Hava Durumu

Bursa hakem camiasının önde gelen isimlerinden Özgür Uçak: 'Hakemlik tek kişilik bir dramadır!'

Hakemlerin saha içinde ve dışında yaşanan olumsuz gelişmelerde haksız yere eleştiriye uğradıklarına işaret eden TFFHGD Bursa Şube Başkanı Özgür Uçak, "Hakemlik tek kişilik bir dramadır" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 30.07.2021 07:30
Haber Güncellenme Tarihi: 30.07.2021 07:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Bursa hakem camiasının önde gelen isimlerinden Özgür Uçak: 'Hakemlik tek  kişilik bir dramadır!'

Umut KUTLUCA

Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği (TFFHGD) Bursa Şube Başkanı ve TFFHGD Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Uçak, Bursa ve Türkiye'nin futbol gündemini değerlendirdi. 2002 yılında Kocaeli'nde hakemliğe başlayan Özgür Uçak, 2004 yılından itibaren de Bursa'da faal olarak hakemliğe devam ediyor. Öte yandan TFFHGD Sayman/11. Bölge Sorumlusu (Bursa, Kocaeli, Sakarya, Zonguldak, Bolu, Karabük, Düzce ve Bartın) olan Özgür Uçak, derneğin 13. Olağan Genel Kurulu sonrasında güven tazeleyerek görevine devam etti.

Gerçekleştirilen son Genel Kurul sonrasında da deneyimli isimlerle yola çıktıklarını söyleyen TFFHGD Bursa Şube Başkanı Uçak, "Derneğimizin marka değerini ve vizyonunu artırmak amacıyla ses getirecek çalışmalar yaptık" dedi.

Kötü tezahüratların ve yabancı cisimlerin merkezinde bazen de hakemlerin kaldığını ifade eden Özgür Uçak, "Hakemlik tek kişilik bir dramadır. Ne yaşanırsa yaşansın, öz saygımızı kesinlikle kaybetmemiz gerekiyor. Sinir yönetimine yönelik de butik eğitimler veriyoruz" açıklamasında bulundu.

Hakemlikle ilgili merak edilenler Özgür Uçak'tan dinledik;

-Geçtiğimiz aylarda TFFHGD Bursa Şubesi 13. Dönem Olağan genel kurulunu yaptı. Güven tazeleyerek tekrar başkan seçildiniz. Öncelikli olarak sizi ve derneği tanıyabilir miyiz?

-2018 Ocak ayında yapılan seçimlerden itibaren aynı ekiple yolumuza devam ediyoruz. Yenişehir Belediye Başkanımız Davut Aydın, faal-gözlemci statüsünde olan ve dernek yönetim kurulunda da görev alan Türkiye'de tek kişi. Ekibimizde yer alan Murat Albay, aynı zaman İl Hakem Kurulu Üyesi. Aşkın Değirmenci Hocamız da İl Hakem Kurulu ve İl Tahkik Kurulu'nda dördüncü dönemine girdi. Ben de 2008 yılından itibaren yönetim tarafındayım. Bursa spor camiasına hizmet etmek istiyoruz. Derneğimizin marka değerini ve vizyonunu artırmak amacıyla ses getirecek çalışmalar yaptık. Bu çalışmalar içerisinde kamplarımız, sezon açılışlarımız, gezilerimiz, toplantılarımız bulunuyor. Basın ile diyaloglarımızı artırarak kurumsal yapımızı sağlamlaştırmayı amaçlıyoruz. Eksiklerimiz olabilir ancak güzel bir ekiple yola çıktık.

-Zor bir pandemi dönemi geçirdik ama yavaş yavaş normale döndüğümüzü varsayarsak, Bursa'da maçları yöneten hakem sayısı yeterli mi?

-İstanbul'dan sonra en çok amatör seviyede müsabaka Bursa'da oynanıyor. Hakemlerimiz sadece amatörde değil, futsalda, Milli Eğitim'in okul turnuvalarında, özel maçlarda müsabaka yönetiyor. Pandemi dönemi daha önce örneği olmayan ilginç olaylar yaşandı. Pandeminin ilk dönemlerinde seremoni olmadı daha sonra ise maçlar tamamen askıya alındı. Uzun bir dönem ara verdik. Ağustos ayının ilk haftasında antrenmanlara başlayacağız. Burada 196 il hakemimiz, 40 klasman hakemimiz 60 ila 70 arasında yeni dönemde başlayacak aday hakemlerimiz ile yoğun bir döneme giriş yapacağız. İl Hakem Kurulu Başkanımız ile birlikte 2022 yılında bir kurs açıp, hakemleri en iyi şekilde hazırlama hedefindeyiz. Aday hakem kursuna 300-350 başlıyoruz ancak kursu bitirebilen 60 kişi oluyor. Adaylarımız 2 bin 600 metre koşusunu geçemediği zaman hakemlik yapamıyor. Amatörde pandemiden önceki dönemde yıllık 7 bin maç oynandı. Bu maçların yanında hakemlerimiz okul müsabakalar ve futsal maçlarını da yönetiyor.

-Bursa'nın yetiştirdiği çok özel hakemler var ancak, 2 hakemimiz Bursa'yı iyi şekilde temsil ediyor. Arda Kardeşler ve Cihan Aydın... Bu isimlerin artması için neler yapılabilir?

