Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Yenidoğan Çetesi” davasında yeni gelişme

İstanbul'daki bazı özel hastanelerin usulsüz hasta sevki ve dolandırıcılık iddiasıyla yargılanan 57 sanıktan üç hemşire tahliye edildi. Doktor Fırat Sarı'nın lider olduğu öne sürülen örgütle ilgili dava kapsamındaki tutuksuz yargılamalar devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2025 21:05
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2025 21:53
Kaynak: AA
“Yenidoğan Çetesi” davasında yeni gelişme

İstanbul'da bazı özel hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerine bebek hastaları usulsüz sevk ederek hem ölümlere neden oldukları hem de haksız kazanç sağladıkları iddiasıyla açılan ve 19'u tutuklu 57 sanığın yargılandığı davada önemli bir gelişme yaşandı.

Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi, adliyenin konferans salonunda görülen duruşmada taraf avukatlarının taleplerini dinledi. Sanıklardan Gıyasettin Mert Özdemir’in avukatı, müvekkilinin sadece maddi çıkar için hasta yönlendirdiğini, örgüt bağlantısı ve SGK dolandırıcılığı suçlamalarını kabul etmediklerini belirterek tahliye istedi. Diğer sanıklardan Tuğçe Toptemel’in avukatı ise müvekkilinin bir yıldır hukuka aykırı şekilde tutuklu bulunduğunu, kaçma ya da delil karartma riski olmadığını ifade etti.

ÜÇ HEMŞİREYE TAHLİYE KARARI

Verilen aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu hemşireler Hüseyin Günerhan, Mehtap Sayar ve Nigar Kubilay’ın tahliyesine karar verdi. Üç sanık hakkında yurt dışına çıkış yasağı ve düzenli imza verme gibi adli kontrol tedbirleri uygulanacak.

Ayrıca bazı tutuksuz sanıkların adli kontrol şartları da kaldırılırken, diğer 16 tutuklu sanığın tutukluluk halinin devamına hükmedildi. Mahkeme, tüm duruşma tutanaklarının Adli Tıp Kurumu’na gönderilmesine ve bir sonraki duruşmanın 9 Eylül’de yapılmasına karar verdi.

1399 SAYFALIK İDDİANAME VE AĞIR SUÇLAMALAR

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve 1399 sayfadan oluşan iddianamede, örgüt lideri olarak gösterilen doktor Fırat Sarı’nın, sistemli şekilde bebeklerin yanlış hastanelere sevk edilmesini organize ettiği iddia ediliyor. Sarı’ya doktor İlker Gönen ve 112 ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir’in destek verdiği belirtiliyor.

İddianamede örgütün, bebek hastaları en uygun hastanelere yönlendirmek yerine kazanç potansiyeli yüksek özel hastanelerin yoğun bakım servislerine sevk ettikleri, hasta çocukların sağlık durumlarının gerçekte olduğundan daha kötü gösterilerek SGK’dan yüksek ücret alındığı ileri sürülüyor.

YÜKSEK HAPİS CEZALARI TALEP EDİLİYOR

Sanıklar Fırat Sarı ve İlker Gönen hakkında, ihmalle ölüme sebebiyet, nitelikli dolandırıcılık, örgüt kurma ve resmi belgede sahtecilik gibi çeşitli suçlardan toplamda 582 yıl 9 aya kadar hapis cezası isteniyor. Gıyasettin Mert Özdemir için ise 589 yıl 9 aya kadar ceza talep ediliyor. Toplamda 8’i kadın olmak üzere 44 sanık için de benzer suçlamalarla uzun süreli hapis cezaları talep ediliyor.

BAZI HASTANELERİN RUHSATLARI İPTAL EDİLDİ

Soruşturma kapsamında İstanbul’da 9, Tekirdağ Çorlu’da 1 özel hastanenin faaliyet ruhsatı iptal edildi. Bu hastanelerde tedavi gören bebekler kamu hastanelerine sevk edildi.

Öte yandan, davanın önemli sanıklarından İlker Gönen’in 1 Şubat’ta tutuklu bulunduğu Antalya Cezaevi'nde yaşamına son verdiği açıklandı. Cumhuriyet savcısını tehdit ettiği iddia edilen sanık Mustafa Kemal Zengin’in dosyası da ana dosyadan ayrılarak bağımsız şekilde ele alındı. Böylece davadaki sanık sayısı 57 olarak kesinleşti.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.