Ekmek dolması, hem lezzetli hem de doyurucu bir Türk yemeğidir. Yapımı oldukça kolay olan bu yemek, kahvaltı, öğle yemeği veya akşam yemeği için idealdir. Bu yazıda, klasik ekmek dolması tarifinin yanı sıra farklı ekmek dolması çeşitlerini de bulabilirsiniz.
Haber Giriş Tarihi: 13.06.2024 15:28
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2024 15:28
Kaynak:
Nagihan ER
Ekmek dolması, Türk mutfağının en klasik ve lezzetli tariflerinden biridir. Hem yapımı oldukça pratik hem de oldukça doyurucu olan bu tarif, her öğünde sofralarınıza renk katabilir. Bu yazıda, sizlere en lezzetli ekmek dolması tarifini adım adım anlatacağız.
Malzemeler:
1 adet ekmek
200 gr kıyma
1 adet soğan
2 diş sarımsak
2 domates
1 adet yeşil biber
1 demet maydanoz
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz ve karabiber
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri (isteğe bağlı)
Hazırlanışı:
Ekmeği ortadan ikiye kesin ve içini kaşıkla oyarak bir oyuk oluşturun. Oyardığınız ekmek içini bir kenara ayırın.Soğanı ve sarımsağı ince ince doğrayın. Domatesleri ve yeşil biberi küp küp doğrayın. Maydanozu ince ince kıyın.Tavada sıvı yağı ısıtın ve soğanları kavurun. Soğanlar yumuşadıktan sonra kıymayı ekleyin ve kıyma renk değiştirene kadar kavurun.Domates, yeşil biber, domates salçası, tuz ve karabiberi ekleyin ve karıştırın. Domatesler yumuşayıncaya kadar pişirin.Maydanozu ekleyin ve karıştırın.Hazırladığınız harcı ekmeğin içine doldurun.Dilerseniz üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin.Ekmek dolmasını önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirin.Ekmek dolması üzeri kızarana kadar piştikten sonra fırından çıkarın ve sıcak olarak servis edin.
Püf Noktaları:
Ekmeğin içi çok fazla oyulmamalıdır. Ekmeğin içi biraz kalınsa dolma daha lezzetli olur.Harcı hazırlarken domateslerin çok fazla suyunu salmaması için domatesleri rendeleyebilirsiniz.Ekmek dolmasını fırında pişirmek yerine tavada da pişirebilirsiniz. Tavanın kapağını kapatarak ekmek dolmasını pişirin.Ekmek dolmasına farklı sebzeler de ekleyebilirsiniz. Patlıcan, kabak, havuç gibi sebzeleri de harca ekleyebilirsiniz.Ekmek dolmasını peynirli veya yoğurtlu sos ile de servis edebilirsiniz.
Ekmek Dolması Çeşitleri:
Kabaklı Ekmek Dolması
Patlıcanlı Ekmek Dolması
Peynirli Ekmek Dolması
Mantarlı Ekmek Dolması
Farklı kıyma türleri ile (tavuk, hindi vb.) ekmek dolması yapabilirsiniz.
Ekmek dolmasını farklı baharatlar ile de lezzetlendirebilirsiniz.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Ekmek dolması nasıl yapılır? Detaylı bir tarif!
Ekmek dolması, hem lezzetli hem de doyurucu bir Türk yemeğidir. Yapımı oldukça kolay olan bu yemek, kahvaltı, öğle yemeği veya akşam yemeği için idealdir. Bu yazıda, klasik ekmek dolması tarifinin yanı sıra farklı ekmek dolması çeşitlerini de bulabilirsiniz.
Ekmek dolması, Türk mutfağının en klasik ve lezzetli tariflerinden biridir. Hem yapımı oldukça pratik hem de oldukça doyurucu olan bu tarif, her öğünde sofralarınıza renk katabilir. Bu yazıda, sizlere en lezzetli ekmek dolması tarifini adım adım anlatacağız.
Malzemeler:
1 adet ekmek
200 gr kıyma
1 adet soğan
2 diş sarımsak
2 domates
1 adet yeşil biber
1 demet maydanoz
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz ve karabiber
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri (isteğe bağlı)
Hazırlanışı:
Ekmeği ortadan ikiye kesin ve içini kaşıkla oyarak bir oyuk oluşturun. Oyardığınız ekmek içini bir kenara ayırın.Soğanı ve sarımsağı ince ince doğrayın. Domatesleri ve yeşil biberi küp küp doğrayın. Maydanozu ince ince kıyın.Tavada sıvı yağı ısıtın ve soğanları kavurun. Soğanlar yumuşadıktan sonra kıymayı ekleyin ve kıyma renk değiştirene kadar kavurun.Domates, yeşil biber, domates salçası, tuz ve karabiberi ekleyin ve karıştırın. Domatesler yumuşayıncaya kadar pişirin.Maydanozu ekleyin ve karıştırın.Hazırladığınız harcı ekmeğin içine doldurun.Dilerseniz üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin.Ekmek dolmasını önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirin.Ekmek dolması üzeri kızarana kadar piştikten sonra fırından çıkarın ve sıcak olarak servis edin.
Püf Noktaları:
Ekmeğin içi çok fazla oyulmamalıdır. Ekmeğin içi biraz kalınsa dolma daha lezzetli olur.Harcı hazırlarken domateslerin çok fazla suyunu salmaması için domatesleri rendeleyebilirsiniz.Ekmek dolmasını fırında pişirmek yerine tavada da pişirebilirsiniz. Tavanın kapağını kapatarak ekmek dolmasını pişirin.Ekmek dolmasına farklı sebzeler de ekleyebilirsiniz. Patlıcan, kabak, havuç gibi sebzeleri de harca ekleyebilirsiniz.Ekmek dolmasını peynirli veya yoğurtlu sos ile de servis edebilirsiniz.
Ekmek Dolması Çeşitleri:
Kabaklı Ekmek Dolması
Patlıcanlı Ekmek Dolması
Peynirli Ekmek Dolması
Mantarlı Ekmek Dolması
Farklı kıyma türleri ile (tavuk, hindi vb.) ekmek dolması yapabilirsiniz.
Ekmek dolmasını farklı baharatlar ile de lezzetlendirebilirsiniz.
Kaynak: Nagihan ER
Son Haberler
Bursa'da bin yıllık lezzet tarihi hanla buluştu
Güllü'nün ölümünde şok itiraf!
Bursaspor - Ankara Demirspor maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda?