Hava Durumu

#Tunceli

Bursa Hayat Gazetesi - Tunceli haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tunceli haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Tunceli Valiliği'nden açıklama! Yasaklandı Haber

Tunceli Valiliği'nden açıklama! Yasaklandı

Tunceli Valiliğinden yapılan açıklamada, “Milli birlik ve beraberliğimizi zedeleyici provokatif eylemlerin önüne geçilebilmesi, milli güvenlik, kamu düzeni ve güvenliğinin tesisi, Cumhuriyetin temel nitelikleri ve Devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün korunması, olası yasadışı eylemlerin önlenerek müessif olayların yaşanmaması amacıyla ve kamu düzeni ve güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulacağına ilişkin ciddi belirtilerin bulunduğu hususu göz önüne alındığında can ve mal güvenliğinin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin ve kamu esenliğinin sağlanmasının güçleşeceği gerekçesi ile Valilik ve Kaymakamlık makamlarının uygun göreceği etkinlikler ile kamu kurum ve kuruluşlarının düzenleyeceği programlar, resmi bayram, resmi anma günleri, resmi tören ve kutlamalar ile spor faaliyetleri hariç olmak üzere, açık ve kapalı alanlarda yapılabilecek her türlü eylemin toplanma, yürüyüş, basın açıklaması, kapalı yer toplantısı, açlık grevi, oturma eylemi, miting, stant açma, çadır kurma, bildiri broşür dağıtma, afiş ve pankart asma jandarma bölgesi dahil il ve ilçe mülki sınırlarımız içerisinde, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. ve 19. Maddeleri ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/A, B ve C Maddeleri gereğince, bugün saat 18.00’dan itibaren 19 Mayıs 2024 tarihine kadar yasaklanmıştır" denildi.

Kaya mezarları drone yardımıyla ilk kez görüntülendi Haber

Kaya mezarları drone yardımıyla ilk kez görüntülendi

Çok sayıda tarihi yapıyı içerisinde barındıran Çemişgezek ilçesi Kale Mahallesi'nde bulunan, yöre halkı tarafından ‘Nergiz Kayaları' ismi verilen kayaların üzerindeki tarihi oyuklar, bölgeye gelenler başta olmak üzere herkesin dikkatini çekiyor. Tağar Çayı vadisinin yamacında, Urartu mağaralarının karşısında yer alan Çemişgezek Kale Mahallesi, tarihi bir kampüs şeklinde dokusunu koruyarak yıllara adeta meydan okuyor. Çemişgezek ilçe merkezi Kale Mahallesi'nde, kayalar üzerindeki kaya mezarları ile birlikte, 1200 tarihli olduğu tahmin edilen Süleymaniye Cami, tarihi kale çeşmesi, sokaktan sokağa geçişi sağlayan örtmeli ve cumbalı evlerde bulunuyor. ''BURANIN TURİZME KAZANDIRILMASI GEREKİYOR'' Tunceli İl Kültür Müdürlüğünün envanterinde de bulunduğu öğrenilen bu kayaların zirve kısımlarına uluşmak mümkün olmazken, bu kısımlar drone yardımıyla havadan ilk kez görüntülendi. Bu tarihi yapıdan ilçe halkından bile birçok kişinin haberdar olmadığını kaydeden yöre sakini İbrahim Köse, "Şu anda ilçemizin kale mahallesinde bulunmaktayız. Arkamda görmüş olduğunuz, yöre halkı tarafından da ‘Nergis Kayaları' olarak adlandırılan üzerinde elle yapılmış olduğu aşikar bir şekilde belli olan oyuklar bulunmaktadır. Daha önce de büyüklerimizden duyduğumuz kadarıyla ve Tunceli İl Kültür Müdürlüğü tarafından da kaya mezarı olarak envanterlendiğini biliyoruz. Görüntü açısından çok güzel, konum açısından Tağar Vadisine bakmakta. İlçemizde yine tarihi İn delikleri gibi birçok kültürel taşınmaz varlığın olduğu gibi Nergis Kayalıkları da bizim için bir kültürel mirastır. Burayı muhtemelen halkımızdan da gelip gören, bilen bu oyukların farkında olmayan insanlar da vardır. Ama buranın tanınmasını ve ilçemize turist kazandırmasını isteriz'' dedi. ''BURAYI HERKESİN GELİP GÖRMESİ LAZIM'' Çemişgezek ilçesinin tarihi ve kültürel açıdan zenginliğini anlatan Uğur Aksakal ise "Çemişgezek ilçemiz tarihi ve kültürel olarak çok güzel ve zengin bir ilçe. İlçemizde birçok tarihi yapının bulunmasıyla birlikte Kale Mahalle'mizde bulunan kaya mezarlarının esrarengiz duruşu ilgimizi çekiyor. Kayaların zirve kısımları, ulaşılamayan kısımları henüz çoğu halkımız tarafından görülmemiştir. Ancak drone tarafından görüntülenebilir. Bu tarihi güzellikleri herkesin gelip görmesini istiyoruz" diye konuştu.

