Hava Durumu

Artan fiyatlar ramazanın tadını kaçırdı

Bursa Tatlıcılar Odası Başkanı Necip Daş, eski ramazan havasının bu yıl olmadığını belirterek “Bu yıl ramazanda işler eskisi gibi değil hatta normal zamandan bile daha az tatlı satışı yapılıyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2024 13:35
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2024 15:11
Kaynak: Sümeyye Kayaaltı Bayraktar
Artan fiyatlar ramazanın tadını kaçırdı

Bursa Tatlıcılar Pastacılar Süt ve Süt Ürünleri Şekerciler Esnaf Odası Başkanı Necip Daş, ramazan ayında tezgahın en gözde ürünlerinin güllaç ve tulumba tatlısı olduğunu belirtti. 1996 yılından itibaren Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan Bursa Tarihi Tatlıcı dükkanında vatandaşlara hizmet veren Daş, Bursa’nın en sevilen tatlıcıları arasında yer almaktadır.

Mesleğe, 15 yaşındayken Niğde’de çırak olarak başladığını aktaran Daş, “Ben bu mesleğin mutfağında piştim. Niğde’de çırak olarak başladım. Ardından memleketten çıktım ve yolum Bursa’ya düştü.Bursa sokaklarında kilometrelerce gezerek seyyar arabamla yaptığım tatlılarımı sattım. 1989 yılından beri Bursa’nın her bir köşesinde satış yaptım. Allah nasip etti 1996 yılında bu dükkanı tuttum. O zamandan beri tatlılarımızla halkımıza burada hizmet veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Yanında pek çok çırak yetiştiğini dile getiren Daş, “Ben artık üretim kısmına girmiyorum. Ailemde bu işi yapmak isteyen yeğenlerime, bu işe merak salmış diğer gençlere işi öğretiyorum. Biz artık unu eledik, eleği duvara astık. Gerisi onlarda” dedi.

KALMADI ESKİ RAMAZANLAR

Normalde ramazan ayında daha fazla tatlı satışı yapılmasına alışkın olduklarını ifade eden Daş, bu yıl ramazanda ise işlerin eskisi gibi olmadığını hatta normal zamandan bile daha az tatlı satışı yapıldığını söyledi. Eski ramazanların havasının bu yıl olmadığını belirten Daş, “Eskiden ramazan ayı için tatlıcıların bayramı denirdi. Şimdi böyle bir şey söz konusu bile değil” diye konuştu.

Ramazan ayında sütlü tatlıların daha yoğun satıldığını ifade eden Daş, “Ramazanın sembolü olan güllaç tatlısı şu anda en fazla satılan tatlımız. Onun yanı sıra sütlü nuriye, soğuk baklava, tulumba gibi tatlılarda ramazanda en çok rağbet gören ürünlerimizdir” dedi.

“KALİTEDEN ÖDÜN VERMEYİZ”

Ekonomide yaşanan fiyat artışlarının özellikle ambalaj maliyetlerine çok sert yansıdığını belirten Daş, “Şu anda tatlıların iç harcı olan ceviz ve fıstıktan sonra en fazla harcamayı ambalaj alırken yapıyoruz. Üreticiye yıl içerinde 3-4 kez zam gelince haliyle bu artışın fiyatlara da yansıması gerekiyor. Ama biz üretici olarak,maliyet artışımızı tüketiciye yılda bir kez yansıtıyoruz.Bu durumda esnafın kar marjını düşürüyor” ifadelerini kullandı.

Daş, artan maliyet fiyatlarına rağmen firma olarak malzeme kalitesinden asla ödün vermediklerinin de altını çizdi. Kalitesiz malzemeyle yapılan tatlının hemen fark edileceğini dile getiren Daş, “Artık üretim için harcanan maliyet ile satış fiyatlarımız birbirini dengelemiyor. Ancak buna rağmen kalitemizden asla ödün vermiyoruz” diye konuştu.

YEŞİL BURMAYA RAKİP YOK

Tezgahın en pahalı tatlısı yeşil burmanın kilosu 1000 TL’den satışa sunuluyor. Antep fıstıklı ürünler bu sırayı devam ettirirken, tezgahın en ekonomik cep yakmayan tatlısı olan tulumba tatlısının kilosu da 200 TL’den satışa sunuluyor.Fiyatı açısından da tulumba tatlısı son dönemde en fazla tercih edilen tatlıların başında geliyor.

YÖRESEL TATLAR

Bursa Tarihi Tatlıcısı’nda vatandaşlar haftasonları uzun kuyruklar oluşturuyor. Bilinen tatlıların yanı sıra Erzurum dolması, taş kadayıfı, halka tatlısı gibi yöresel tatlılar da tatlı severler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Kaynak: Sümeyye Kayaaltı Bayraktar

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.