Hava Durumu

Anayasanın 3. maddesi nedir?

Anayasa'nın 3. maddesi ile ilgili araştırmalar sürüyor. Arama motorları üzerinden yapılan araştırmanın ardından, "Anayasanın 3. maddesi nedir?" sorusuna yanıt bulundu. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2024 10:19
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2024 10:33
Kaynak: Haber Merkezi
Anayasanın 3. maddesi nedir?

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 2709 sayılı yasa ile 9 Kasım 1982'den bu yana yürürlüktedir. 

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Türk milletinin ebedi varlığını ve Yüce Türk Devleti'nin bölünmez bütünlüğünü güvence altına almaktadır. Anayasa, Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün milliyetçilik anlayışı ve inkılâpları doğrultusunda hazırlanmıştır. Bu belge, Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş medeniyet düzeyine ulaşma azmini vurgularken, millet iradesinin mutlak üstünlüğünü de temel alır.

Anayasa, egemenliğin kayıtsız şartsız Türk Milletine ait olduğunu belirtmekte ve bu yetkinin sadece belirtilen hürriyetçi demokrasi çerçevesinde kullanılabileceğini vurgulamaktadır. Kuvvetler ayrımının, devlet organları arasında bir işbölümü ve işbirliği olduğunu ifade eden anayasa, bu bağlamda üstünlüğün yalnızca anayasa ve kanunlarda bulunduğunu belirtiyor.

Ayrıca, hiçbir faaliyetin Türk millî menfaatlerinin, tarihî ve manevî değerlerin, Atatürk milliyetçiliği ve laiklik ilkeleriyle çelişemeyeceği vurgulanmaktadır. Her Türk vatandaşının, anayasada belirtilen temel hak ve özgürlüklerden eşitlik ve sosyal adalet çerçevesinde yararlanma hakkı bulunmaktadır.

Türk vatandaşları, millî sevinç ve kederlerde, hak ve ödevlerde ortaklık içinde olup, birbirlerinin haklarına saygı göstererek “Yurtta sulh, cihanda sulh” anlayışıyla huzurlu bir yaşam talep etme hakkına sahiptir.

Son olarak, bu ilkelerin Türk milleti tarafından, demokrasiye bağlı Türk evlatlarının vatan ve millet sevgisiyle korunacağına dair güvence verilmektedir. Anayasa, Türk milletinin geleceği için önemli bir kılavuz niteliği taşımaktadır.

Anayasanın 3. maddesi nedir?

I. Devletin şekli

MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

II. Cumhuriyetin nitelikleri

MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

III. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti

MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.

Başkenti Ankara’dır.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.