Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Bursa Şeftalisi

Bursa Hayat Gazetesi - Bursa Şeftalisi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bursa Şeftalisi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bursa şeftalisinde hasat umut veriyor! Fiyatlar yüksek, ürün çeşitliliği korundu Haber

Bursa şeftalisinde hasat umut veriyor! Fiyatlar yüksek, ürün çeşitliliği korundu

İklim krizinin etkileri tarım ürünlerinde kendini hissettirmeye devam ederken, Bursa’nın meşhur şeftalisinde bu yılın hasadı hem üretici hem de tüketici açısından dikkat çekiyor. Don ve dolu gibi hava olayları bazı sebze ve meyvelerde ciddi rekolte kayıplarına yol açarken, Bursa şeftalisi bu etkilerden görece daha az zarar gördü. Bursa’nın simgelerinden biri haline gelen ve geniş çeşitliliğiyle bilinen şeftali, bu yıl pazarlarda 80 TL ile 120 TL arasında değişen fiyatlarla alıcı buluyor. Tüketici fiyatlarında artış dikkat çekerken, üreticiler iklim koşullarına rağmen şeftalideki hasadın beklentileri karşıladığını ifade ediyor. “ŞEFTALİ HASADI YOLUNDA GİDİYOR” Konuya ilişkin açıklama yapan Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, özellikle Gürsu ilçesindeki şeftali bahçelerinin iklim krizinden büyük oranda etkilenmediğini söyledi. Dönmez, “İklim krizine bağlı dolu ve don olayları birçok bahçede etkili oldu. Özellikle kiraz bu yıl büyük zarar gördü. Ancak şeftalide aynı düzeyde bir etki yaşanmadı. Elbette bazı bölgelerde dolu ve donun etkisi hissedildi fakat genel anlamda şeftali hasadı iyi gidiyor. Gürsu özelinde konuşursak, ciddi bir kayıp söz konusu değil” dedi. “ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNDE AZALMA YOK” Bursa şeftalisinin sadece bir türden oluşmadığını, çok sayıda çeşidi bulunduğunu hatırlatan Dönmez, bu çeşitlilikte de bir azalma gözlenmediğini vurguladı. “Şeftalide birçok farklı tür var ve bu yıl çeşitlerde herhangi bir azalma yaşanmadı. Hasadın Ekim-Kasım aylarında tamamlanması bekleniyor. İç pazardaki talebi karşılayacak kadar ürünümüz var” diye konuştu. FİYATLAR YÜKSEK, TÜKETİCİ ZORLANIYOR Her ne kadar üretim açısından olumlu bir tablo ortaya konsa da, tüketici cephesinde fiyatlar cep yakıyor. Özellikle yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi olan şeftalinin kilogram fiyatı 80 TL ile 120 TL arasında değişiyor. Bu durum dar gelirli tüketicinin şeftaliye erişimini zorlaştırıyor.

Rekolte düştü fiyatlar arttı! Bursa şeftalisi cep yakacak Haber

Rekolte düştü fiyatlar arttı! Bursa şeftalisi cep yakacak

Geçen yıl ortalama 18-20 liradan satılan Bursa şeftalisi, bu yaz rekolte kaybı ve maliyet artışı nedeniyle tüketiciye çok daha pahalıya ulaşacak. Henüz hasadına yaklaşık 15 gün kalan şeftali, şu anda tüccarlar tarafından dalında 50 TL’ye satın alınıyor. Toplama, nakliye ve kar payları eklendiğinde ise pazar ve marketlerde kilosunun 100 TL’ye çıkması bekleniyor. REKOLTE DÜŞÜŞÜ FİYATLARI UÇURDU TÜİK’in 2025 yılı birinci tahminine göre Türkiye genelinde şeftali üretimi yüzde 32, nektarin üretimi ise yüzde 35 düşecek. Bursa'nın Gürsu ilçesi, nispeten daha az etkilense de bölgede de yaklaşık yüzde 30’luk verim kaybı yaşandığı bildiriliyor. Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, Gürsu ovasında bu yıl yaklaşık 15 bin tonluk rekolte beklendiğini ifade etti. İZNİK VE İNEGÖL’DE KAYIP DAHA BÜYÜK Bursa’nın diğer üretim merkezlerinden İznik ve İnegöl’de ise durum daha vahim. Don zararı nedeniyle bu bölgelerde daha büyük kayıplar yaşandı. Bu da piyasada ürün azlığına, dolayısıyla fiyat artışına neden oldu. Şu anda tüccarın dalından 45-50 TL’ye aldığı ürün, işçilik ve nakliye giderleriyle toptan maliyeti 70 TL’ye kadar çıkabiliyor. FİYAT YÜKSEK KAZANÇ SINIRLI Girdi maliyetlerinin geçen yıla göre yüzde 100'ün üzerinde arttığını belirten Dönmez, özellikle işçilik, gübre ve lojistik kalemlerindeki yükselişin üretici üzerindeki yükü ağırlaştırdığını söyledi. Fiyatlar yüksek görünse de, ürünün vadeli satışı nedeniyle çiftçi yine kazancını uzun vadeye yaymak zorunda kalıyor. AVRUPA’DA DA ARZ AZ, TALEP YÜKSEK Yalnızca Türkiye’de değil, Avrupa'da da bazı bölgelerde şeftali üretiminin düştüğüne dikkat çeken Dönmez, “Bu yaz, sadece yerel değil, uluslararası pazarda da şeftali az. Dolayısıyla ürün kıymetli. Tüketicinin ucuz şeftali yeme ihtimali bu yıl çok düşük” dedi. BU YAZ ŞEFTALİ LÜKS OLABİLİR Üretimdeki düşüş, maliyet baskısı ve iklim etkileri birleşince, yaz aylarında şeftali ve nektarin fiyatlarının artmaya devam etmesi bekleniyor. Tüketici bu yıl bu meyveleri daha az ve daha pahalı tüketebilir.