Hayat kurtarmak için zorlu eğitimden geçiyorlar Haber

Hayat kurtarmak için zorlu eğitimden geçiyorlar

Doğal güzellikleriyle dikkati çeken ve her yıl binlerce turisti ağırlayan kentte, özellikle yaz aylarında boğulma vakaları meydana geliyor. Kentte faaliyet yürüten Munzur Arama Kurtarma Derneği (MUDAK) ile Tunceli Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü Arama Kurtarma Birimi ekipleri de "hayat kurtarmak" için belirli dönemlerde suda arama kurtarma eğitimleri alıyor. Bu sayede zorlu koşullarda hazırlanıp vakalara müdahale güçlerini artıran ekipler, olası sel ve su baskınlarının yanı sıra baraj, göl ve akarsularda kaybolan ya da yardım isteyenlerin imdadına hızlıca yetişmeyi amaçlıyor. Depremlerde de önemli görev üstlenen ekipler, son olarak yeraltı ve kar sularıyla debisi yükselen Munzur Çayı'nda iki etaptan oluşan eğitim programına katıldı. Gruplar halinde çayda hareket eden ekipler, yaklaşık 30 kilometrelik alanda sondalama ve kıyı taraması gerçekleştirerek tecrübe kazandı. "BAHAR DÖNEMİNDE MUNZUR ÇAYI'NIN DEBİSİ OLDUKÇA YÜKSELİYOR" Tunceli Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü Arama Kurtarma Birimi Dalış Amiri Kerim Gündüz, AA muhabirine, özellikle Munzur ve Pülümür çaylarında yazın boğulma vakalarının arttığını söyledi. Ekibindeki 8 personelle vakalara müdahale ettiğini belirten Gündüz, "Her ay mutlaka suda arama kurtarma eğitimlerimizi yapıyoruz. Bahar döneminde Munzur Çayı'nın debisi oldukça yükseliyor ve eğitimlerimiz zorlaşıyor. Eğitimlerimiz esnasında genellikle iki grup oluşturarak suda sondalama, kaya ve ağaç diplerinde aramalara ağırlık veriyoruz." dedi. Dalgıç Burak Doba da 2019 yılından beri Tunceli Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünde görev yaptığını dile getirdi. "EĞİTİMLER SAYESİNDE MUNZUR ÇAYI İLE İLGİLİ BİR FİKRİMİZ OLUYOR" Olası afet ve acil durumlara karşı her zaman hazır olduklarını vurgulayan Doba, "Genel olarak Munzur Çayı'nda suda arama kurtarmaya yoğunlaşmış durumdayız. Suyun içinde sondalama yaparak eğitimler yapıyoruz. Bunun dışında baraj göllerinde tüplü dalış eğitimlerimize devam ediyor. Bu eğitimler sayesinde Munzur Çayı ile ilgili bir fikrimiz oluyor ve arama yaparken nerelere bakmamız gerektiğini belirleyebiliyoruz." diye konuştu. MUDAK üyesi Alişer Ölmez de kentte yaşayan bir gencin 2019'da boğulmasının ardından arama kurtarma derneğini kurduklarını hatırlattı. Ölmez, derneğin çeşitli alanlarda faaliyet yürüttüğünü belirterek, "Deprem, sel ve çığ gibi afetlere yönelik birçok eğitimler aldık ve devam etmekteyiz. Munzur Çayı'nda suda kıyı araması için eğitim çalışması yaptık ve Tunceli Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekiplerinin desteğiyle çok başarılı bir faaliyet oldu." ifadelerini kullandı.

Dünyanın dut üretim merkezini ani sıcak değişimleri vurdu Haber

Dünyanın dut üretim merkezini ani sıcak değişimleri vurdu

Çemişgezek ilçesine bağlı Ulukale köyünde tam organik üretilen ve coğrafi işaret alan Ulukale dutu, yılda ortalama 500 ton üretiliyor. Bu dut dünya pazarında "Ulukale dutu" ismiyle talep görüyor. Aroması ve altın sarısı rengiyle birçok ülkeye ihraç edilen Ulukale dutu, bu yıl ani sıcaklık değişimleri nedeniyle meyvesi olgunlaşmadan dökülmeye başladı. Durumun tespiti için Çemişgezek Kaymakamlığı İlçe Tarım ve Ormancılık Müdürlüğü ekipleri tarafından inceleme yapıldı. Ekiplerin yaptığı inceleme sonucunda meyvenin dökülmesinin ani değişiklik gösteren hava sıcaklıkları arasındaki ciddi orandaki farktan kaynaklandığı belirlendi. ''DUT ÜRETİMİ İLE İLGİLİ SIKINTILARIMIZ VAR'' Üreticiler, ani sıcaklık değişiminden kaynaklı gerçekleşen zararın da sigorta kapsamına alınmasını talep etti. Ulukale ve Bozağaç Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve aynı zamanda dut üreticisi Necmettin Duman, "Ben Ulukale ve Bozağaç Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Kurucu Başkanı ve aynı zamanda dut üreticisiyim. Bu yıl coğrafi işaret belgesi ve patenti köyümüzde olan ve endemik sayılabilecek Ulukale dutunun üretimiyle ilgili sıkıntılarımız var. Çemişgezek İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ile birlikte bu sıkıntıları gidermek için çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar nedeniyle buradayız. Bahçelerimizde bu yıl iklimsel değişikliklerden dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Bu sıkıntıları inşallah İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ile birlikte müştereken halledeceğiz’’ dedi. Dut üreticisi Tarkan Altınoluk ise, ''Biz Ulukale köyünde dut yetiştiriyoruz. Gece ve gündüz sıcaklık farklarından dolayı ürünlerimizde büyük bir kayıp yaşıyoruz. Bunun sigorta kapsamına alınmasını devlet büyüklerimizden rica ediyoruz. Dolu, don ve fırtına, bunlar sigorta kapsamında. Ancak yağmur ve bu hava sıcaklıklarının değişim göstermesinden dolayı oluşan zararlar sigorta kapsamı dışında kalmış. Bu etkenlerin de sigorta kapsamı içerisine alınmasını rica ediyoruz. Dutumuz çok kaliteli. Birinci kalite dut üretiyoruz. Dutumuz dünyanın birçok ülkesine gidiyor. Ürünümüz bu şekilde zarar gördüğü zaman büyük kayıplar yaşıyoruz" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.