Hava Durumu

#Çin

Bursa Hayat Gazetesi - Çin haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çin haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çin'den ABD savaş gemisinin devriyesine tepki Haber

Çin'den ABD savaş gemisinin devriyesine tepki

Çin, Tayvan’ın yeni lideri Lai Ching-te’nin göreve başlamasına 2 haftadan az bir süre kala Tayvan Boğazı’nda devriye gezen ABD savaş gemisine tepki gösterdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian yaptığı açıklamada ABD ile Tayvan arasındaki ilişkiye değinerek, dünyada sadece tek bir Çin olduğunu belirtti. Jian, “Tayvan, Çin topraklarının devredilemez bir parçasıdır. Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti, Çin'in tamamını temsil eden tek yasal hükümettir. Bu bir gerçek, uluslararası toplumun evrensel bir mutabakatı ve uluslararası ilişkilerde temel bir normdur” dedi. Jian, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 2758 sayılı kararının BM’de Çin’i temsil eden sadece bir koltuk olabileceğini açıkça ortaya koyduğunu ve “iki Çin” ya da “bir Çin, bir Tayvan” ihtimalini de ortadan kaldırdığını söyledi. Jian, ABD’nin “tek Çin” ilkesinin içini boşaltmak, ayrılıkçı “Tayvan bağımsızlığı” faaliyetlerini cesaretlendirmek ve Çin’i baskı altına almak gibi tehlikeli amaçlara hizmet ettiğini vurguladı. “RUTİN BİR TAYVAN BOĞAZI GEÇİŞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ” Tayvan Savunma Bakanlığı, ABD gemisinin boğazdan güneye doğru seyrettiğini ve Tayvan kuvvetlerinin durumu izlediğini ancak olağandışı bir şey gözlemlemediğini ifade etti. Bakanlık ayrıca, 4 Çin uçağının sınırı geçerek büyük bir hava üssüne ev sahipliği yapan Tayvan'ın Penghu adaları yakınlarında uçtuğunu açıkladı. ABD Donanması tarafından yapılan açıklamada ise, Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze destroyeri USS Halsey'in uluslararası hukuka uygun olarak yüksek deniz seyrüsefer ve uçuş özgürlüklerinin geçerli olduğu sularda “rutin bir Tayvan Boğazı geçişi” gerçekleştirdiği aktarıldı. ABD savaş gemileri ve devriye uçakları, ayda bir kez Tayvan Boğazı’ndan geçiş yapıyor. “BİRLİKLER, BÖLGESEL BARIŞ VE İSTİKRARI KARARLILIKLA SAVUNACAKTIR” Çin Halk Kurtuluş Ordusu tarafından yapılan açıklamada, birliklerin teyakkuz halinde olduğu bildirilerek, “Birlikler ulusal egemenlik ve güvenliğin yanı sıra bölgesel barış ve istikrarı kararlılıkla savunacaktır” denildi. Çin, Tayvan’ın üzerinde egemenlik iddia ederken, boğaz üzerinde de yargı yetkisine sahip olduğunu belirtiyor. Pekin'in egemenlik iddialarını reddeden Tayvan ise, ABD ile birlikte Tayvan Boğazı’nın uluslararası bir su yolu olduğunu belirtiyor.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Macarista’a yaptığı ziyaret kayıtlara geçti Haber

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Macarista’a yaptığı ziyaret kayıtlara geçti

