Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kayısı

Bursa Hayat Gazetesi - Kayısı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kayısı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Geçen sene don vuran kayısıyı bu sene de sis vurdu Haber

Geçen sene don vuran kayısıyı bu sene de sis vurdu

Türkiye'nin önemli kayısı üretim merkezlerinden olan ve 100 bin dekar alanda bir milyona yakın kayısı ağacı bulunan Elazığ'ın Baskil ilçesinde, yılda ortalama 60 bin ton kayısı üretimi gerçekleşiyor. Elazığ'daki bu kayısının yüzde 95'i ise Baskil ilçesindeki bahçelerde oluyor. İlçede üretilen kalitesi ve aroması ile ilk sıralarda yer alan Baskil kayısısının önemli pazar yeri ise Malatya'da bulunuyor. 2 yıldır çeşitli meteorolojik olaylardan ve hastalıklardan dolayı çiftçi istediğini bir türlü alamazken bu sene de kayısı sis vurdu. Bahçelerin üzerlerini kaplayan sis, kayısı tomurcukları üzerinde su tanecikleri biriktirdi. Gece yaşanan en ufak bir soğukta su tanecikleri donarak kayısıyı adeta öldürdü. Her sene bir olayla karşılaştıklarını ve yaklaşık 3 sezondur istediklerini alamadıklarını dile getiren çiftçiler, rekoltede bu sene ortalama yüzde 60 düşüş beklediklerini söyledi. Bu sene kayısının olmamasının en büyük etkeninin sis olduğunu belirten üreticilerden Nusret Abiç, "Sis, ağaç üzerinde su tanecikleri bırakıyor. Bu tanecikler buz dönüştüğü zaman meyve kalmıyor. Hepsi yanıp gidiyor. En büyük etken sistir. Aşırı soğuk veya sıcaktan değil, bu seneki kayısının olmamasının sebebi sistir. Bu sene geçen seneden de düşük. Geçen sene zaten düşüktü, bu sene onun da altında kaldı. Bu sene işçiliği, elektriği, suyu ve gübresini çiftçi cebinden ödeyecek. Geçen seneye göre kayısıda yüzde 60 düşüş var. Geçen sene kadar olması imkansız gibidir. İklimlerin bozulması mı diyelim artık kayısı olmuyor. Geçen sene don vurdu, bu sene sis vurdu. Seneye de ne vurur onu Allah bilir" dedi. Üreticilerden Hamza Abiç ise, "Geçen sene çiçeğe yağmur vurdu ve dondurdu. Bu sene ise aşırı bir sis vardı. Sis tomurcukların üzerinde su olarak birikti. Gece de dondurduğu için tomurcukların hepsi dondu. Bu sene yapacak bir şey yok. Her zaman kazandırmıyor bazen de götürüyor. Bu sene de cepten götürecek. Rızkın kefili Allah'tır. Yapabileceğimiz bir şey yok. Geçen seneye göre bazı yerlerde yüzde 60, bazı yerlerde ise yüzde 100 düşüş var. Bazı ağaçlarda 3-5 kilo var. Bazı ağaçların üzerinde ise hiç yok. 3 sezondur bahçeden verim alamıyoruz. Bahçenin üzeri kırmızı sürgülerle dolu. Bu bahçenin artık verimden düştüğünün bir göstergesidir. Artık bahçe kendi gelişime verdi. 3 senedir meyve olmadığı için ağaç, meyve vermeyi bir nevi unuttu gibi, bu yüzden artık sadece kendini büyütüyor" diye konuştu.

