Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Bilgi Teknolojileri Ve İletişim Kurumu

Bursa Hayat Gazetesi - Bilgi Teknolojileri Ve İletişim Kurumu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bilgi Teknolojileri Ve İletişim Kurumu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yurt dışı telefon sahipleri dikkat: 2026’da IMEI’ler ne zaman açılacak? Haber

Yurt dışı telefon sahipleri dikkat: 2026’da IMEI’ler ne zaman açılacak?

2026 yılına yaklaşılırken, yurt dışından ithal edilen cep telefonlarının IMEI düzenlemeleri dikkat çekiyor. Süresi dolmuş cihazların tekrar şebekeye bağlanıp bağlanamayacağı ve yeni yıldaki kayıt ücretleri vatandaşlar tarafından yakından izleniyor. Mevcut düzenlemeye göre, yurt dışından getirilen cep telefonları IMEI kaydı yapılmadan 180 gün boyunca kullanılabiliyor. Bu süre, BTK tarafından öngörülmüş maksimum kullanım süresi olarak uygulanıyor. 180 günlük kullanım süresi sona eren cihazlar, Türkiye’deki operatör şebekelerine bağlanamaz hale geliyor. Peki, bu telefonlar ne zaman tekrar kullanılabilir duruma gelecek ve IMEI kayıtları sıfırlanacak mı? YURT DIŞI TELEFONLAR İÇİN GEÇİCİ KULLANIM SÜRESİ YENİLENİYOR IMEI kaydı yapılmamış cihazlara tanınan geçici kullanım süresi, her yıl yapılan düzenlemelerle güncelleniyor. Bu kapsamda 2025’te süresi dolan yurt dışı telefonların, 2026 yılıyla birlikte yeniden mobil şebekelere açılması öngörülüyor. YURT DIŞINDAN GETİRİLEN TELEFONLAR 1 OCAK’TA KADEMELİ OLARAK AÇILACAK Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) uygulamasına göre, IMEI kaydı olmayan cihazlara verilen 180 günlük geçici kullanım süresi, her yeni yılın başlangıcında otomatik olarak uzatılıyor. Bu kapsamda 2025 yılında iletişimden düşen yurt dışı telefonların, 2026 yılı başında tekrar şebekeye açılacağı öngörülüyor. Ancak bu süreç tüm cihazlar için eş zamanlı işlemiyor. BTK’nın yürüttüğü uygulama, teknik ve idari gerekçelerle aşamalı olarak uygulanıyor. Bu nedenle bazı kullanıcıların telefonları 1 Ocak itibarıyla aktif olurken, bazıları birkaç gün gecikmeyle erişim kazanabiliyor. YURT DIŞI TELEFONLARDA IMEI KAYIT ÜCRETİ ZAMLANDI 2026 yılında IMEI kayıt bedeli, önceki yıla göre yüzde 18,95 artış gösterdi. Yurt dışından getirilen cep telefonları için 45 bin 614 TL olan ücret, yeni yılda 54 bin 257 TL olarak uygulanacak.

Yedek telefonu olup hiç kullanmayanlar dikkat! 3 ay süresi kaldı Haber

Yedek telefonu olup hiç kullanmayanlar dikkat! 3 ay süresi kaldı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sinyal almayan cep telefonlarıyla ilgili denetimlerini sürdürüyor. 2024 yılında başlayan uygulamaya göre, bir yıl boyunca hiçbir şekilde sinyal alınamayan akıllı cihazların IMEI kayıtları askıya alınıyor. Bu kapsamda, 2025 yılı boyunca hiç kullanılmayan, SIM kart takılmayan veya ağa bağlanmayan cep telefonları 2026’nın ilk günlerinde kullanıma kapatılacak. Kapatılan cihazlar, şebeke bağlantısı gerçekleştiremeyecek. SON 3 AY! OTOMATİK KAPANACAK Yıl sonuna yalnızca 3 ay kalmışken, kullanıcıların cihazlarını en az bir kez mobil şebekeye bağlayarak sinyal göndermesi gerekiyor. Aksi takdirde, cihazın IMEI kaydı sistem dışı bırakılacak. Bu uygulama; kayıt dışı, klonlu veya uzun süre kullanılmayan telefonları sistemden temizlemek amacıyla devreye alınmıştı. Ancak bilinçsiz kullanıcılar da bu uygulamadan etkilenebiliyor. NE YAPMALI? CİHAZINIZ KAPATILDIYSA E-DEVLET'TEN BAŞVURU YAPIN Kapatılan bir cep telefonunu tekrar kullanıma açmak mümkün. Bunun için cihazın son kullanıcısı, e-Devlet üzerinden BTK’ya başvuru yaparak IMEI numarasını yeniden tanımlatabiliyor. İnceleme sonrası şüpheli bir durum tespit edilmezse, cihaz tekrar aktif hale geliyor. HANGİ DURUMLARDA KAPATMA UYGULANIYOR? BTK tarafından yapılan açıklamaya göre, aşağıdaki durumlar riske açık: 2025 boyunca hiç kullanılmayan cep telefonları Uzun süre çekmecede bekleyen yedek cihazlar Yurt dışından getirilen ama kullanılmayan telefonlar Sadece Wi-Fi ile çalışan, SIM kart takılmamış cihazlar KİMLER ETKİLENİR? Uygulama özellikle şu kullanıcıları etkileyebilir: Yedek telefon bulunduranlar Eski ama çalışır durumdaki cihazları saklayanlar İkinci el telefon alıp hiç kullanmayanlar Wi-Fi ile kullanılan ama SIM kart takılmayan telefonlar

BTK'den sahte e-imza açıklaması: Güvenlik önlemleri artırıldı Haber

BTK'den sahte e-imza açıklaması: Güvenlik önlemleri artırıldı

BTK, sahte e-imza vakalarıyla ilgili yaptığı açıklamada, sürecin bir üniversitenin şikâyeti üzerine BTK bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) tarafından yürütülen teknik tespitlerle başlatıldığını belirtti. Ağustos 2024'ten bu yana devam eden kapsamlı incelemelerin, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli bir soruşturma sürecine dönüştürüldüğü bildirildi. TOPLAM 44 SAHTE E-İMZA TESPİT EDİLDİ BTK açıklamasında, bugüne kadar 35 sahte e-imzanın tespit edilerek hemen iptal edildiği, ardından yapılan ek çalışmalarla 9 sahte e-imzanın daha iptal edildiği kaydedildi. Sahteciliğin kapsamlı bir güvenlik riski oluşturduğu vurgulandı. GÜVENLİK MEKANİZMALARI GÜÇLENDİRİLDİ Kurum, dijital sahteciliğe karşı alınan önlemler kapsamında güvenlik sistemlerinin güncellendiğini ve daha güçlü hale getirildiğini duyurdu. Vatandaşların bu tür dolandırıcılık vakalarından korunabilmesi için bilgilendirme SMS’leri gönderilmeye başlandı. Mesajlarda, NES sağlayıcılarının (ESHS) unvanları da yer aldı. E-DEVLET ÜZERİNDEN KONTROL EDEBİLEBİLECEK BTK, tüm vatandaşların kendileri adına üretilmiş güvenli elektronik imzaları e-Devlet Kapısı üzerinden sorgulayabileceğini belirtti. Bunun için, turkiye.gov.tr/btv-elektronik-imza-sertifikalari-sorgulama adresine yönlendirildi. “DİJİTAL SAHTECİLİĞE KARŞI MÜCADELE SÜRECEK” Açıklamanın sonunda şu ifadeye yer verildi: “Kurumumuz, dijital sahteciliğe karşı mücadeleyi kararlılıkla sürdürmektedir. Güvenlik önlemleri sürekli olarak güncellenmekte, vatandaşlarımızın dijital kimlikleri korunmaktadır.”

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.