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 5 yıl aradan sonra düzenlediği Avrupa turunun son durağı olan Macaristan’a geldi. Sırbistan’daki temaslarının ardından bu akşam özel bir uçakla Macaristan’a geçen Xi ile beraberindeki Çin hükümeti heyeti, başkent Budapeşte’de havalimanında Macaristan Başbakanı Viktor Orban liderliğindeki Macaristan heyeti tarafından karşılandı. Başbakan Orban ve Cumhurbaşkanı Tamas Sulyok’un daveti üzerine Macaristan’a ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Xi’nin Macaristan temasları çerçevesinde bu ülkeye yatırım ve ticari ilişkilere yönelik stratejik adımların atılması bekleniyor. ORBAN’A BAĞIMSIZ DIŞ POLİTİKA ÖVGÜSÜ Ziyareti vesilesiyle Macar basını için bir makale kaleme alan Xi, Macar lider Orban’ın Brüksel, ABD ve NATO’nun baskısına rağmen özgür bir dış politika izlemesinden övgüyle bahsetti. Bugün yayınlanan makalesinde Xi, Orban’ın baskılara rağmen Moskova ile dostluk ilişkilerini muhafaza etme, Pekin ile ilişkilerini ise derinleştirme yoluna gittiğini vurguladı. Çin ile Macaristan arasında devasa bir coğrafi mesafe olmasına rağmen Çin ve Macar halklarının dostluğunun uzun bir tarihi olduğunu vurgulayan Xi, “Ortak emelleri olan insanları, ne dağlar ne de okyanuslar ayırabilir” ifadelerini kullandı. Macaristan’ın Çin’in Orta ve Doğu Avrupa’daki en büyük yatırım destinasyonu ve ticari partneri olduğunu ifade eden Xi, iki ülke arasındaki işbirliğinin güçlü, üretken ve dinamik olduğunu belirtti.

Avustralya ve Çin arasında tansiyon yükseldi Haber

Avustralya ve Çin arasında tansiyon yükseldi

Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles, Çin hava kuvvetlerine ait J-10 tipi savaş uçağının Kuzey Kore'ye yönelik Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarını uygulama operasyonu yürüten Avustralya'ya ait MH-60R tipi askeri helikopterin yakınına işaret fişeği attığını söyledi. Cumartesi günü Sarı Deniz üzerinde meydana gelen olaya Avustralya Başbakanı Anthony Albanese tepki gösterdi. Albanese, askeri helikopterin uluslararası hava sahasında Çin hava kuvvetleri tarafından tehlikeye atılmasının “kabul edilemez” olduğunu belirterek, “Avustralya Savunma Kuvvetleri personeli uluslararası sularda, uluslararası hava sahasındaydı ve pervasız davranışları nedeniyle dünyanın Birleşmiş Milletler aracılığıyla Kuzey Kore'ye uyguladığı yaptırımların uygulanmasını sağlamak için çalışıyorlardı. Herhangi bir risk altında olmamalılardı” dedi. “AVUSTRALYA HALKI AÇIKLAMA BEKLİYOR” Çin'in olayla ilgili henüz kamuya açık bir yanıt vermediğini kaydeden Albanese, Avustralya halkının Çin'den bir açıklama beklediğini ve Avustralya'nın Çin'e her düzeyde çok güçlü yanıtlar verdiğini ifade etti. Çin Başbakanı Li Qiang'ın gelecek ay Avustralya'yı ziyaret etmesinin planlandığını belirten Albanese, "Görüşmelerde de tutumunuzu açıkça belirteceğiz" dedi. Avustralya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, helikopterin Çin’in attığı işaret fişeklerinden kaçmayı başardığı ve olayda yaralanan olmadığı ifade edildi. Kasım ayında da Çin donanmasının uluslararası sularda Avustralyalı dalgıçları yaraladığı açıklanmıştı.

