Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İran Dışişleri'nden net mesaj: "Savunma tedbirleri güvence gelene kadar sürecek"

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, ateşkes ve savaşın durdurulması yönündeki uluslararası çağrılara yanıt verdi. Garibabadi, herhangi bir anlaşma için İran’a yönelik saldırgan eylemlerin yinelenmeyeceğine dair somut güvenceler beklediklerini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 10.03.2026 09:05
Haber Güncellenme Tarihi: 10.03.2026 09:05
Kaynak: Haber Merkezi
İran Dışişleri'nden net mesaj: "Savunma tedbirleri güvence gelene kadar sürecek"

Bölgesel gerilimin tırmandığı süreçte, aralarında Rusya, Çin ve Fransa’nın da bulunduğu pek çok ülkenin ateşkes için devreye girdiği bildirildi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, diplomatik temasları doğrularken Tahran yönetiminin kırmızı çizgilerini net bir şekilde ortaya koydu.

"SAVAŞI BAŞLATAN TARAF BİZ DEĞİLİZ"

Katıldığı bir televizyon programında gündemi değerlendiren Garibabadi, İran’ın saldırgan bir tutum içinde olmadığını, mevcut eylemlerinin tamamen savunma odaklı olduğunu savundu. Ateşkes taleplerinin muhatabının saldırıyı başlatan taraflar olması gerektiğini vurgulayan Bakan Yardımcısı, "İran, saldırgan bir eylemde bulunmamakta, yalnızca kendisini savunmaktadır. Bu nedenle savunmasını durduracak taraf İran değildir" dedi.

MEŞRU MÜDAFAA VE GÜVENCE VURGUSU

İran’ın askeri hamlelerinin Birleşmiş Milletler Şartı’nın 51. maddesi kapsamındaki meşru müdafaa hakkı çerçevesinde yürütüldüğünü hatırlatan Garibabadi, kalıcı bir çözüm için şartlarını şu sözlerle dile getirdi:

"Bir ateşkes sağlanacaksa, saldırgan eylemlerin yeniden tekrarlanmayacağından emin olunması temel şarttır. Eğer birkaç ay sonra yeniden saldırı gerçekleşecekse, böyle bir ateşkesin hiçbir anlamı olmayacaktır. Saldırıya uğrayan ülke, güvenliğinden emin olana kadar savunma tedbirlerini sürdürme hakkına sahiptir."

ULUSLARARASI TEMASLAR SÜRÜYOR

Garibabadi; Rusya, Çin, Fransa ve bazı bölge ülkelerinin savaşın durdurulması için İran ile irtibat halinde olduğunu doğruladı. Ancak Tahran'ın, saldırıların tekerrür etmeyeceğine dair uluslararası bir teminat verilmediği sürece mevcut askeri pozisyonunu koruyacağı sinyalini verdi.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.