Türk Mutfağı Haftası'na İnegöl’de tatlı başlangıç!
Binlerce yıllık kültürel birikimiyle dünya mutfakları arasında eşsiz bir yere sahip olan Anadolu’nun sofraları, Türk Mutfağı Haftası vesilesiyle yeniden keşfediliyor. Dördüncü kez düzenlenen bu kutlama, geleneksel tatların modern sunumlarla buluştuğu keyifli etkinliklerle zenginleşiyor.
TÜRK MUTFAĞI HAFTASI BURSA'DA HELVA TADIM ETKİNLİĞİYLE AÇILDI
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın öncülüğünde gerçekleşen Türk Mutfağı Haftası'nın Bursa'daki açılışı, tarihi dokusuyla öne çıkan İnegöl'de yapıldı. Hafta, "Tarihin Tadı: Helva Tadım Etkinliği" ile başladı ve yöresel lezzetlerin tanıtımına kapı araladı.
HELVALAR VE MEHTERAN BÜYÜLEDİ
İnegöl Belediyesi Gastro İnegöl Restoran'ın bahçesinde düzenlenen etkinlikte, Gastro İnegöl şefleri tarafından hazırlanan çeşitli helva türleri ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
Programda ayrıca, Türkiye'nin ilk sivil mehter takımı olan Tarihi İnegöl Mehteri'nin seslendirdiği coşkulu marşlar da etkinliğe ayrı bir atmosfer kattı. Müzik ve lezzetin birleştiği bu özel günde, İnegöl kültürel zenginliğini bir kez daha gözler önüne serdi.
“Tarihin Tadı: Helva Tadım Etkinliğinin açılış programında Bursa Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu, İnegöl Kaymakamı Eren Arslan, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri, şefler, işletmeciler ve çok sayıda vatandaş yer aldı.
‘TÜRK MUTFAĞI HAFTASI, LEZZETLERİN TANITIMI İÇİN BÜYÜK BİR FIRSAT’
Bursa İl Kültür Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, Türk Mutfağı Haftası'nın önemine ilişkin yaptığı konuşmada, bu yıl dördüncüsü kutlanan "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı Haftası"nın lezzetlerin yanı sıra tanıtımının da büyük önem taşıdığını belirtti. Özer, turizmin kültürel diplomasinin bir parçası olduğunu ve insanların turizm aracılığıyla birbirini tanıdığını vurguladı.
Gastronomiyi kültür turizminin en önemli ayaklarından biri olarak nitelendiren Özer, bir şehre gidildiğinde konaklanmasa bile mutlaka yöresel yemeklerin tadıldığını ifade etti.
TURİZM VE GASTRONOMİ VURGUSU
İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, 21-27 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Türk Mutfağı Haftası'nın açılışında yaptığı konuşmada, şehrin kültürel mirasını ve gastronomi alanındaki vizyonunu ön plana çıkardı.
Taban, 21-27 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Türk Mutfağı Haftası'nın dördüncü yılındaki etkinliklerin ilk açılışının İnegöl’de yapılmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Taban, önceki yıllarda düzenledikleri "Bizimkisi Bir Aş Hikayesi Sergisi" ve "Türk Kültürünün Eşsiz Lezzeti Şerbet" gibi etkinliklere atıfta bulunarak, bu yıl da Osmanlı'nın hem günlük yaşamda hem de saray mutfağında vazgeçilmez olan helvayı tanıtacakları "Tarihin Tadı Helva Tadım Etkinliği"ni gerçekleştirdiklerini belirtti. Etkinlikte, "Komşuda kavrulur, mahalleye aş olur" sloganıyla 20 farklı helvanın tanıtımı ve tadımının yapılacağını söyledi. Ayrıca, son yıllarda turizmin, hem ülke genelinde hem de Bursa ve İnegöl özelinde önemli bir hedef haline geldiğine dikkat çekti. Bu hedeflere ulaşmak için gerekli tüm değerler ve argümanlara sahip olduklarını ifade eden Taban, asırlık lezzetlerin yeniden sofralarda yer bulmaya başladığını ve yerel yemeklerin markalaşan lezzetlere dönüştüğünü vurguladı.
Başkan Alper Taban, konuşmasının devamında İnegöl'ün gastronomi ve turizm potansiyeline dikkat çekti. Özellikle son yıllarda Gastro İnegöl markası altında yürütülen çalışmalarla unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerin yeniden gün yüzüne çıkarıldığını ve bu alanda önemli projelere imza atıldığını söyledi.
Taban, son dönemde İnegöl’de gastronomi ve turizm alanlarında önemli projeler geliştirdiklerini belirtti. Unutulmaya yüz tutmuş pek çok lezzeti yeniden sofralarla buluşturduklarını ve bu çalışmalarını Gastro İnegöl markasıyla taçlandırdıklarını ifade etti. İnegöl’ün ünlü köftesinin yanı sıra, daha fazlasını sunma hedefiyle yola çıktıklarını ve bu vizyonla ilerlemek istediklerini söyledi.
TABAN: ‘GASTRO İNEGÖL, GEÇMİŞİN LEZZETLERİNİ GELECEĞE TAŞIYOR’
Taban, Gastro İnegöl’ün, yerel paydaşlara ve şehre birçok fırsat sunduğunu, geçmişin eşsiz lezzetlerini geleceğe taşımada önemli bir rol üstlendiğini vurguladı. Başkan Taban, gastronomi alanında önemli projeler gerçekleştirdiklerini düşündüğünü, ancak bu projelerin değerini asıl olarak, bu lezzetleri tatmış olan vatandaşların yorumlarıyla anlamanın çok daha kıymetli olduğunu belirtti. Ayrıca, etkinliklerin 27 Mayıs’a kadar Bursa'nın tüm ilçelerinde devam edeceğini hatırlatarak, katılım ve desteklerinden dolayı teşekkür etti ve Türk Mutfağı Haftası'nın kutlu olmasını diledi.
‘BURSA, ÖRNEK OLMAYA DEVAM EDİYOR’
Bursa Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu, Türk Mutfağı Haftası’nın açılış programının, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da İnegöl’de yapıldığını belirterek, sözlerine Bursa Valisi Erol Ayyıldız’ın selamlarını ileterek başladı. Geçen yıl Gastro İnegöl tesislerinde yapılan açılışa da atıfta bulunan Gençoğlu, Bursa’nın 81 il arasında en fazla etkinliğin yapıldığı il olduğunu vurguladı ve Bursa’nın bu anlamda örnek olmaya devam ettiğini ifade etti. Gençoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde gerçekleşen bu programların önemine değindi. Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne, İnegöl Kaymakamlığı’na ve İnegöl Belediyesi’ne teşekkürlerini ileten Gençoğlu, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban’ın, ilçeye kazandırdığı Gastro İnegöl Tesisleri ve iki yıldır bu programlara ev sahipliği yaparak büyük bir katkı sağladığını söyledi. Emeği geçen herkese teşekkür eden Gençoğlu, programın hayırlı olmasını diledi.