Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

# Gıda Zehirlenmeleri

Bursa Hayat Gazetesi - Gıda Zehirlenmeleri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gıda Zehirlenmeleri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Acil tıp uzmanı uyardı! Gıda zehirlenmelerinde en büyük risk nerede? Haber

Acil tıp uzmanı uyardı! Gıda zehirlenmelerinde en büyük risk nerede?

Doç. Dr. İşler, yiyeceklerin hazırlanış ve saklanma koşullarının en az içerikleri kadar önemli olduğuna değinerek, özellikle sokak satıcılarından alınan fast food tarzı ürünlerin yüksek tehlike taşıdığını ifade etti. Uygun olmayan sıcaklıkta bekletilen veya temizliği yetersiz ekipmanlarla hazırlanan gıdaların, ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabileceğini söyledi. ET, TAVUK VE SÜTLÜ TATLILAR ÇOK HIZLI BOZULUYOR Gıda zehirlenmelerine karşı kritik uyarılarda bulunan uzmanlar, temel risk faktörlerini sıraladı. Bozulmuş ürünler, son kullanma tarihi geçmiş gıdalar ve pastörize edilmemiş süt gibi temel nedenlerin yanı sıra, iyi temizlenmemiş sebze ve meyvelerin de tehlike oluşturduğunu belirten İşler, özellikle et, tavuk, balık, yumurta, mayonezli salatalar ve sütlü tatlılar gibi çabuk bozulabilen gıdaların tüketimine dikkat çekti. İşler, tavuk ve et ürünlerinin asla çiğ kalmayacak şekilde tam pişirilmesi gerektiğini, buzdolabında ise 0 ila -4 santigrat derece arasında ve en kısa sürede tüketilmek üzere saklanması gerektiğini vurguladı. Balığın ise oda sıcaklığında hızla bozulması nedeniyle mümkünse alındığı gün tüketilmesini tavsiye etti. KESME TAHTASI VE BIÇAK UYARISI! Uzman İşler, gıda hijyeninin temel kurallarını hatırlatarak, sebze ve meyvelerin önce bol su, ardından sirke eklenmiş suyla dezenfekte edilerek yıkanması gerektiğini vurguladı. Özellikle girintili sebzelerin daha özenli temizlenmesi gerektiğini belirten İşler, hijyende sıfır tolerans gösterilmesi gereken ürünlerin çiğ tüketilenler olduğunu ifade etti. İşler, bu hassasiyet nedeniyle, kesim işlemleri sonrasında bıçak ve kesme tahtası gibi mutfak gereçlerinin bekletilmeden temizlenmesi gerektiğini de ekledi. BASİT ÖNLEMLER HAYAT KURTARIYOR Gıda zehirlenmelerinin genellikle ani mide bulantısı, kusma, ishal ve şiddetli karın ağrısı gibi belirtilerle başladığını dile getiren Doç. Dr. İşler, tablonun bazı durumlarda baş dönmesi ve bilinç bozukluğuna kadar ilerleyebileceği konusunda uyardı. Uzman, özellikle çocuklar, yaşlılar, hamileler ve kronik hastaların bu durumlardan çok daha ağır etkilenebileceğini vurguladı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.