Hava Durumu

#Nasa

Bursa Hayat Gazetesi - Nasa haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Nasa haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kayalık ötegezegende atmosfer keşfedildi Haber

Kayalık ötegezegende atmosfer keşfedildi

NASA, Dünya'dan 41 ışık yılı uzaktaki "55 Cancri e" adlı ötegezegenin, Yengeç Takımyıldızı'nda bulunan Güneş benzeri bir yıldız olan "55 Cancri"nin yörüngesindeki 5 gezegenden biri olduğunu açıkladı. Söz konusu yıldızın yörüngesinde "55 Cancri b (Galileo), c (Brahe), d (Lipperhey)" ve f (Harriot)" adı verilen 4 gezegen daha tespit edildi. Dünya'dan yaklaşık iki kat büyük ve yoğunluğu biraz daha fazla olan gezegen, Güneş Sistemi'ndeki kayalık gezegenlere benzeyen bir "Süper Dünya" olarak sınıflandırılıyor. Gezegene "kayalık" denmesine rağmen yıldız sisteminin merkezindeki "55 Cancri"ye 2 milyon 253 bin kilometre uzaklığı nedeniyle muhtemelen yüzeyinin erimiş ve köpüren magmadan oluştuğu kaydedildi. GEZEGENİN BİR YÜZÜ SÜREKLİ YILDIZA BAKIYOR Yıldızın çekim gücü nedeniyle "Janssen"in sadece bir yüzünün yıldıza dönük olduğu, bu sebeple de tek tarafında sürekli gündüz diğer tarafında ise gece yaşandığı belirtildi. NASA'nın artık kullanılmayan Spitzer Uzay Teleskobu'ndan elde edilen verilere göre, "55 Cancri e"nin oksijen, nitrojen ve karbondioksitten oluşan bir atmosferi olduğunun düşünüldüğünü kaydeden araştırmacılar, gezegende silikon, demir, alüminyum ve kalsiyum gibi elementler açısından zengin, buharlaşmış ince bir kaya örtüsü bulunması ihtimalini inceledi. "55 CANCRİ E"NİN YÜZEYİ, OLMASI GEREKENDEN SOĞUK JWST'nin Yakın Kızıl Ötesi Kamerası (NIRCam) ve Orta Kızılötesi Aygıtı (MIRI) verilerini inceleyen araştırmacılar, "ikincil tutulma" denilen, gezegenin yıldızın yanından geçerken ve arkasındayken ortaya çıkan ışık kırılması farkını ölçerek atmosferin yapısını keşfetmeye çalıştı. Gezegen yüzeyinin nispeten soğuk olduğu ve gezegende atmosfer bulunmaması veya ince bir buharlaşmış kaya örtüsü olması durumunda bu sıcaklığın 2 bin 200 santigrat derece olması gerektiği kaydedildi. NASA'nın California'daki Jet İtki Laboratuvarı (JPL) çalışanı ve araştırmanın baş yazarı Renyu Hu, "MIRI verileri, yaklaşık 1540 santigrat derece civarında nispeten düşük bir sıcaklık gösterdi. Bu, enerjinin gündüz tarafından gece tarafına, büyük olasılıkla uçucu madde bakımından zengin bir atmosfer tarafından dağıtıldığını gösteriyor." dedi. Araştırmacılar, "55 Cancri e"yi kaplayan gazların, gezegenin ilk atmosferi olmadığını, yıldızdan gelen sıcaklık ve yoğun radyasyon nedeniyle ilk atmosferin yok olduğunu, mevcut atmosferin magma okyanusu tarafından sürekli yenilenen ikincil bir atmosfer olduğunu değerlendiriyor. ATMOSFER KARBONMONOKSİT VEYA KARBONDİOKSİT İÇERİYOR JPL çalışanı, araştırmanın ortak yazarlarından Aaron Bello-Arufe ise NIRCam verilerine göre daha az ışığın teleskopa ulaştığını belirterek "Bu, ışığın bir kısmını emen, karbonmonoksit veya karbondioksit içeren bir atmosferin varlığını akla getiriyor." ifadesini kullandı. Bilim insanları "55 Cancri e" ve atmosferinin incelenmesinin, geçmişte magma okyanuslarıyla kaplı Dünya, Venüs ve Mars'ın erken dönem koşullarına dair bilgiler sağlayabileceğini belirtiyor. Araştırma "Nature" dergisinde yayımlandı.

