Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Zeyti̇n

Bursa Hayat Gazetesi - Zeyti̇n haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Zeyti̇n haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bursa Gemlik’in siyah altını İsviçre sofralarını süslüyor Haber

Bursa Gemlik’in siyah altını İsviçre sofralarını süslüyor

Bursa’nın Gemlik ilçesine bağlı Katırlı Mahallesi’nde faaliyet gösteren Katırlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 1981 yılından bu yana üreticinin emeğini katma değere dönüştürüyor. Kooperatifin kurucusu ve 44 yıllık başkanı Hulusi Bayrak, Gemlik zeytininin uluslararası pazarda gördüğü ilginin arkasındaki sırrı açıkladı: Doğallık ve doğrudan üretici eliyle işleme. “BİZDEN ALIYORLARDI, BİZ NEDEN SATMAYALIM?” 1998 yılına kadar birçok özel firma tarafından ürünleri alınarak pazarlanan Katırlı zeytinleri, artık kooperatif eliyle ambalajlanıyor ve satılıyor. Süreci anlatan Bayrak, “Ürün bizden çıkıyor, başkası kazanıyordu. Biz de bu lezzeti kendi emeğimizle ekonomiye kazandıralım dedik. Artık kendi zeytinimizi kendimiz işliyor, ambalajlıyor ve satıyoruz” diye konuştu. DAĞIN GÜNEY YAMAÇLARINDA DOĞAN LEZZET Kooperatifin 200 ortağı ve Katırlı’da 150 hanesi bulunuyor. Zeytinlerin, güneye bakan yamaçlarda tamamen doğal yağışlarla beslenen ağaçlarda yetiştiğini vurgulayan Bayrak, şu bilgileri verdi: “Kuru tarım yapıyoruz, doğanın verdiği suyla büyüyor zeytinlerimiz. Aromasını da buna borçluyuz. Koruyucu, katkı maddesi ya da kimyasal kullanmıyoruz. Bu yüzden ürünümüz adeta yok satıyor.” “İYİ ZEYTİN MUTFAĞINDA BELLİ OLUR” Kooperatifin başarısında sadece yetiştirme değil, işleme süreci de büyük rol oynuyor. Bayrak, “Zeytinin kalitesi kadar mutfağı da önemlidir. İyi zeytin, doğru işlenmeli. Biz her aşamasını kooperatif olarak üstleniyoruz. Sofraya gelen ürün, dallardan bizim elimizle geçiyor” diyerek üretim sürecine olan titizliklerini dile getirdi. İSVİÇRE’YE İHRACAT, ALMANYA SIRADA BEKLİYOR Katırlı’da yılda yaklaşık 5 bin ton zeytin üretiliyor. Bu miktarın büyük kısmı kooperatif tarafından işleniyor. Şu anda sadece İsviçre’ye yıllık 50 ton ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Bayrak, “Almanya ve Fransa’dan da talep var ama önceliğimiz iç piyasa. Kendi vatandaşımız ürün bulamazsa, dışarıya gönderemeyiz” dedi. İHRACAT - İÇ PİYASA DENGESİ KORUNUYOR İhracat taleplerinin yoğunluğuna rağmen kontrollü büyümeye önem verdiklerini belirten Bayrak, “İç piyasada vatandaşımız bu lezzeti hak ediyor. Sadece dışarıya satarsak iç piyasada ürün kalmaz. Biz bu toprakların zeytinini önce bu toprakların insanına sunmak isteriz” dedi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.