Bursa, tarihi ve kültürel zenginliğinin yanı sıra lezzetli yemekleri ve tatlılarıyla da ünlü bir şehirdir. Bursa'nın en meşhur tatlısı ise Kemalpaşa tatlısıdır.
Haber Giriş Tarihi: 18.12.2023 16:44
Haber Güncellenme Tarihi: 08.01.2024 21:05
Kaynak:
Sümeyye KAYAALTI
https://bursahayat.com.tr/
Kemalpaşa tatlısı, ince açılmış yufkaların arasına ceviz serpilerek sarılmasından ve üzerine şerbet dökülerek yapılmasından oluşan bir tatlı türüdür. Kemalpaşa tatlısı, hafif ve lezzetli yapısıyla özellikle yaz aylarında tercih edilir.
Kemalpaşa tatlısının kökeni, 19. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Eskiden sadece Kemalpaşa ilçesinde yapılan Kemalpaşa tatlısı, günümüzde Bursa'nın her yerinde ve Türkiye'nin birçok yerinde üretilmektedir.
Kemalpaşa tatlısı, Bursa'nın simgelerinden biridir. Bursa'ya gelen ziyaretçilerin mutlaka denemesi gereken bir tatlıdır.
KEMALPAŞA TATLISININ MALZEMELERİ
Kemalpaşa tatlısı yapımında kullanılan malzemeler şunlardır:
1 kg yufka
500 gr ceviz
1 kg şeker
500 ml su
KEMALPAŞA TATLISI TARİFİ
Kemalpaşa tatlısı yapmak için öncelikle yufkaları ince bir şekilde açın. Ardından, yufkaların üzerine ceviz serpin ve sararak bohça şekli verin. Bohçaları, tepsiye dizin ve üzerine ılık su gezdirin.
Bir tencereye şeker ve suyu koyun ve kaynatın. Kaynayan şerbeti, bohçaların üzerine dökün. Tatlıyı, şerbeti çekene kadar pişirin.
Kemalpaşa tatlısı, soğuduktan sonra servis edilebilir.
Kemalpaşa Tatlısı'nın yanı sıra, Bursa'nın diğer meşhur tatlıları şunlardır:
Duvalı Baklava: Bursa'nın en ünlü baklava türüdür. Duvalı Baklava, fıstıklı veya cevizli olarak yapılır ve genellikle şerbetle ıslatılıp, üzerine kaymak veya dondurma ile servis edilir.
Keşkül: Süt, şeker ve pirinçten yapılan, hafif ve lezzetli bir tatlı türüdür. Keşkül genellikle kaymak veya dondurma ile servis edilir.
Kazandibi: Süt, şeker ve pirinçten yapılan, hafif ve lezzetli bir tatlı türüdür. Kazandibi genellikle kaymak veya dondurma ile servis edilir.
Şekerpare: Un, şeker, yumurta ve margarin ile yapılan, hafif ve lezzetli bir tatlı türüdür. Şekerpare genellikle şerbetle ıslatılıp, üzerine ceviz serpilerek servis edilir.
İrmik Helvası: Süt, şeker ve irmik ile yapılan, hafif ve lezzetli bir tatlı türüdür. İrmik Helvası genellikle kaymak veya dondurma ile servis edilir.
Sütlaç: Süt, şeker ve pirinçten yapılan, hafif ve lezzetli bir tatlı türüdür. Sütlaç genellikle kaymak veya dondurma ile servis edilir.
Trileçe: Kek, süt ve şekerden yapılan, hafif ve lezzetli bir tatlı türüdür. Trileçe genellikle kaymak veya dondurma ile servis edilir.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Bursa'nın en meşhur tatlısı: Kemalpaşa tatlısı
Bursa, tarihi ve kültürel zenginliğinin yanı sıra lezzetli yemekleri ve tatlılarıyla da ünlü bir şehirdir. Bursa'nın en meşhur tatlısı ise Kemalpaşa tatlısıdır.
Kemalpaşa tatlısı, ince açılmış yufkaların arasına ceviz serpilerek sarılmasından ve üzerine şerbet dökülerek yapılmasından oluşan bir tatlı türüdür. Kemalpaşa tatlısı, hafif ve lezzetli yapısıyla özellikle yaz aylarında tercih edilir.
Kemalpaşa tatlısının kökeni, 19. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Eskiden sadece Kemalpaşa ilçesinde yapılan Kemalpaşa tatlısı, günümüzde Bursa'nın her yerinde ve Türkiye'nin birçok yerinde üretilmektedir.
Kemalpaşa tatlısı, Bursa'nın simgelerinden biridir. Bursa'ya gelen ziyaretçilerin mutlaka denemesi gereken bir tatlıdır.
KEMALPAŞA TATLISININ MALZEMELERİ
Kemalpaşa tatlısı yapımında kullanılan malzemeler şunlardır:
1 kg yufka
500 gr ceviz
1 kg şeker
500 ml su
KEMALPAŞA TATLISI TARİFİ
Kemalpaşa tatlısı yapmak için öncelikle yufkaları ince bir şekilde açın. Ardından, yufkaların üzerine ceviz serpin ve sararak bohça şekli verin. Bohçaları, tepsiye dizin ve üzerine ılık su gezdirin.
Bir tencereye şeker ve suyu koyun ve kaynatın. Kaynayan şerbeti, bohçaların üzerine dökün. Tatlıyı, şerbeti çekene kadar pişirin.
Kemalpaşa tatlısı, soğuduktan sonra servis edilebilir.
Kemalpaşa Tatlısı'nın yanı sıra, Bursa'nın diğer meşhur tatlıları şunlardır:
Duvalı Baklava: Bursa'nın en ünlü baklava türüdür. Duvalı Baklava, fıstıklı veya cevizli olarak yapılır ve genellikle şerbetle ıslatılıp, üzerine kaymak veya dondurma ile servis edilir.
Keşkül: Süt, şeker ve pirinçten yapılan, hafif ve lezzetli bir tatlı türüdür. Keşkül genellikle kaymak veya dondurma ile servis edilir.
Kazandibi: Süt, şeker ve pirinçten yapılan, hafif ve lezzetli bir tatlı türüdür. Kazandibi genellikle kaymak veya dondurma ile servis edilir.
Şekerpare: Un, şeker, yumurta ve margarin ile yapılan, hafif ve lezzetli bir tatlı türüdür. Şekerpare genellikle şerbetle ıslatılıp, üzerine ceviz serpilerek servis edilir.
İrmik Helvası: Süt, şeker ve irmik ile yapılan, hafif ve lezzetli bir tatlı türüdür. İrmik Helvası genellikle kaymak veya dondurma ile servis edilir.
Sütlaç: Süt, şeker ve pirinçten yapılan, hafif ve lezzetli bir tatlı türüdür. Sütlaç genellikle kaymak veya dondurma ile servis edilir.
Trileçe: Kek, süt ve şekerden yapılan, hafif ve lezzetli bir tatlı türüdür. Trileçe genellikle kaymak veya dondurma ile servis edilir.
Son Haberler
Trafik sigortası fiyatları neden değişiyor? Uzmanı açıkladı
Gram altın o tarihte "4 bin lira olacak!" İslam Memiş’ten dikkat çeken açıklama
Trafikte yeni dönem! Ehliyetlerine el konulacak