AB, Çin ile adil ekonomik rekabet istiyor Haber

AB, Çin ile adil ekonomik rekabet istiyor

vrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Paris'te bir araya geldi. Üçlü görüşme sonrası basın toplantısı düzenleyen von der Leyen, ekonomik ve jeopolitik konuların masaya yatırıldığını, AB ile Çin arasındaki ekonomik rekabetin "adil olması ve dengesizliklerin giderilmesi gerektiğini" ifade etti. Piyasadaki dengesizliklerin "endişe kaynağı" olduğunu dile getiren von der Leyen, "Şirketlerimizi, ekonomimizi savunacağız. Gerektiği takdirde bunu yapmaktan asla çekinmeyeceğiz." dedi. "ÇİN'İN SÜBVANSİYONLARI, AVRUPA'DA SANAYİSİZLEŞMEYE YOL AÇABİLİR" Çin'in elektrikli araç ve çelik endüstrilerine yönelik devlet sübvansiyonlarının Avrupa endüstrileri için ciddi bir tehdit oluşturduğunu ve "Avrupa'da sanayisizleşmeye" yol açabileceğini belirten von der Leyen, "Dünya, Çin'in üretim fazlasını absorbe edemez." diye konuştu. Pazara erişimdeki dengesizliklerin sürdürülebilir olmadığını ve ele alınması gerektiğini ifade eden von der Leyen, dengesizlikleri denetlemek için AB'nin sahip olduğu araçları kullanmaktan çekinmeyeceğini söyledi. Von der Leyen, "Avrupa, kendi ülkesinde sanayisizleşmeye yol açabilecek piyasa bozucu uygulamaları kabul edemez." ifadesini kullandı. "ÇİN'İN RUSYA VE İRAN ÜZERİNDEKİ ETKİSİNE" VURGU AB'nin ham madde bağımlılığını azaltmak için kaynaklarını çeşitlendirmeyi önemsediğini kaydeden von der Leyen, bu amaçla ham madde temin edilen ülkelerin sayısını artırmak amacıyla çalıştıklarını söyledi. Liderlerin, Avrupa ve Çin'in dünya barışı ve güvenliğiyle ilgili ortak çıkarlara sahip olduğu konusunda mutabık kaldığını belirten von der Leyen, "Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek için Çin'in Rusya üzerindeki tüm etkisini kullanacağına güveniyoruz." dedi. Von der Leyen, Şi'nin Rusya'nın "sorumsuz nükleer tehditlerini tırmandırmamasında" önemli rol oynadığına işaret ederek, "Rusya'nın süren nükleer tehditleri karşısında Başkan Şi'nin bunu yapmaya devam edeceğinden eminim." dedi. İran'ın bölgedeki istikrara "doğrudan tehdit oluşturduğunu" belirten von der Leyen, "Çin'in İran'ın balistik füzelerinin ve insansız hava araçlarının sorumsuzca yayılmasının önlenmesinde önemli bir rol oynayabileceğine inanıyoruz." diye konuştu. "AVRUPA-ÇİN DİYALOĞU, HİÇ OLMADIĞI KADAR GEREKLİ" Elysee Sarayı da X hesabından üçlü görüşme öncesi Macron'un açıklamalarının yer aldığı video paylaştı. Macron, Çin ile Avrupa arasındaki ekonomik ilişkilerde herkes için adil kuralları savunduğunu ifade ederek, "Kıtamızın geleceği, çok açık bir şekilde Çin ile ilişkilerimizi dengeli bir şekilde geliştirmeye devam etme kapasitemize bağlı olacak." değerlendirmesini yaptı. Fransız lider, Avrupa-Çin diyaloğunun hiç olmadığı kadar gerekli olduğunu vurguladı. Macron, Ukrayna ve Orta Doğu'daki büyük krizler konusunda Çin ile işbirliğinin belirleyici olduğunu dile getirdi.

Çin’de 58 noktada fırtına alarmı! Haber

Çin’de 58 noktada fırtına alarmı!

