Hava Durumu

Damakta dağılan müthiş lezzetiyle: Çatlak Kurabiye

Çatlak kurabiye, dışı çıtır, içi yumuşak ve nemli bir kurabiye çeşididir. Görünümü, pişerken üzerinde oluşan çatlaklardan dolayı bu şekilde adlandırılmıştır. Çatlak kurabiyeler genellikle pudra şekeri ile kaplanır ve çay veya kahve ile birlikte servis edilir.

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2024 12:16
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2024 12:16
Kaynak: Ali KAMUR
Damakta dağılan müthiş lezzetiyle: Çatlak Kurabiye

Çatlak kurabiyenin kesin tarihi bilinmemekle birlikte, 19. yüzyılda Avrupa'da ortaya çıktığı düşünülmektedir. İlk çatlak kurabiye tarifleri, klasik kurabiye hamurunun farklı şekillerde şekillendirilmesi ve fırında pişirilmesiyle hazırlanmıştır.

Çatlak kurabiyenin popülerleşmesi 20. yüzyıla rastlar. Özellikle 1950'li ve 1960'lı yıllarda, çatlak kurabiye birçok Avrupa ülkesinde ve Amerika Birleşik Devletleri'nde favori bir kurabiye çeşidi haline gelmiştir.

Çatlak kurabiyenin Türkiye'ye girişi ise 20. yüzyılın sonlarına doğru olmuştur. İlk çatlak kurabiye tarifleri Türk yemek kitaplarında 1980'li yıllarda yer almaya başlamıştır.

Günümüzde çatlak kurabiye, Türk mutfağında en sevilen kurabiye çeşitlerinden biridir. Klasik çatlak kurabiyenin yanı sıra, kakaolu çatlak kurabiye, cevizli çatlak kurabiye, damla çikolatalı çatlak kurabiye ve tarçınlı çatlak kurabiye gibi birçok farklı çeşidi de yapılmaktadır.

Çatlak kurabiyenin tarihi boyunca birçok farklı tarifi ortaya çıkmıştır. Her ülkenin ve bölgenin kendine özgü çatlak kurabiye tarifleri bulunmaktadır.

Damakta dağılan müthiş lezzetiyle: Çatlak Kurabiye -Bursa Hayat Gazetesi-2

ÇATLAK KURABİYE TARİFİ

Çatlak kurabiye tarifi için internette ve yemek kitaplarında birçok farklı seçenek bulabilirsiniz. Klasik bir çatlak kurabiye tarifi için aşağıdaki malzemelere ve adımlara ihtiyacınız olacak:

Malzemeler:

125 gr tereyağı

1 su bardağı toz şeker

1 adet yumurta

2 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

Hazırlanışı:

Tereyağı ve toz şekeri bir kapta krema kıvamına gelene kadar çırpın.

Yumurtayı ekleyip tekrar çırpın.

Un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip yoğurun.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.

Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.

180 derece fırında 15-20 dakika pişirin.

Fırından çıkardıktan sonra soğumaya bırakın.

Pudra şekerine bulayarak servis yapın.

ÇATLAK KURABİYE SAKLAMA

Çatlak kurabiyeleri hava geçirmez bir kapta oda sıcaklığında 2-3 gün saklayabilirsiniz.

ÇATLAK KURABİYE PÜF NOKTALARI

Tereyağının oda sıcaklığında olması önemlidir.

Unu eleyerek kullanmak kurabiyelerin daha yumuşak olmasını sağlar.

Kurabiyeleri fırından çıkardıktan sonra soğumaya bırakın, sıcakken pudra şekerine bulamayın.

ÇATLAK KURABİYE HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER

Çatlak kurabiye, Guinness Rekorlar Kitabı'na da girmiştir. 2011 yılında, Hindistan'da 100 metre uzunluğunda bir çatlak kurabiye yapılmıştır.

Çatlak kurabiye, birçok ünlü tarafından da sevilmektedir. Jennifer Aniston, Oprah Winfrey ve George Clooney gibi birçok ünlü, çatlak kurabiyeyi en sevdikleri kurabiye çeşitlerinden biri olarak göstermiştir.

Kaynak: Ali KAMUR

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.