Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doğanın dengesini bozana hapis cezası: Milli Parklar Yasası resmen yürürlüğe girdi!

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yeni düzenlemeyle milli parkların yönetim yapısı güçlendirilirken, ekosistemi bozanlara yönelik hapis cezaları ve kaçak yapıların derhal yıkılması gibi sert tedbirler yürürlüğe girdi. Düzenleme, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nü özel bütçeli ve daha yetkili bir yapıya kavuşturuyor.

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2026 09:25
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2026 09:29
Kaynak: Haber Merkezi
Doğanın dengesini bozana hapis cezası: Milli Parklar Yasası resmen yürürlüğe girdi!

Türkiye genelindeki 50 milli parkı ve korunan alanları kapsayan "Milli Parklar Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" Meclis Genel Kurulu’ndan geçerek yasalaştı. "Doğayı daha iyi korumak ve yasa dışı avcılığı azaltmak" amacıyla hazırlanan kanun, hem idari yapıda hem de ceza sisteminde köklü değişiklikler getiriyor.

DKMP GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE GENİŞ YETKİLER

Yeni yasayla birlikte Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, kamu tüzel kişiliğine sahip, özel bütçeli bir kuruluş olarak yeniden yapılandırıldı. Bu değişimle kurum, milli parklar içindeki planlama, proje hazırlama ve uygulama süreçlerinde doğrudan yetkili hale geldi. Ayrıca kurumun ihtiyaç duyduğu bölgelerde döner sermayeli işletmeler kurabilmesinin de önü açıldı.

TABİİ DENGEYİ BOZANA HAPİS CEZASI

Doğal ekosistemi korumak adına caydırıcı önlemlerin artırıldığı yasada öne çıkan cezai düzenlemeler şunlar:

Hapis Cezası: Milli parklarda tabii ve ekolojik dengeyi bozanlara, yaban hayatını tahrip edenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

Kaçak Yapılara Anında Müdahale: Onaylı planlar dışında yapılan yapılar, herhangi bir mahkeme kararı beklenmeksizin DKMP tarafından derhal yıkılabilecek.

Avcılık ve Giriş Cezaları: Milli parklara ücretsiz giriş yapanlara ücretin 4 katı idari para cezası uygulanacak. Ayrıca yasaklı alanlarda avlananlara yönelik cezalar 10 bin TL ile 15 bin TL bandına yükseltildi.

TURİZM TESİSLERİNDE 99 YIL DETAYI

Yasada dikkat çeken bir diğer madde ise turizm yatırımlarıyla ilgili oldu. İşletmesinin başarılı olduğu Kültür ve Turizm Bakanlığınca belgelenen tesislerin izin süreleri, rayiç bedel üzerinden 99 yıla kadar uzatılabilecek. Bu süreçlerin tamamında DKMP Genel Müdürlüğü’nün olumlu görüşü şart koşulacak.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.