Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İdamdan kurtulmuştu! Kaddafi’nin oğlu silahlı saldırıda öldürüldü

Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi, yaşadığı Zintan kentinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Saldırıya ilişkin resmi makamlar henüz açıklama yapmazken, olay ülkedeki siyasi belirsizliği yeniden gündeme taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 03.02.2026 23:58
Haber Güncellenme Tarihi: 03.02.2026 23:59
Kaynak: İHA
İdamdan kurtulmuştu! Kaddafi’nin oğlu silahlı saldırıda öldürüldü

Libya basınında yer alan haberlere göre, 53 yaşındaki Seyfülislam Kaddafi, uzun süredir yaşadığı Zintan kentinde kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından silahlı saldırıya uğradı. Saldırı sonucunda Kaddafi’nin olay yerinde hayatını kaybettiği bildirildi.

Saldırı haberi, Seyfülislam Kaddafi’nin siyasi danışmanı Abdullah Osman tarafından doğrulanırken, saldırganların kimliği ve cinayetin gerçekleşme koşullarına ilişkin henüz net bir bilgi paylaşılmadı. Libyalı yetkililerden ise olayla ilgili resmi bir açıklama gelmedi.

KADDAFİ DÖNEMİNİN EN ETKİLİ İSİMLERİNDEN BİRİYDİ

Seyfülislam Kaddafi, Libya’da hiçbir zaman resmi bir görev üstlenmemesine rağmen, 2000–2011 yılları arasında babası Muammer Kaddafi’nin en yakın isimlerinden biri olarak kabul ediliyordu. Uzun yıllar boyunca rejimin “ikinci adamı” olarak görülen Seyfülislam Kaddafi, özellikle uluslararası ilişkilerde ön planda yer aldı.

DEVRİM SONRASI YAKALANMIŞ VE HAPSE ATILMIŞTI

Muammer Kaddafi’nin 2011 yılında devrilmesinin ardından Seyfülislam Kaddafi, Bedevi aşiret mensubu kılığına girerek Nijer’e kaçmaya çalışırken ihbar üzerine yakalanmıştı. Aynı yıl Zintan’da hapse atılan Kaddafi, Libya mahkemesi tarafından savaş suçları nedeniyle idam cezasına çarptırılmıştı.

Ancak Seyfülislam Kaddafi, 2017 yılında çıkarılan bir af yasası kapsamında serbest bırakılmıştı. Buna rağmen Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından hakkında çıkarılan tutuklama emri yürürlükte kalmıştı.

BAŞKANLIK ADAYLIĞI SİYASİ KRİZİ DERİNLEŞTİRMİŞTİ

Seyfülislam Kaddafi, 14 Kasım 2021’de yapılması planlanan Libya başkanlık seçimleri için adaylık başvurusunda bulunmuştu. Ancak cinayet ve savaş suçlarına ilişkin nihai yargı kararları nedeniyle adaylığı iptal edildi.

Bu karara yaptığı itiraz, ülkede tansiyonu yükseltmiş, seçim sürecinin askıya alınmasına ve Libya’daki siyasi krizin daha da derinleşmesine neden olmuştu.

LİBYA’DA GÜVENLİK VE SİYASİ BELİRSİZLİK YENİDEN GÜNDEMDE

Seyfülislam Kaddafi’nin ölümü, Libya’da güvenlik zafiyetleri ve siyasi istikrarsızlık tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Olayın arka planına ve olası siyasi sonuçlarına ilişkin soru işaretleri sürerken, gözler Libyalı yetkililerden yapılacak resmi açıklamalara çevrildi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.