Malatya yöresine özgü bir lezzet: Kayısı Tatlısı Haber

Malatya yöresine özgü bir lezzet: Kayısı Tatlısı

Kayısının kurutularak ya da taze olarak kullanıldığı bu tatlının köklü bir geçmişi vardır. KAYISI TATLISININ TARİHİNE DAİR BİLGİLER Kayısı, Anadolu'da çok eski zamanlardan beri yetiştirilen bir meyvedir. Kayısı tatlısının da ilk olarak Anadolu'da ortaya çıktığı düşünülmektedir. 13. yüzyıldan kalma bir yemek kitabında "kayısı hoşafı" tarifi yer almaktadır. Bu hoşafın, günümüzdeki kayısı tatlısının öncüsü olduğu düşünülmektedir. 15. yüzyılda, Osmanlı mutfağında kayısı tatlısı farklı varyasyonlarla yapılmaya başlamıştır. 19. yüzyılda, kayısı tatlısı halk arasında da yaygınlaşmaya başlamıştır. KAYISI TATLISININ TARİHSEL ÖNEMİ Kayısı tatlısı, Türk mutfağının en eski ve en geleneksel tatlılarından biridir. Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşan bu tatlı, Türk kültüründe önemli bir yere sahiptir. Kayısı tatlısı, Ramazan ayının ve özel günlerin vazgeçilmez tatlılarından biridir. Kayısı tatlısının farklı yörelerde farklı versiyonları da mevcuttur. Örneğin, Malatya'da kayısı tatlısı genellikle cevizli olarak yapılırken, Elazığ'da ise bademli olarak yapılmaktadır. KAYISI TATLISI TARİFİ Malzemeler: 500 gr kuru kayısı 1 su bardağı toz şeker 2 su bardağı su 1 limonun suyu 1 paket vanilya 100 gr ceviz (isteğe bağlı) Hazırlanışı: Kuru kayısıları ılık suda 15 dakika kadar bekletin. Tencereye su ve şekeri ekleyin ve kaynatın. Şeker eridiğinde limon suyunu ve vanilyayı ekleyin. Kayısıları süzün ve tencereye ekleyin. Kayısılar yumuşayana kadar pişirin. Cevizleri ekleyip 5 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Soğuyan tatlıyı servis edin. PÜF NOKTALARI Kuru kayısıların çekirdeklerini çıkarmadan pişirebilirsiniz. Ceviz yerine fıstık veya badem de kullanabilirsiniz. Şerbetin kıvamını kontrol etmek için bir kaşık şerbeti alıp soğutun. Soğuyunca kıvamı koyulaşıyorsa daha fazla su ekleyebilirsiniz. EK BİLGİLER Kayısı tatlısı, fırında da pişirilebilir. Fırında pişirmek için, kayısıları şerbetle birlikte fırın tepsisine dökün ve 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin. Kayısı tatlısını dondurma ile de servis edebilirsiniz. KAYISI TATLISININ FAYDALARI Kayısı tatlısı, enerji kaynağıdır. Karbonhidrat, protein ve vitamin bakımından zengindir. Kayısı sayesinde A vitamini ve potasyum bakımından da zengindir. KAYISI TATLISININ ZARARLARI Kayısı tatlısı, yüksek kalorili bir tatlıdır. Fazla tüketildiğinde kilo alımına neden olabilir. Şeker hastaları için uygun değildir.

Kayısı fiyatı et fiyatını solladı! Haber

Kayısı fiyatı et fiyatını solladı!

Malatya kayısının fiyatı, serbest piyasada kırmızı et fiyatlarını ikiye katlayarak bin TL’yi gördü. Kuru kayısı fiyatlarında kısmi bir artışın söz konusu olduğunu belirten Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, ham madde fiyatları ile işletme giderlerinin bir araya gelmesinin ardından market fiyatlarında çok ciddi bir fark olduğunu söyledi. “TÜKETİCİ ZOR DURUMDA KALIYOR” Durumun üreticiden ziyade tüketiciyi zora soktuğunu aktaran Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, "Uzun zamandır Türkiye’de üreticinin tarladaki ürünü aracı kurumlara satış fiyatları ile marketlerdeki satış fiyatları arasındaki uçurumu konuşuluyor. Bu durum hem tüketiciye hem de üreticiye zarar veriyor. Kuru kayısı fiyatlarında kısmi bir fiyat artışı olduğu doğru. Ağustos ayından bugüne kadar yüzde 20’lik bir fiyat artışı söz konusu. Marketlerdeki fiyatlara baktığımızda ham madde fiyatları ile işletme giderlerinin bir araya getirilmesinin ardından çok ciddi bir farkın olduğunu görüyoruz. Üretim maliyetleri üreticinin ürünü aracı kurumlara devrettiği fiyat ile işletme giderlerinin üzerine eklenerek nerdeyse üç katı fiyata marketlerde satışlar gerçekleşiyor. Bu durum tüketiciyi zor durumda bırakıyor. Dolayısıyla tüketici bu rakamlara ürünü alamıyor. Kuru meyve grubunda çok ciddi anlamda zor durumdayız” dedi. “MARKETLERDE 800 İLA BİN TL’YE SATIŞ FİYATLARI GÖRÜYORUZ” Bazı alışveriş merkezleri ve marketlerde bir kilogram kuru kayısının 800 ila 1000 TL’den satışına sunulduğunu ifade ederek, denetim yapılması gerektiğini vurgulayan Özcan, ”Bugün marketlerde 800 ila 1000 TL aralığında kuru kayısı satışları görüyoruz. Bu durum tüketiciyi zor durumda bırakıyor. Market fiyatları bu kadar yüksek ve sert olunca tüketici üründen mahrum kalıyor. Dolayısıyla burada daha sıkı bir denetim ihtiyacı ortaya çıkıyor. Türkiye’de geldiğimiz noktaya baktığımız zaman bütün tarım ürünlerinde benzer durum söz konusu. Tarladaki fiyatla marketteki raf fiyatları arasındaki büyük farkların biran önce yeniden gözden geçirilerek hem üreticinin hem tüketicinin zarar gördüğü bu durumun ortadan kaldırılması gerekiyor. Kayısı fiyatları rafta bin TL olunca tüketici ürünün ham madde fiyatının böyle olduğunu düşünüyor. Şu anda ağustos ayında ham fiyatlarımızda bugüne kadar sadece yüzde 20’lik bir artış söz konusu oldu. Yetkili ve ilgili kurulların sağlıklı düzenlemeler ile bu durumun önüne geçmesi gerekiyor. Bu durum enflasyona da olumsuz bir şekilde yansıyor" diye konuştu.

