Hava Durumu

3 milyon çocuk krizlerle karşı karşıya

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Orta Afrika Cumhuriyeti’nde 3 milyon çocuğun ‘’kaydedilen en yüksek düzeyde örtüşen ve birbirine bağlı krizlerle’’ karşı karşıya olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2024 14:55
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2024 14:55
Kaynak: AA
3 milyon çocuk krizlerle karşı karşıya

Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki UNICEF temsilcisi, Meritxbell Relano Arana, Cenevre’de BM’de basın toplantısında Orta Afrika Cumhuriyeti insani krizler ve felaketler açısından en yüksek 191 ülke arasından birinci sırada yer almanın trajik ayrıcalığını taşıyor. Bu korkunç durum en genç vatandaşların ciddi ve acil zorlukların önemini vurguluyor’’ dedi.

10 yıldır süren çatışma ve istikrarsızlığın ülkede 3 milyon çocuğun ‘’her birini’’ risk altında bıraktığını vurgulayan Arana her iki çocuktan birinin sağlık hizmetlerine erişim sağlayamadığını ve yaklaşık üçte birinin yani %37’ sinin düzenli olarak okula gittiğini söyledi.

Genç kadınların yaklaşık üçte ikisi, % 61'i 18 yaşından önce evlenirken, ülkedeki çocukların neredeyse %40'ı kronik yetersiz beslenmeden muzdarip diye devam etti.

Arana, "OAC'deki krizin bu kadar uzun yıllara yayılmış olması ve ne yazık ki diğer pek çok küresel krizin paralel olarak ortaya çıkmaya devam etmesi, OAC'nin çocuklarının acı verici bir şekilde görünmez hale geldiği anlamına geliyor." dedi. Ve şunu ekledi: "Fakat onların acıları ve kayıpları son derece ortadadır."

Hükümetin yeni Ulusal Kalkınma Planı’nın  çocuk haklarının iyileştirmeye yönelik diğer önemli taahhütlerinin yanı sıra UNICEF ve ortaklarının gidişat değişikliği için uygulanabilir bir mekanizmaya sahip oldukları anlamına geldiğini belirtti.

"Bu nadir fırsat anının ortasında, en büyük risk, bu çocukların güvendiği şampiyonların - uluslararası bağışçılar, küresel medya ve bilgili bir halk - eşzamanlı küresel krizler karşısında sırtlarını dönüp uzağa bakabilmeleridir" dedi.

Böyle bir dikkat dağınıklığının ‘’birçok çocuğunun gereksiz yere öleceği; çok daha fazlasının ise  geleceklerinin mahvolduğunu göreceği’’ anlamına geleceği konusunda uyardı.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.