Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Sorgun Köyü

Bursa Hayat Gazetesi - Sorgun Köyü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sorgun Köyü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bursa’da 672 yıllık gelenek yaşatılıyor: Kazanlar "Dede Aşı" için kaynadı Haber

Bursa’da 672 yıllık gelenek yaşatılıyor: Kazanlar "Dede Aşı" için kaynadı

Bursa’nın Keles ilçesine bağlı Sorgun köyü, 672 yıldır sürdürülen benzersiz bir geleneğe ev sahipliği yapıyor. Her yıl Mayıs ayının ilk haftasında köylüler tarafından yapılan ve “Dede Aşı” olarak adlandırılan bu özel yemek, binlerce misafiri Sorgun köyünde buluşturuyor. Gelenek gereği, her haneden bir yıl boyunca yetiştirilen ürünler toplanarak 13 farklı tahıldan oluşan özel bir karışım hazırlanıyor. Bu tahıllar taş değirmende öğütülüyor ve geleneksel yöntemlerle pişirilerek büyük kazanlarda “Dede Aşı” haline getiriliyor. Sadece bir kez pişirilen bu yemek, dualarla birlikte gelen konuklara ikram ediliyor. Sorgun Köyü Dernek Başkanı Muharrem Ulutaş, bu anlamlı geleneği şu sözlerle anlattı: “Her yıl olduğu gibi kazanlar kaynadı, Dede Aşı pişti. Geçen yılın mahsulleri tek bir tasta birleşti ve yemek haline getirildi. Adağı olanlar tavuk koyar. Yörük geleneğinde yoğurt ve ekmek mayasının tutulması da vardır. Biz de atalarımızdan miras kalan bu kültürü aynı şekilde yaşatıyoruz.” Yemek etkinliğine sadece köy halkı değil, Bursa’nın dört bir yanından ve çevre illerden de yoğun katılım sağlandı. Vatandaşlar, hem bu tarihi geleneği yerinde görme fırsatı buldu hem de yıllardır değişmeyen bu eşsiz lezzeti tatmanın mutluluğunu yaşadı. Sorgun köyünde her yıl yaşatılan “Dede Aşı” geleneği, Anadolu’nun kadim kültürel mirasını yaşatmaya devam ediyor.

Bursa'da köye akın ettiler! Yılda sadece bir kez pişiyor Haber

Bursa'da köye akın ettiler! Yılda sadece bir kez pişiyor

Bursa'nın Keles ilçesi Sorgun köyü sakinleri atalarından kalma yüzlerce yıllık geleneği ilk günkü gibi yaşatıyor. Her hıdırellezde "bolluk ve bereket getirsin" diye köylüler tarafından sadece bu köye özel 13 çeşit bakliyat kullanılarak 'Dede aşı' isimli yemek pişiriliyor. Tüm köy sakinleri imece usulü kazanlarda tonlarca 'Dede aşı' herkes tarafından çok seviliyor. Kazanlarda pişen bu yemek için herkes köye davet ediliyor. Bu yıl 671 defa pişen bu asırlık lezzetler için şehir içi ve dışından binlerce kişi köye ziyarette bulundu. Köye gelen misafirlere köyün gençleri tarafından 'Dede aşı' yemeği servis edildi. Yemeğin ardından bolluk ve bereket için dua edildi. Yemeği yiyen misafirler Sorgun köyü sakinlerine misafirperverlikleri için dua etti. Atalarından miras kalan bu geleneği bu yıl 671'incisini gerçekleştirdiklerini ifade eden Sorgun Köyü Dernek Başkanı Muharrem Ulutaş, "Bu gelenek bize atalarımızdan miras, köyümüzde yetişen 13 çeşit bakliyattan dede aşı dediğimiz yemeği yaparak köyümüze gelen misafirlere ikram ediyoruz. Sadece köyümüzde pişen bu yemeğin ünü il sınırlarını aştı. Köyümüze şehir içi ve dışından binlerce misafir geldi. Gelen misafirlerimizi en güzel şekilde ağırladık. Misafirler yaptığımız etkinlikten çok memnun kalarak ayrıldı. Seneye de 672'incisini yapacağımız hayrımıza herkesi bekleriz" dedi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.