Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Charlie Munger’dan ev sahiplerine altın tavsiye!

Berkshire Hathaway’in efsanevi yatırımcısı Charlie Munger, evin değerini artırmanın en kârlı yolunun mutfak veya banyo tadilatı değil, peyzaja yatırım yapmak olduğunu açıkladı. Munger’a göre ağaç ve yeşillik, üç kat değer kazandırıyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2025 20:04
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2025 20:08
Kaynak: Haber Merkezi
Charlie Munger’dan ev sahiplerine altın tavsiye!

Haber Spotu:

Haber Metni:


Warren Buffett’ın iş ortağı ve milyarder yatırımcı Charlie Munger, evinizin değerini artırmak istiyorsanız betona değil, yeşile yatırım yapmanız gerektiğini belirtti. Munger, peyzaj düzenlemesini bir dekorasyon olarak değil, kâr getiren bir yatırım aracı olarak görüyor.

1960’larda Munger’ın Emlak Stratejisi
Berkshire Hathaway başkan yardımcısı olmadan önce Los Angeles’ta emlak avukatı olarak çalışmış olan Munger, 1960’larda boş arsaları kâra dönüştürmeyi başardı. Kaliforniya, Alhambra’da geliştirdiği 442 dairelik site, o dönemde 20.000 dolar gibi mütevazı bir fiyata satıldı ve hızla tükendi.

Evler gösterişli olmasa da özenle tasarlanmış ve en önemli avantajları yemyeşil peyzajlarıydı. Munger, her yürüyüş yolunun, bahçenin ve sokağın ağaçlar, çitler ve renklerle zenginleştirilmesini sağladı. Bu sayede alıcılar, daireye adım atmadan evin değerini hissedebildi.

Peyzaj Yatırımının Önemi
Munger, “Yemyeşil peyzaj. Satışı sağlayan şey bu. Ağaçlara para harcıyorsunuz ve üç katını geri alıyorsunuz. Peyzajı cimrilik etmek, inşaatta yolsuzluktur” ifadelerini kullanıyor. Yeşillik, kaldırım çekiciliği (curb appeal) ve kalıcılık hissi yaratıyor; çimler betonu yumuşatıyor, ağaçlar görüş alanlarını çerçeveliyor ve evleri olduğundan daha değerli gösteriyor.

Modern Veriler Munger’ın Teorisini Destekliyor
Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR) verilerine göre:

Emlakçıların %97’si, bir evin satışında kaldırım çekiciliğinin önemli olduğunu belirtiyor.

Alıcıların %98’i bunu önemli buluyor; %63’ü ise “çok önemli” olduğunu ifade ediyor.

Munger’ın stratejisi, yıllar sonra modern verilerle de doğrulanmış durumda. Bu nedenle yatırımcılar ve ev sahipleri, mutfak veya banyo tadilatı yerine peyzaja yatırım yaparak evlerinin değerini artırabilir.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.