Bursa şeftalisi: Saraya hediye olarak gönderiliyordu! Haber

Bursa şeftalisi: Saraya hediye olarak gönderiliyordu!

Bursa, şeftalisiyle ünlü bir şehir olarak tanınır. Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan şeftali, Bursa'da pek çok farklı türü ile yetiştirilmektedir. Şeftalinin kökeninin Çin'e dayandığı ve uzun yaşam ile ölümsüzlük sembolü olarak görüldüğü düşünülmektedir. Şeftali ağaçları genellikle 30 yıl kadar yaşar; ancak Bursa'da bu ağaçların ömrü genellikle 15-20 yıl ile sınırlıdır ve bu sürenin sonunda ağaçlar sökülmektedir. Şeftali, bol sulu ve tatlı meyvesi ile tanınırken, özellikle kabuğundaki tüylü dokusuyla bilinir. Tüylü kabuğu sevmeyenler için, son yıllarda Bursa'da tüysüz bir çeşit olan nektarin yaygın olarak üretilmeye başlanmıştır. Bu tür, tüylü kabuğa alternatif olarak tercih edilmektedir. Şeftali çeşitleri arasında, çekirdeği kolayca ayrılan "yarma" ve ete yapışık olan "et şeftalisi" gibi türler bulunmaktadır. Yarma şeftali genellikle taze olarak tüketilirken, et şeftalisi ise daha çok konserve yapımında kullanılmaktadır. Türkiye'de bu meyveler genellikle iki ana türde sınıflandırılır: beyaz etli ve sarı etli şeftaliler. Ancak, Bursa Ovası'nın yapılaşmaya açılması, şeftali üretim alanlarının giderek azalmasına neden olmaktadır. Bu durum, hem üreticiler hem de şeftali severler için endişe verici bir gelişme olarak dikkat çekmektedir. LEZZETİ İLE ÜNLÜ  Osmanlı arşivlerinde, 1848 ve 1881 yıllarına ait kayıtlarda Bursa şeftalisi hakkında ilginç bilgiler bulunmuştur. Bu kayıtlar, Bursa şeftalisinin hem aile bireylerine hem de saraya hediye olarak gönderildiğini ve lezzeti ile ünlü olduğunu ortaya koymaktadır. Bursa şeftalisi, 2019 yılında S.S Bursa Bölgesi Tarım Kooperatifleri Birliği tarafından Türk Patent Enstitüsü’ne tescil edilmiştir. Ayrıca, 2024 yılında Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili alarak uluslararası alanda da tanınmıştır. BURSA ŞEFTALİSİ AB TESCİLLİ Bursa şeftalisi, Türkiye'nin AB nezdinde tescillenen 24'üncü coğrafi işaret tescilli ürünü olarak ön plana çıkıyor.

AB tescilli alan Bursa şeftalisi Avrupa'ya daha fazla gidecek Haber

AB tescilli alan Bursa şeftalisi Avrupa'ya daha fazla gidecek

Lezzeti ve aromasıyla ünlü Bursa şeftalisinin, Avrupa Birliği (AB) nezdinde coğrafi işaret olarak tescil edilmesinin ardından üreticiye ve ihracata daha fazla katkı sağlayacağı öngörülüyor. Türkiye'nin AB nezdinde tescillenen 24'üncü coğrafi işaret tescilli ürünü olan Bursa şeftalisi, lezzeti ve aromasının yanı sıra kalitesi ve uzun raf ömrüyle ön plana çıkıyor. Bursa Ovası'nda yetiştirilen ve Avrupa başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilen şeftali, bu yıl hem rekoltesiyle hem de hasat zamanında alınan AB tesciliyle üreticisinin yüzünü güldürdü. "AVRUPA ÜLKELERİNE ARTIK DAHA FAZLA ŞEFTALİ GİDECEK" Bursa Bölgesi Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatif Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Özkan, AA muhabirine, şeftalinin tescillenmesini sevinçle karşıladıklarını söyledi. Bursa şeftalisinin Türkiye'de 2018 yılında coğrafi işaret olarak tescil edildiğini belirten Özkan, şöyle konuştu: "Türk Patent ve Marka Kurumu aracılığıyla AB'ye coğrafi işaret başvurusunda bulunduk. İnceleme süreci tamamlanan Bursa şeftalisinin tescili, 15 Temmuz'da AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandı. AB tescili almasıyla dünya çapında markalaşmayı hedefliyoruz. Bursa şeftalisi, iri, renginin koyu kırmızı, içinin dolu ve şeker oranının yüksek olması gibi özellikleriyle ön plana çıkıyor." Özkan, yıllardır AB ülkelerine şeftali ihraç ettiklerini dile getirerek, "Ürünümüzün iyi ve kaliteli olduğunu zaten biliyorduk ama bunu Avrupa'ya ve dünyaya duyurabilmek için tescile ihtiyacımız vardı. Bunu da tescil ettirdik. Bundan sonra hedefimiz, Avrupa Birliği ve diğer ülkelere daha fazla ürün göndermek." ifadesini kullandı. Özkan, şeftalide geçen yıl 60 bin ton civarında gerçekleşen rekoltenin bu yıl 100 bin ton olmasını beklediklerini de sözlerine ekledi. Şeftali üreticisi Haluk Kürel de tescil alması sayesinde Bursa şeftalisinin çiftçiye daha fazla kazanç sağlayacağını dile getirdi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.