Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan krema ve kaymak tebliği!
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan krema ve kaymak tebliği!
Tarım ve Orman Bakanlığı, krema ve kaymak üretiminde süt yağı dışındaki hayvansal ve bitkisel yağ kullanımını yasakladı. Tebliğe göre, farklı süt türlerinin karışımıyla üretilen ürünlerde tür görselleri etikette kullanılamayacak.
Haber Giriş Tarihi: 23.08.2025 19:19
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2025 19:33
Kaynak:
AA
Tarım ve Orman Bakanlığı, krema ve kaymak üretimi ile ürünlerin etiketlenmesine ilişkin esasları yeniden belirledi. Bakanlık tarafından hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Krema ve Kaymak Tebliği”, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, tebliğ kapsamındaki ürünler inek, koyun, keçi veya manda sütünden elde edilecek. Fermente veya ekşi krema üretiminde kullanılacak laktik asit bakterilerinin, son tüketim tarihine kadar ürünün içinde canlı ve aktif olması gerekiyor.
Coğrafi işaret olarak tescil edilen krema ve kaymak, gıda mevzuatına aykırı olmamak koşuluyla, Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamındaki özelliklerine göre piyasaya arz edilecek.
SÜT YAĞI DIŞINDA YAĞ KULLANIMI YASAKLANDI
Tebliğ kapsamında piyasaya sunulan ürünlerde süt yağı dışında hiçbir hayvansal veya bitkisel yağ bulunamayacak. Ürünlere süt proteini dışındaki protein ilave edilemeyecek. Çeşnili işlem görmüş kremalarda taklit ve tağşişe sebebiyet verecek çeşni maddesi, kaymak ürününde ise doğrudan çeşni maddesi kullanılamayacak.
ETİKETLEME KURALLARI YENİLENDİ
Tebliğe göre, tebliğ kapsamı dışında üretilen ürünlerde “krema” ifadesi kullanılamayacak. İşlem görmüş kremalarda gıdanın adı, ürünün özelliğine göre tanımlarda belirtilen adlandırmalara uygun olarak yazılacak. Çeşnili kremalarda kullanılan çeşni maddesi ve yüzde miktarı, ürün adı ile birlikte temel görüş alanında belirtilecek.
Tek bir türe ait süt kullanıldığında, türün adı gıdanın adı ile birlikte yer alacak ve türün görsellerine etikette izin verilecek. Ancak farklı süt türlerinin karışımıyla üretilen ürünlerde, türler etiket üzerinde ifade edilecek fakat görseller kullanılmayacak.
GEÇİŞ SÜRECİ VE UYGULAMA
Sürülebilir kremaların etiketlerinde gıdanın adı, en az 3 mm punto büyüklüğünde yazılacak. Tebliğin yayımlanmasından önce üretim yapan işletmeler, 31 Aralık 2025’e kadar bu hükümlere uyacak. Söz konusu tarihten önce üretilen ürünler ise raf ömrü sonuna kadar piyasada bulunabilecek.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan krema ve kaymak tebliği!
Tarım ve Orman Bakanlığı, krema ve kaymak üretiminde süt yağı dışındaki hayvansal ve bitkisel yağ kullanımını yasakladı. Tebliğe göre, farklı süt türlerinin karışımıyla üretilen ürünlerde tür görselleri etikette kullanılamayacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı, krema ve kaymak üretimi ile ürünlerin etiketlenmesine ilişkin esasları yeniden belirledi. Bakanlık tarafından hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Krema ve Kaymak Tebliği”, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, tebliğ kapsamındaki ürünler inek, koyun, keçi veya manda sütünden elde edilecek. Fermente veya ekşi krema üretiminde kullanılacak laktik asit bakterilerinin, son tüketim tarihine kadar ürünün içinde canlı ve aktif olması gerekiyor.
Coğrafi işaret olarak tescil edilen krema ve kaymak, gıda mevzuatına aykırı olmamak koşuluyla, Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamındaki özelliklerine göre piyasaya arz edilecek.
SÜT YAĞI DIŞINDA YAĞ KULLANIMI YASAKLANDI
Tebliğ kapsamında piyasaya sunulan ürünlerde süt yağı dışında hiçbir hayvansal veya bitkisel yağ bulunamayacak. Ürünlere süt proteini dışındaki protein ilave edilemeyecek. Çeşnili işlem görmüş kremalarda taklit ve tağşişe sebebiyet verecek çeşni maddesi, kaymak ürününde ise doğrudan çeşni maddesi kullanılamayacak.
ETİKETLEME KURALLARI YENİLENDİ
Tebliğe göre, tebliğ kapsamı dışında üretilen ürünlerde “krema” ifadesi kullanılamayacak. İşlem görmüş kremalarda gıdanın adı, ürünün özelliğine göre tanımlarda belirtilen adlandırmalara uygun olarak yazılacak. Çeşnili kremalarda kullanılan çeşni maddesi ve yüzde miktarı, ürün adı ile birlikte temel görüş alanında belirtilecek.
Tek bir türe ait süt kullanıldığında, türün adı gıdanın adı ile birlikte yer alacak ve türün görsellerine etikette izin verilecek. Ancak farklı süt türlerinin karışımıyla üretilen ürünlerde, türler etiket üzerinde ifade edilecek fakat görseller kullanılmayacak.
GEÇİŞ SÜRECİ VE UYGULAMA
Sürülebilir kremaların etiketlerinde gıdanın adı, en az 3 mm punto büyüklüğünde yazılacak. Tebliğin yayımlanmasından önce üretim yapan işletmeler, 31 Aralık 2025’e kadar bu hükümlere uyacak. Söz konusu tarihten önce üretilen ürünler ise raf ömrü sonuna kadar piyasada bulunabilecek.
Kaynak: AA
Son Haberler
Aile yapısındaki çöküşe karşı İnegöl’den örnek çalıştay
Bursa su kesintisi listesi – 12 Aralık 2025 Cuma
Bursa'da bin yıllık lezzet tarihi hanla buluştu