Çin’in Guangdong eyaleti devam eden şiddetli yağışlar nedeniyle alarm seviyesini yükseltti. Eyalette Zhongshan ve Zhuhai şehirleri başta olmak üzere birçok noktayı etkisi altına alan sağanak yağışlar nedeniyle eyalet genelinde 58 noktada fırtına alarmı verildi. Guangdong Meteoroloji yetkilileri, Zhongshan şehri başta olmak üzere 5 noktada en şiddetli uyarı seviyesi olan kırmızı alarma, 14 noktada ise turuncu alarma geçildiğini belirtti. ZHUHAİ’DE 1962’DEN BU YANA 1 SAAT İÇİNDE YAĞAN EN YÜKSEK YAĞIŞ MİKTARI Zhuhai’de bir meteoroloji istasyonunun ölçümlerine göre, bir saat içinde 141 mm yağış kaydedildiği ve bu sayının kayıtların tutulmaya başladığı 1962 yılından bu yana 1 saat içinde yağan en yüksek yağış miktarı olduğu aktarıldı. Zhuhai'de bazı otobüs seferleri geçici olarak durduruldu. Polis, toprak kayması riski nedeniyle otoyolun bir kısmını trafiğe kapattı. Guangzhou Baiyun Uluslararası Havalimanı tarafından yapılan açıklamada da, eyaletin başkenti Guangzhou'da dün 46 uçuşun 1 saat rötar yaptığı ve yerel saatle 18.09’a kadar kalkış yapamadığı bildirildi. YAĞIŞ ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE DE DEVAM EDECEK İl meteoroloji yetkilileri, önümüzdeki günlerde de şiddetli yağış beklendiği ve ani sel ile jeolojik felaketlere karşı önlem alınması gerektiği uyarısında bulundu. İl Su Kaynakları Departmanı, Guangdong'un Nisan ayından bu yana tarihin en nadir görülen şiddetli yağışlarından etkilendiğini, bazı su koruma projelerinin zarar gördüğünü ve 113 rezervuardaki su seviyesinin hala uyarı seviyesinin üzerinde olduğunu belirtti. Bakanlık, potansiyel güvenlik risklerine karşı su koruma projelerinin kontrol edilmesi talimatını verdi.

İki ülke arasında gerginlik! Çinli diplomat bakanlığa çağrıldı Haber

İki ülke arasında gerginlik! Çinli diplomat bakanlığa çağrıldı

Güney Çin Denizi'nde Filipinler ve Çin arasında gerginlik yaşanmaya devam ediyor. Filipinler Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Filipinler gemilerine yönelik taciz nedeniyle Çin’in Manila Büyükelçiliği yetkilisi Zhou Zhiyong'un bakanlığa çağrıldığı belirtildi. Açıklamada, “Filipinler, Çin sahil güvenliğinin Filipinler gemilerine tacizlerini, çarpmasını, takip etmesini, engellemelerini, tehlikeli manevralarını, tazyikli su sıkmasını ve diğer saldırgan eylemlerini protesto etti" ifadesine yer verildi. Çin'in saldırgan eylemlerinin Filipinler’e ait gemilere zarar verdiği belirtilen açıklamada, Çin gemilerinin bölgeyi derhal terk etmesi istendi. Dışişleri Bakanlığı, Çin’in konuyla ilgili bu yıl 20’inci kez, yeni hükümetin geldiği 2022 yılından bu yana ise 153'üncü kez diplomatik olarak protesto edildiğini açıkladı. FİLİPİNLER GEMİLERİNE MÜDAHALE Salı günü Çin Sahil Güvenlik ekiplerinin Güney Çin Denizi'nde Filipinler Sahil Güvenlik (PCG) gemisi ile Balıkçılık ve Su Kaynakları Bürosu (BFAR) teknesine tazyikli su sıkması sonucu gemilerde hasar meydana gelmiş, Filipinler Çin’i bölgede gerginliği arttırmakla suçlamıştı. Çin'in Manila'daki büyükelçiliği tarafından dün yapılan açıklamada ise olayın yaşandığı Scarborough Resifi’nin Çin bölgesi olduğu ifade edilerek, Filipinler'e ihlalleri ve provokasyonlarını durdurma çağrısı yapılmıştı. Filipinler, Scarborough Resifi’nin münhasır ekonomik bölgesi içinde yer aldığını iddia ederken, Çin ise resifin kendi egemenliğinde olduğunu öne sürüyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.