellenme Tarihi: 13.03.2024 18:50
Kaynak:
Fethiye AKIN
Etimek tatlısı, bayram sofralarının vazgeçilmezi, Ramazan aylarının gözdesi, her daim lezzetiyle sofraları süsleyen bir tatlıdır. Kolay yapımı ve lezzetiyle her evde rahatlıkla hazırlanabilir.
Etimek Tatlısı Tarihçesi:
Etimek tatlısının tarihi Osmanlı dönemine kadar uzanmaktadır. Saray mutfağında padişahlara ve özel misafirlere sunulan bu tatlı, zamanla halk arasında da yaygınlaşmıştır. Etimek tatlısının ilk tarifi, 15. yüzyılda yazılan "Aşçıbaşı Kitabı"nda yer almaktadır.
Etimek Tatlısı Malzemeleri:
Bayat ekmek
Süt
Şeker
Su
Tereyağı
Tarçın
Fındık veya fıstık (isteğe bağlı)
Etimek Tatlısı Yapılışı:
Bayat ekmek küçük parçalara ayrılır.Süt kaynatılır ve ekmek parçaları süte eklenerek yumuşayana kadar pişirilir.Şeker ve su ayrı bir tencerede şerbet kıvamına gelene kadar kaynatılır.Yumuşayan ekmek parçaları süzülür ve şerbetin içine eklenir.Ekmek parçaları şerbeti çekene kadar pişirilir.Tereyağı ve tarçın eklenerek karıştırılır.Etimek tatlısı soğuk veya sıcak olarak servis edilebilir.
Etimek Tatlısı Pudingli Yapılışı:
Puding paketi üzerindeki talimatlara göre puding pişirilir.Bayat ekmek küçük parçalara ayrılır ve süte eklenerek yumuşayana kadar pişirilir.Yumuşayan ekmek parçaları süzülür ve pudingin içine eklenir.Karışım bir kaba dökülür ve üzeri fıstık veya fındık ile süslenir.Etimek tatlısı buzdolabında soğutulur ve soğuk olarak servis edilir.
Etimek Tatlısı Şerbeti:
Etimek tatlısı şerbeti için 1 su bardağı şeker ve 2 su bardağı su kullanılır. Şeker ve su bir tencereye konularak kaynatılır. Şerbet kıvamına gelene kadar yaklaşık 15 dakika pişirilir.
Etimek tatlısı tüm Türkiye'de yapılmaktadır. Fakat en çok Ege Bölgesi'nde ve Trakya Bölgesi'nde sevilerek tüketilmektedir.
Tuzlu Etimek Tatlısı Olur mu:
Evet, tuzlu etimek tatlısı da yapılmaktadır. Tuzlu etimek tatlısı yapımında ekmek yerine bayat simit kullanılır. Şerbeti de tuzlu ve limonlu olarak hazırlanır.
Etimek tatlısı, lezzetli ve doyurucu bir tatlıdır. Kolayca hazırlanabilen bu tatlıyı deneyerek sevdiklerinize lezzetli bir sürpriz yapabilirsiniz.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
Bursa Hayat Gazetesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Etimek Tatlısı: Lezzetli bir tarih yolculuğu
Etimek tatlısı, Türk mutfağının en eski ve en lezzetli tatlılarından biridir. Basit malzemelerle kolayca hazırlanabilen bu tatlı, her sofraya neşe katar.
Etimek tatlısı, bayram sofralarının vazgeçilmezi, Ramazan aylarının gözdesi, her daim lezzetiyle sofraları süsleyen bir tatlıdır. Kolay yapımı ve lezzetiyle her evde rahatlıkla hazırlanabilir.
Etimek Tatlısı Tarihçesi:
Etimek tatlısının tarihi Osmanlı dönemine kadar uzanmaktadır. Saray mutfağında padişahlara ve özel misafirlere sunulan bu tatlı, zamanla halk arasında da yaygınlaşmıştır. Etimek tatlısının ilk tarifi, 15. yüzyılda yazılan "Aşçıbaşı Kitabı"nda yer almaktadır.
Etimek Tatlısı Malzemeleri:
Bayat ekmek
Süt
Şeker
Su
Tereyağı
Tarçın
Fındık veya fıstık (isteğe bağlı)
Etimek Tatlısı Yapılışı:
Bayat ekmek küçük parçalara ayrılır.Süt kaynatılır ve ekmek parçaları süte eklenerek yumuşayana kadar pişirilir.Şeker ve su ayrı bir tencerede şerbet kıvamına gelene kadar kaynatılır.Yumuşayan ekmek parçaları süzülür ve şerbetin içine eklenir.Ekmek parçaları şerbeti çekene kadar pişirilir.Tereyağı ve tarçın eklenerek karıştırılır.Etimek tatlısı soğuk veya sıcak olarak servis edilebilir.
Etimek Tatlısı Pudingli Yapılışı:
Puding paketi üzerindeki talimatlara göre puding pişirilir.Bayat ekmek küçük parçalara ayrılır ve süte eklenerek yumuşayana kadar pişirilir.Yumuşayan ekmek parçaları süzülür ve pudingin içine eklenir.Karışım bir kaba dökülür ve üzeri fıstık veya fındık ile süslenir.Etimek tatlısı buzdolabında soğutulur ve soğuk olarak servis edilir.
Etimek Tatlısı Şerbeti:
Etimek tatlısı şerbeti için 1 su bardağı şeker ve 2 su bardağı su kullanılır. Şeker ve su bir tencereye konularak kaynatılır. Şerbet kıvamına gelene kadar yaklaşık 15 dakika pişirilir.
Etimekle Hangi Tatlılar Yapılır:
Etimekle yapılan tatlılardan bazıları şunlardır:
Etimek tatlısıEtimek güllacıEtimek muhallebisiEtimek pandispanyasıEtimek köftesi
Etimek Tatlısı Hangi Yöreye Ait:
Etimek tatlısı tüm Türkiye'de yapılmaktadır. Fakat en çok Ege Bölgesi'nde ve Trakya Bölgesi'nde sevilerek tüketilmektedir.
Tuzlu Etimek Tatlısı Olur mu:
Evet, tuzlu etimek tatlısı da yapılmaktadır. Tuzlu etimek tatlısı yapımında ekmek yerine bayat simit kullanılır. Şerbeti de tuzlu ve limonlu olarak hazırlanır.
Etimek tatlısı, lezzetli ve doyurucu bir tatlıdır. Kolayca hazırlanabilen bu tatlıyı deneyerek sevdiklerinize lezzetli bir sürpriz yapabilirsiniz.
Kaynak: Fethiye AKIN
Son Haberler
Başkan Işık’tan Bozbey’e tepki: “Bursa yanarken sessiz kaldınız”
27 Temmuz 2025| Kocaeli için doğru ezan vakitleri burada! Kocaeli namaz vakitleri
27 Temmuz 2025| Balıkesir’de insanlar araştırıyor! Balıkesir namaz vakitleri