Türkiye'den uluslararası aile diplomasisine güçlü imza
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 22-23 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Aile Forumu’nda küresel düzeyde önemli bir diplomasi trafiği yürüttü. "Küreselleşen Dünyada Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi" temasıyla gerçekleşen forumda 26 ülkenin aileden sorumlu bakanları bir araya gelirken, Bakanlar Oturumu’nda Türkiye adına ilk imzayı Bakan Göktaş attı.
BAKANLAR BİLDİRİSİ’NE İLK İMZA TÜRKİYE’DEN
Forumun birinci gününde yapılan Bakanlar Oturumu’nun ardından, küresel çapta ailenin korunması ve güçlendirilmesini hedefleyen "Bakanlar Bildirisi" imzaya açıldı. Türkiye adına ilk imzayı atan Bakan Göktaş, bu adımın aileyi merkeze alan politikaların uluslararası düzeyde güçlenmesi için önemli bir sembol olduğunu vurguladı.
İKİLİ GÖRÜŞMELERDE STRATEJİK İŞ BİRLİKLERİ
Forum kapsamında 10 ülkenin aileden sorumlu bakanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştiren Göktaş, birçok alanda iş birliği mutabakatına imza attı: Macaristan ile aile ve nüfus politikalarında, Karadağ ile sosyal hizmetler alanında resmi iş birlikleri tesis edildi.
Ayrıca, Filistin, Suriye, Sırbistan, Nijerya, Malezya, Kongo, Ürdün ve Kırgızistan gibi ülkelerle yapılan görüşmelerde, sosyal hizmetlerin güçlendirilmesi, kadınların ve çocukların korunması, aile yapısının desteklenmesi gibi başlıklar masaya yatırıldı.
GAZZE İÇİN ÇAĞRI: “AİLE BÜTÜNLÜĞÜNÜ KORUMAK ELZEM”
Filistinli mevkidaşı Dr. Samah Abuoun Hamad ile yaptığı görüşmede Gazze’deki insani durumu gündeme taşıyan Göktaş, kadın, çocuk ve yaşlıların yaşadığı hak ihlallerine dikkat çekerek, “Aile bütünlüğünü korumaya yönelik adımlar atmak elzemdir” dedi.
SURİYE İLE SOSYAL KALKINMA İÇİN EL ELE
Suriye Sosyal İşler Bakanı Hind Kabawat ile yapılan görüşmede, Türkiye'nin sosyal hizmet alanındaki tecrübelerinin paylaşılması ve Suriye’nin toplumsal iyileşme sürecine katkı verilmesi ele alındı. Göktaş, Aile Yılı’nda bu desteğin süreceğini vurguladı.
MACARİSTAN İLE NÜFUS POLİTİKALARINDA ORTAK VİZYON
Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanı Prof. Dr. Balázs Hankó ile imzalanan mutabakat zaptı, iki ülkenin demografi ve aile politikalarında ortak projeler üretmesinin önünü açıyor. Göktaş, bu iş birliğini “ortak değerlerden güç alan küresel bir aile vizyonu” olarak nitelendirdi.
KADINLARIN GÜÇLENMESİ ORTAK HEDEF
Sırbistan Kadın-Erkek Eşitliği Bakanı Tatjana Macura ve Nijerya Kadın İşleri Bakanı Imaan Sulaiman-Ibrahim ile yapılan görüşmelerde kadınların ekonomik ve sosyal hayatta güçlendirilmesine dair ortak stratejiler konuşuldu.
ASYA’DAN AFRİKA’YA AİLE TEMELLİ SOSYAL POLİTİKALAR
Malezya Kadın ve Aile Bakanı Nancy Shukri ile yapılan görüşmede kadın, çocuk ve yaşlılara yönelik politikalar derinlemesine değerlendirildi.
Kongo ile aile odaklı sosyal hizmetlerin erişimi artırılmak üzere iş birliği imkanları ele alındı.
Ürdün ve Kırgızistan ile yapılan görüşmelerde ise sosyal koruma sistemleri ve çocukların korunması başlıkları ön plana çıktı.
KARADAĞ İLE YENİ SOSYAL HİZMET MUTABAKATI
Karadağ Sosyal Refah Bakanı Damir Gutić ile sosyal hizmetler alanında iş birliği mutabakat zaptı imzalandı. Göktaş, “Bölgesel ve uluslararası düzeyde aile politikalarında iş birliğini güçlendirmeye devam edeceğiz” dedi.
AİLE YILI’NDA ULUSLARARASI DAYANIŞMA GÜÇLENİYOR
Bakan Göktaş’ın liderliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Aile Forumu, Türkiye’nin aileyi merkeze alan politikalarının sadece ulusal değil, küresel düzeyde etkili bir diplomasi aracı haline geldiğini bir kez daha ortaya koydu. Aile Yılı kapsamında bu tür çok taraflı iş birliklerinin önümüzdeki dönemde daha da artması bekleniyor.