Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uğur Şahin ve Özlem Türeci’ye 2025 Alman Ulusal Ödülü

BioNTech'in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, COVID-19 aşısını geliştirmedeki olağanüstü başarıları nedeniyle 2025 Alman Ulusal Ödülü'ne layık görüldü. Berlin'deki törende Almanya Başbakanı Friedrich Merz’ten önemli açıklamalar geldi.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2025 16:07
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2025 16:07
Kaynak: AA
Uğur Şahin ve Özlem Türeci’ye 2025 Alman Ulusal Ödülü

Almanya'nın başkenti Berlin’de bulunan tarihi Fransız Friedrichstadt Kilisesi, bugün anlamlı bir törene ev sahipliği yaptı. 2025 Alman Ulusal Ödülü, koronavirüs pandemisine karşı mRNA tabanlı ilk aşıyı geliştiren ve tüm dünyanın takdirini kazanan bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci’ye takdim edildi.

Törene Almanya Başbakanı Friedrich Merz, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Andreas Vosskuhle ve çok sayıda davetli katıldı.

MERZ: “CESARETLE BELİRSİZLİĞE İLERLEMEYİ ONURLANDIRIYORUZ”

Başbakan Friedrich Merz, törende yaptığı konuşmada, Şahin ve Türeci’yi modern tıbbın öncülerinden Robert Koch, Rudolf Wirth ve Emil von Wehen gibi isimlerle aynı seviyede gördüklerini vurguladı. “Sürekli belirsizliğe doğru cesaretle ilerlemenizi onurlandırıyoruz” diyen Merz, ikilinin pandemi sürecinde insanlık adına tarihi bir başarıya imza attığını belirtti.

“SEKİZ YILLIK SÜREÇ BİR YILDAN KISA ZAMANDA TAMAMLANDI”

Aşı geliştirme sürecinin normalde ortalama sekiz yıl sürdüğünü hatırlatan Merz, Şahin ve Türeci'nin bu süreci yalnızca bir yıl içinde tamamlamasının “bilimsel bir rekor” olduğunu ifade etti. Bu başarı, bilimsel yetkinlik kadar toplumsal sorumluluk bilincinin de göstergesi olarak değerlendirildi.

GÖÇMEN KÖKENLİ BİLİM İNSANLARININ BAŞARISI VURGULANDI

Merz, konuşmasının dikkat çeken bir bölümünde, Şahin ve Türeci'nin göçmen kökenlerine özellikle vurgu yaptı. Türeci’nin babasının küçük bir yerel hastanede çalıştığını, Şahin’in babasının ise Köln’deki Ford fabrikasında 60’lı yıllarda misafir işçi olarak çalıştığını belirten Merz, bu iki ismin göçmen kökenli bireylerin neler başarabileceğinin canlı örnekleri olduğunu söyledi.

Ayrıca, göçmenlerin ilk neslinin toplum tarafından yeterince takdir edilmediğini ifade eden Merz, Uğur Şahin’in bu kuşağı “görmezden gelinen nesil” olarak tanımlamasının önemli bir hatırlatma olduğunu kaydetti.

“VASIFLI GÖÇMENLERE İHTİYACIMIZ VAR”

Friedrich Merz, Almanya'nın geleceği için sosyal ya da etnik köken gözetmeksizin yeteneklerin desteklenmesi gerektiğini belirtti. “İlerleme motoru olarak vasıflı göçmenlere ihtiyacımız var. Aksi yöndeki ideolojiler, özgürlükçü düzenimizin geleceğini tehlikeye atıyor.” sözleriyle mesaj verdi.

50 BİN AVROLUK ONUR ÖDÜLÜ

2025 Alman Ulusal Ödülü, her yıl demokratik toplumlara katkıda bulunan kişi ve kuruluşlara veriliyor. 1997 yılından bu yana dağıtılan ödülün bu yılki sahipleri Şahin ve Türeci oldu. Ödülün toplam değeri ise 50 bin avro olarak açıklandı.

Ödül, siyasi bağlantısı bulunmayan ve kar amacı gütmeyen Alman Ulusal Vakfı tarafından veriliyor. Vakıf, 1993 yılında eski Almanya Başbakanı Helmut Schmidt tarafından kuruldu.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.