Malatya kayısısında yeni ihracat rekoru hedefi Haber

Malatya kayısısında yeni ihracat rekoru hedefi

Malatya Ticaret Borsası Başkan Vekili Erhan Almendi, AA muhabirine, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Malatya'nın yeni yeni toparlanmaya başladığını söyledi. Depremin ardından kentteki işletmelerin 1-2 ay çalışamadığını ifade eden Almendi, "Personel sıkıntımız oldu. İşçilerimiz o süreçte işletmelere gelemediler. Çünkü barınma sorunu vardı ve korktuklarından dolayı işletmelere giremediler. Ağustos ayından itibaren, yeni yeni işçilerimiz, personelimiz fabrikalarımıza gelmeye başladı." dedi. Almendi, şehrin ekonomisinde önemli bir yer tutan kuru kayısıda ihracatın devam ettiğini ancak perakende sektörünün yıkılan iş yerleri dolayısıyla büyük darbe gördüğünü belirtti. Tarihi Şire Pazarı'nda 117 dükkanın yıkıldığını dile getiren Almendi, esnafın konteynerde ve geçici çarşılarda faaliyet göstermeye çalıştıklarını anlattı. Fabrikaların ağustos ayı itibarıyla üretime tekrar başladığına işaret eden Almendi, "Tarihi çarşı yıkılmış durumda. Onlara geçici iş yerleri tahsis edildi. Şu an konteynerlerde ve geçici iş yerlerinde ticaretlerine devam ediyorlar. Ama eskisi gibi olmuyor. Yerleri küçük." diye konuştu. Almendi, yeni çarşının temelinin atıldığını belirterek, dükkanların bir yıl içinde teslim edileceğini söyledi. Kuru kayısı ihracatının eski ihracat rakamlarına ulaşmak üzere olduğunu ifade eden Almendi, 2023 yılında 70 bin ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirdiklerini bildirdi. Bu ihracattan 408 milyon dolar gelir elde ettiklerini aktaran Almendi, "Geçen yıla göre parasal değer olarak yüksekteyiz ama depremden dolayı ihracatta ton bazında geriledik. 2024 yılını umutla bekliyoruz. 2024 yılında bu aradaki farkı kapatmak ümidindeyiz." değerlendirmesinde bulundu. Erhan Almendi, bu yıl ihracatta rekor seviyelere ulaşma hedefinde olduklarını vurguladı. Kuru kayısıyı 115 ülkeye ihraç ettiklerini, bunların başından ABD ve Avrupa ülkelerinin geldiğini belirten Almendi, "Ayrıca 2023 yılı itibarıyla 4 bin 788 ton kayısı çekirdeği ihraç ettik. Bu ihracattan 16 milyon 200 bin dolar gelir elde ettik." dedi. Çekirdek ihracatında İtalya ve Almanya'nın başı çektiği bilgisini veren Almendi, kayısı çekirdeğinin pasta ve kozmetik sektöründe kullanıldığını söyledi. Almendi, bu yıl kayısı çekirdeğinde de yüksek ihracat hedeflediklerini dile getirdi. "KÖTÜMSER DEĞİLİZ, İYİMSERİZ, MÜCADELE EDİYORUZ" Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi ve ATİ Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Akçin de yaklaşık 30 yıldır ihracat yaptıklarını söyledi. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere 20 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Akçin, "Dünyadaki kuru kayısı ihracatının yüzde 2'sini biz gerçekleştiriyoruz firma olarak. Ciromuzun yüzde 90'ını ihracat oluşturuyor." diye konuştu. Yaklaşık 40 kişi istihdam ettiklerini aktaran Akçin, şunları kaydetti: "6 Şubat depremlerinden sonra Malatya'da ciddi bir iş kaybımız oluştu. Buna paralel olarak kötü hava şartları ve depremde üstüne eklenerek ciddi bir pazar kaybımız oldu. Bu pazar kaybına bağlı olarak iş gücümüz azaldı. Devletimizden de bazı teşvikler talep ediyoruz. SGK priminin devlet tarafından karşılanması, karşılanacak olan sigorta priminin de işveren tarafından işçiye ödenerek işçiye yüksek maaş verilirse kaybettiğimiz göçü kazanabiliriz. Bu da bizim için, ihracat kalemimiz için önemli olacaktır. Devlet teşviki olmadan biz bireysel olarak bu işin altından çıkamayız." Depremden sonra yaşanan iş kaybını gidermek için şehir dışından personel getirdiklerini ifade eden Akçin, bazı şeylerin yeni yeni normalleşmeye başladığını söyledi. Akçin, işçi bulmada hala sıkıntı yaşadıklarını vurgulayarak, "Eminim bizim gibi sanayici birçok arkadaşımız bu durumda. Hızlı bir şekilde toparlanmaya çalışıyoruz ama biraz zamana daha ihtiyaç var. Kötümser değiliz, iyimseriz, mücadele ediyoruz." dedi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.