-Önceden klasman kadrosunda FİFA hakemimiz Bülent Demirlek Hocamız vardı. Kendisi tayin nedeniyle Bursa'dan ayrılınca 10 sene boşluk yaşadık. Daha sonra ise FİFA hakemimiz olan Arda Kardeşler'in üst klasmana çıkmasıyla ilk olarak o boşluğu doldurduk. Arda Kardeşler, Ali Saygın Ögel ve Hakan Yemişken Hocamız da gerek Süper Lig'de gerek Avrupa Ligi'nde üst düzey müsabakalara çıkarak Bursa hakem camiasına katkıda bulunmuşlardır. Cihan Aydın ve Kemal Elmas Hocalarımız da yine en kısa zamanda gerek Süper Lig'de gerek Avrupa Liglerinde üst düzey müsabakalara çıkarak Bursa'yı en iyi şekilde temsil edeceklerine inanmaktayız

-Kötü tezahüratlardan etkilendiğiniz hiç oluyor mu?

-Futbol müsabakalarına gittiğimizde farklı bileşkenler oluyor. Ev sahibi ekip, deplasman ekibi ve taraflar var. Biz isteriz ki her zaman fair-play çerçevede müsabakalar oynansın. Ne yazık ki birbirlerine karşı kötü tezahüratta bulunuyorlar, yabancı cisim atıyorlar. Maç önü ve maç sonu kavgalar yaşanıyor ve bu olayların merkezinde de hakemler yer alıyor. Çok üst düzey oyuncuların bile uluslar arası organizasyonlarda birbirlerine kafa ve yumruk attıklarını gördük. Artık kadın seyirci sayısının artmasıyla kötü tezahüratların azaldığını düşünüyoruz. Diğer taraftan da bu tarz olaylara yönelik Temsilciler Kurulu'nun atadığı kişilerin ciddi yaptırımları oluyor. Statlarda kamera sistemleriyle her olay yakından takip ediliyor. Evet, hakeme kötü tezahürat oluyor. Bazen de şiddet teşebbüsü oluyor. Hakemlik cesaret ister. Hakemlik tek kişilik bir dramadır. Ne yaşanırsa yaşansın, öz saygımızı kesinlikle kaybetmemiz gerekiyor. Sinir yönetimine yönelik de butik eğitimler veriyoruz.

-Kadın hakem sayılarında Bursa'daki tablo nedir?

-Kadın hakemlerimizden Gülşen Duran Bursa'yı Klasman Ligi'nde temsil ediyor. İl bazında ise 4 kadın hakemimiz, 10 tane aday hakemimiz var. Bayan futbol takımlarımız var ancak kadın hakem sayısında istenilen seviyede değiliz. Bursa'dan daha küçük illerde bizden fazla kadın hakem sayısı var. Kadın hakemin varlığı müsabakayı terbiye ediyor. Kadın elinin değdiği her şeyde bir anlam ve güzellik var. Kadın hakem sayısı artarsa ortam güzelleşecektir. Bursa'dan Milli tekvandocu Hatice Kübra İlgün, Tokyo'da bronz madalya kazandı. Filenin Sultanları'na tüm toplum destek oldu."

-Bursa'nın Süper Lig'de görev yapan hakemi Arda Kardeşler'in Trabzonspor maçına verilmemesi hakkında neler söylemek istersiniz?

-Bu konuyla ilgili olarak TFF'nin bir talimatı Merkez Hakem Kurulu'nun da bir görüşü var. Eser Kardeşler'den gelen ve Arda ve Erce ile devam bir profesyonellik var. Erce'nin başarısında gurur duyuyoruz, çünkü Cem Sultan Lisesi'nde Türkiye Şampiyonluğu yaşadı. Erce şuan Trabzonspor'da. Arda Kardeşler de iyi bir Bursalı. Yurt dışında bu konulara bakış açısı biraz daha farklı. TFF'den de kamuoyunda iki kardeşin yıpranmaması için böyle bir karar alındı.

-Diğer taraftan da TFFHD Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeliği çerçevesinde TFF Başkanı Nihat Özdemir ile de yakın bir ilişkiye sahipsiniz. Bursa için gelecekte neler beklemeliyiz?

-TFFHGD Genel Başkanımız Dr. Abdurrahman Arıcı aynı zamanda TFF Temsililer Kurulu Başkanlık görevini yürütüyor. TFFHGD Genel Merkez seçimlerimiz ilerleyen süreçte olacak. Futbolun başı olan TFF Başkanı Nihat Özdemir ziyaretimiz oldu. Kendisiyle yakın diyalogda bulunmak Bursa futbolu ve Bursa camiası açısında önemlidir. Sonuçta Türk futboluna hizmet ediyoruz.

-VAR sistemine bakış açınız nedir?

-Var sisteminin dâhil olmasıyla maçlar en az hatayla oynanmaya başladı. Bu sistem ile teknolojinin nimetlerinden en üst seviyede yararlanmaya başladık. Şu an maç içerisinde alınan birçok kararda mutabık kalıyoruz. TFF 1. Lig'de de VAR muhtemelen gelecektir.

-Hakemlerin gelişimi açısından İngilizce kursları veriliyor. Hakemlerin kişisel gelişim noktasında başka hangi eğitimler veriliyor?

-Hakemlerimizin yurt dışı eğitim talepleri doğrultusunda Nuri Alagöz Hocamız Portekiz ve İrlanda'da dil öğrenmek ve hakemlik yapmakla ilgili bir çalışması oldu. Önce Portekiz'de sonra ise İrlanda'da hem bizleri temsil edecek hem de kişisel gelişimi açısından önemli bir adım atacak. Hakemlerimiz de eğitim durumuna göre böyle özel çalışmalara başvurabilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.