Barnard 33'ün en detaylı fotoğrafı çekildi Haber

Barnard 33'ün en detaylı fotoğrafı çekildi

NASA'nın açıklamasına göre, başını geriye atan bir kısrağı andıran Atbaşı Bulutsusu, Avcı Takımyıldızı'nda, Dünya'dan 1300 ışık yılı uzaklıkta bulunan, yıldız oluşumuna uygun bir moleküler bulut olan Orion B'nin batı tarafından yükselen türbülanslı gaz dalgaları olarak görünüyor. Yakınında bulunan sıcak bir yıldız tarafından aydınlatılarak parlayan bulutsu, hafif gazın aşınması nedeniyle ortaya çıkan yoğun, soğuk gaz ve toz sütunundan oluşuyor. Astronomlar, 5 milyon yıl içinde söz konusu sütunun yok olacağını değerlendiriyor. BULUTSUNUN KAVİSLİ BİR DUVAR GİBİ GÖRÜNEN AYDINLATILMIŞ ÜST BÖLÜMÜ GÖRÜNTÜLENDİ JWST'nin Yakın Kızıl Ötesi Kamerası (NIRCam), bulutsunun, üzerinde uzak yıldızlar ve galaksilerin göründüğü; kalın, dumanlı gaz ve tozdan oluşan kavisli duvar gibi görünen üst bölümüne odaklandı. Orta Kızılötesi Aygıtı (MIRI) ile NIRCam görüntülerini inceleyen uluslararası bir gökbilimci ekibi, bulutsunun aydınlatılmış kenarında küçük ölçekli yapılar belirledi. Morötesi (UV) ışık, toz bulutunu buharlaştırdıkça toz parçacıkları ısıtılmış gazla birlikte buluttan uzağa doğru sürükleniyor ve benzer şekilde hareket eden yapılar oluşturuyor. Atbaşı Bulutsusu bir "ışıl çözüşüm bölgesi" olarak biliniyor Atbaşı Bulutsusu, genç ve büyük yıldızlardan gelen morötesi ışıkla ısınan, büyük yıldızların çevresindeki iyonize gazlardan ayırt edilebilen ve "ışıl çözüşüm bölgesi (PDR) olarak adlandırılan nötr, sıcak bir gaz ve toz alanı olarak biliniyor. Bu tür bölgelerden gelen ışığın incelenmesi bilim insanlarına, yıldız oluşumunu ve evrendeki yıldızlararası maddenin evrimini yönlendiren fiziksel ve kimyasal süreçleri incelemek için imkan sağlıyor. Araştırma, Astronomy & Astrophysics dergisinde yayımlandı.

NASA duyurdu! Uzay aracına bilimsel çalışmalar için eklendi Haber

NASA duyurdu! Uzay aracına bilimsel çalışmalar için eklendi

NASA'nın internet sitesindeki habere göre, ABD'nin California eyaletindeki Jet Tahrik Laboratuvarı'nda (JPL) Europa'da yaşamın varlığını araştıracak uzay aracına bilimsel çalışmalar için gerekli olan aygıtların montajı tamamlandı. JPL'de söz konusu proje üzerine çalışan Robert Pappalardo, fırlatılacak uzay aracı ile Jüpiter'in uydusu Europa'nın çekirdeği, taşlı yapısı, okyanusları, 15-25 kilometre kalınlıkta olduğu tahmin edilen buz katmanı ve ince atmosferi inceleyerek uyduda yaşam bulgusuna dair ipuçları toplamayı hedeflediklerini kaydetti. Dünya'daki atmosfer basıncının 100 milyarda 1'ine sahip ince atmosferli Europa'ya çarpan mikrometeorların uydudan buz ve toz parçacıklarını uzaya saçtığını belirten bilim insanları, atmosferini inceleyerek yer altından su buharı çıktığı teorisini destekleyecek bilgi toplamayı umuyor. Bu doğrultuda uzay aracında, Europa'nın okyanuslarındaki tuzlu suyun elektrik iletkenliğiyle oluşan veya indüklenen manyetik alan ölçümleri için manyetometre ve yüklü plazma taneciklerini ölçecek başka bir aygıt bulunuyor. Bilim insanları, misyon sırasında, atmosferindeki gaz ve tozların ölçümü için kütle spektrometresi, atmosfer dinamiklerinin tespiti için ışık spektrometresi ve buz katmanının altında su varlığının araştırılması için radar da kullanacak. Europa Clipper uzay aracında ayrıca, termal emisyon görüntüleme sistemi, yüzey toz ölçüm cihazı, yerçekimi verilerini toplayacak radyo aygıtı ve iletişimi sağlayacak telekomünikasyon aracı bulunuyor. Ekim 2024'te Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılacak Europa Clipper uzay aracının 2030 yılında Jüpiter sistemine ulaşması ve 4 yıl boyunca Jüpiter'in yörüngesinde dönmesi planlanıyor. Jüpiter'in yörüngesindeyken 49 kez Europa'yı teğet geçmesi öngörülen uzay aracı bilimsel çalışmalar için bünyesindeki 9 aygıtı kullanarak uyduyu haritalandırmak için ölçüm ve görüntüler toplayacak.

Ay’a gönderilen uzay aracında teknik sorun! Haber

Ay’a gönderilen uzay aracında teknik sorun!

NASA tarafından Ticari Ay Yükü Hizmetleri (CLPS) girişimi çerçevesinde Vulcan Centaur roketi ile Ay’a iniş için fırlatılan Peregrine uzay aracında teknik sorun yaşandığı bildirildi. Uzay robotları firması Astrobotic tarafından yapılan açıklamada, uzay aracının yer ekipleriyle başarılı bir temas kurduğu ve tahrik sistemini harekete geçirdiği ancak panellerini Güneş’e karşı doğru konumlandırmadığı belirtilerek, söz konusu teknik sorunun uzay aracının Ay'a yumuşak iniş yapma kabiliyetini tehdit eden bir itme anormalliği olduğuna inanıldığı ifade edildi. PEREGRİNE, AY’A YUMUŞAK İNİŞ YAPMAYABİLİR Peregrine’nin Güneş'e doğru yeniden konumlandırılmasının sağlandığı ancak tahrik sistemindeki arızanın itici yakıtta kritik bir kayba yol açtığı aktarılan açıklamada, “Ekip, bu kaybı dengelemek için çalışıyor ancak mevcut durum göz önüne alındığında elde edebileceğimiz verileri en üst düzeye çıkarmaya öncelik verdik. Şu anda hangi alternatif görev profillerinin mümkün olabileceğini değerlendiriyoruz” denildi. Peregrine’nin 23 Şubat'ta Ay yüzeyi hakkında veri toplamayı amaçlayan 20 faydalı yük ile Ay'a iniş yapması planlanıyor. ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan yerel saatle 02.18’de Vulcan roketiyle başarılı şekilde fırlatılan Peregrine uzay aracı, NASA’nın 1972 yılından bu yana ilk Ay misyonu olma özelliği taşıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.