Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Çölyak

Bursa Hayat Gazetesi - Çölyak haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çölyak haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Fiyatlar yüksek, erişim zor! Çölyak hastaları glütensiz ürünlere ulaşmakta zorlanıyor Haber

Fiyatlar yüksek, erişim zor! Çölyak hastaları glütensiz ürünlere ulaşmakta zorlanıyor

Çölyak hastalığı, glüten adı verilen proteine karşı vücutlarının tepki verdiği bir durumdur ve bu hastalıkla mücadele eden aileler, glütensiz ürünlere ulaşmakta ciddi sıkıntılar yaşıyor. Ülke genelinde hızla artan çölyak hastaları, özellikle glütensiz ekmek, makarna ve tatlı gibi temel gıda maddelerini temin etmekte zorlanıyor. Üstelik glütensiz ürünlerin normal gıda ürünlerine oranla çok daha pahalı olması, aileleri maddi anlamda zor durumda bırakıyor. “ÜRÜNLER YA ÇOK PAHALI YA DA TÜKENMİŞ OLUYOR” 7 yaşında çölyak hastası çocuğu için yaşadıkları zorlukları anlatan Büşra Yılmaz; “Çocuğum için glütensiz gıda bulmak her zaman büyük bir sorun. Şehirdeki büyük marketlerde bile yeterince seçenek yok. Glütensiz ürünler genelde ya çok pahalı ya da tamamen tükenmiş oluyor. Ayrıca, evimize en yakın glütensiz ürün satan mağaza 10 kilometre uzaklıkta, o yüzden her hafta alışveriş yapmaya gitmek çok zor. Yüksek fiyatlar, bizi gerçekten maddi olarak zorluyor. Bir ekmek fiyatı 80-100 TL’yi buluyor. Bu diğer ürünlerle karşılaştırıldığında çok pahalı. Desteğe ihtiyaç duyuyoruz.” dedi. BİR KUTU MAKARNA ORTALAMA 130 TL Bursa’da yaşayan ve glütensiz diyeti uygulayan 45 yaşındaki bir çölyak hastası ise ürüne erişim sorunlarına dikkat çekti. Glütensiz ürünlere ulaşmanın kolay olmadığını belirten çölyak hastası yaşadığı zorlukları şu şekilde anlattı: Bulduğum ürünlerin fiyatları çok uçuk. Bir kutu makarna fiyatı ortalama 130 TL’den başlıyor. Oysa normal makarna ile kıyasladığınızda arada çok büyük bir fark var. Alışverişe çıktığımızda glütensiz ürünlerin çoğunu alabilmek için bütçemizi çok sıkı bir şekilde ayarlamak zorunda kalıyoruz. Daha uygun fiyatlarla bu ürünlere erişebilmek için büyük zincir marketlerin destek olmasını bekliyoruz.” TİCARET BAKANLIĞI’NDAN DÜZENLEME Ticaret Bakanlığı, çölyak hastalarının glütensiz ürünlere daha kolay erişebilmesi adına önemli bir düzenleme yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 250 metrekareden fazla satış alanına sahip zincir mağaza şubelerinde, glütensiz tatlı ve tuzlu atıştırmalıklar ile un ürünleri satışa sunulacak. Ayrıca, 400 metrekareden fazla satış alanına sahip mağazalarda bu ürünlere ilave olarak glütensiz ekmek, makarna gibi temel gıda maddelerinin de satılacağı bildirildi. Ancak, bu düzenleme bile birçok aile için yeterli olmayabiliyor. “FİYATLAR MAKUL SEVİYELERE ÇEKİLSİN” Glütensiz ürünler konusunda yaşadığı zorlukları anlatan bir başka çölyak hastası Aysel Demir ise bakanlığın düzenlemesini olumlu bulduğunu belirtti. Alışveriş için büyük marketlere gitmek zorunda kaldıklarını belirten Demir, uygulamanın etkilerini görmek için zaman gerektiğini söyledi. Düzenlemenin çölyak hastalarının yaşamını biraz daha kolaylaştıracağını umut eden Aysel Demir aynı zamanda fiyatlarında makul seviyelere çekilmesini talep etti. Yeni düzenlemeyle glütensiz ürünlere erişim konusunda iyileşmeler kaydedilmesi beklenirken, çölyak hastalarının hayatını kolaylaştıracak daha fazla adımın atılması gerektiği vurgulanıyor. Özellikle ürün fiyatlarının düşürülmesi, hastaların yaşam kalitesini artırabilir.

Bursa'da lise öğrencileri çölyak hastalığına dikkat çekti Haber

Bursa'da lise öğrencileri çölyak hastalığına dikkat çekti

Glütenin mutfak endüstrisindeki öneminden yola çıkarak planlanan etkinlikte Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Uzm. Dr. Elif Soyer ve Diyetisyen Umur Doğay Önal, çölyak hastalığı ile ilgili çeşitli bilgileri Havva Aslanoba Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Aşçılık Bölümü öğrencileri ile paylaştı. Ardından kırmızı ve beyaz mutfak olarak iki gruba ayrılan öğrenciler, glütenli ve glütensiz olmak üzere iki ayrı pizza hazırladı. Etkinlik sonunda Diyetisyen Önal tarafından pizza tadımı yapılırken, glütensiz pizzanın tat ve lezzet olarak farklı olmadığı kaydedildi. Çölyak hastalığı ile ilgili bilgiler aktaran Diyetisyen Önal, hastalığın arpa, buğday, yulaf ve çavdarda bulunan glüten isimli proteinin ince bağırsaktaki villusların yapısını bozmasıyla oluştuğuna dikkat çekti. Çölyak’ın kalıtsal bir hastalık olduğu bilgisini veren Önal, “Bu hastalık sonucunda çeşitli emilim bozuklukları gerçekleşmektedir ve bu hastalık yaşamın herhangi bir evresinde ortaya çıkabilmektedir. Çocukluk çağındaki belirtileri, şişkinlik, ishal, büyüme ve gelişme geriliği ile kusma şeklinde ortaya çıkabilir” dedi. LENFOMA’YA SEBEP OLABİLİR Çölyak hastalığının tek tedavisinin beslenme olduğunun altını çizen Önal, “Glütenden fakir bir beslenme tedavisi, çölyak hastalığından kurtaracaktır. Glüten yerine pirinç, mısır, nohut ve darı tercih edilebilir. Tüm sebze ve meyveler, et çeşitleri, kuru baklagiller, süt ürünleri serbest yiyecekler olarak belirtilebilir. Dikkat edilmezse lenfoma gibi hastalıklara yol açabilmektedir” şeklinde konuştu.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.