Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hafif ve lezzetli bir tatlı: Pişmaniye

Pişmaniye, İran kökenli, beyaz şeker, buğday unu, tereyağı ve bitkisel margarin ile yapılan geleneksel bir tatlı türüdür.

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2024 21:04
Haber Güncellenme Tarihi: 07.03.2024 21:04
Kaynak: Nagihan ER
Hafif ve lezzetli bir tatlı: Pişmaniye

PİŞMANİYENİN ÖZELLİKLERİ

Lezzeti: Pişmaniye, hafif tatlı ve lezzetli bir tatlıdır. Tel tel ve pamuk ipliği gibi bir dokusu vardır.

Çeşitleri: Pişmaniyenin klasik çeşidinin yanı sıra, fındıklı, fıstıklı, kakaolu ve vişneli gibi farklı aromalar ve malzemelerle yapılan birçok çeşidi de mevcuttur.

Sunum: Pişmaniye, genellikle kendi ambalajında veya bir tabağa alınarak servis edilir. Üzerine pudra şekeri veya fıstık parçaları serpilebilir.

PİŞMANİYENİN TARİHİ

Pişmaniyenin kökeni 15. yüzyıla, İran'a kadar uzanmaktadır. O zamanlar "peşmek" olarak adlandırılan bu tatlı, koyun yününe benzeyen görünümünden dolayı bu ismi almıştır. Peşmek, Farsça'da "yün" anlamına gelen "peşm" kelimesinden türemiştir.

Pişmaniyenin Osmanlı İmparatorluğu'na girişi 16. yüzyılda gerçekleşmiştir. Padişahların fermanları ile İran'dan ve Ermenistan'dan gelen ustalar, Kocaeli ve çevresine yerleşmiş ve burada pişmaniye yapımını öğretmişlerdir.

Pişmaniye 18. yüzyılda saray mutfağında da yer almış ve padişahlar tarafından çok sevilmiştir.

Pişmaniyenin Kocaeli ile özdeşleşmesi 19. yüzyılda gerçekleşmiştir. Bu dönemde Kocaeli'nde pişmaniye üretiminin artması ve şehrin bu tatlı ile ün kazanması sonucu, pişmaniye "Kocaeli Pişmaniyesi" olarak anılmaya başlamıştır.

Günümüzde pişmaniye Türkiye'nin birçok yerinde üretilmektedir. Fakat Kocaeli Pişmaniyesi hala en meşhur ve en lezzetli pişmaniye olarak kabul edilmektedir.

Pişmaniyenin tarihi hakkında bazı ilginç bilgiler:

Pişmaniyenin ilk olarak 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet'e sunulduğu söylenmektedir.

18.yüzyılda pişmaniye, sarayda ikram edilen en önemli tatlılardan biriydi.

19. yüzyılda Kocaeli'nde pişmaniye üreten birçok atölye ve fabrika kurulmuştur.

Pişmaniye, 20. yüzyılda Türkiye'nin ulusal tatlılarından biri haline gelmiştir.

Hafif ve lezzetli bir tatlı: Pişmaniye -Bursa Hayat Gazetesi-2

PİŞMANİYENİN HİKAYESİ

Pişmaniyenin isminin "pişman etmek" fiilinden türediği söylenir. Hikayeye göre, bir padişah bu tatlıyı çok severmiş ve her gün yarmış. Bir gün aşçısı tatlıyı yakmış ve padişah çok sinirlenmiş. Aşçı pişmanlığını dile getirmek için tatlıya "pişmaniye" adını vermiştir.

PİŞMANİYENİN BESİN DEĞERİ

Pişmaniye, karbonhidrat ve yağ bakımından zengin bir tatlıdır.

PİŞMANİYE'Yİ NEREDE BULABİLİRSİNİZ?

Pişmaniye, Türkiye'nin birçok yerinde, özellikle İzmit ve Kocaeli'nde bulabilirsiniz. Ayrıca internet üzerinden de satın alabilirsiniz.

PİŞMANİYE'Yİ KİMLER TÜKETEBİLİR?

Pişmaniye, her yaştan insan tarafından tüketilebilecek bir tatlıdır.

PİŞMANİYE'NİN FAYDALARI

Pişmaniye, lezzetli bir tatlı olmasının yanı sıra enerji kaynağıdır.

PİŞMANİYE'NİN ZARARLARI

Pişmaniye, kalorisi ve yağ oranı yüksek bir tatlıdır. Bu nedenle aşırı tüketilmesi halinde kilo alımına ve sağlık problemlerine neden olabilir.

PİŞMANİYE TARİFİ

Evde pişmaniye yapmak oldukça zordur. Bu nedenle evde pişmaniye yapmak yerine marketlerden veya internet üzerinden satın almanızı tavsiye ederiz.

Kaynak: Nagihan ER

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
Bursa Hayat Gazetesi En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.