Hava Durumu

Yerli manyetik çekirdek ile büyük tasarruf sağlayacak

Bursa Uludağ TTO kuruluşu ULUKOZA’nın sağladığı mentörlüklerle tamamen yerli manyetik çekirdek üretmeye odaklanan girişimci Doç. Dr. Taylan Güneş, Türkiye’ye 5 yılda 1 milyar dolar girdi sağlanmasını amaçlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2022 10:29
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2022 10:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Yerli manyetik çekirdek ile büyük tasarruf sağlayacak

ULUTEK Teknopark Kuluçka Merkezi'nde şirketleşen TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Uygulayıcı Kuruluşu ULUKOZA’nın girişimcilerinden Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taylan Güneş, tamamen yerli manyetik çekirdek üreterek elektronik sanayine önemli katkılar sağlayacaklarını söyledi.

DAHA KALİTELİ VE UCUZ ÜRETİM

Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (Bursa Uludağ TTO) kuruluşu olan ULUKOZA’nın girişimcileri, geliştirdikleri proje ile dış ticaret açığını kapatmayı hedefliyor. 

Manyetik çekirdeğinin tamamına yakınının ithal edildiğini vurgulayan Doç. Dr. Taylan Güneş, “Manyetik çekirdek; elektrik motorları, transformatörler, jeneratörler ve diğer tüm elektronik devrelerde kullanılan bir malzeme. Geliştirdiğimiz proje sayesinde manyetik çekirdeği daha kaliteli ve ucuz bir şekilde üreteceğiz. Manyetik çekirdekler, ferrit ve çelik ile üretiliyor. Ülkemiz ise her iki ürün için de ithalatçı konumda. Yurt dışından geldiği için oldukça pahalı. Biz alternatif olarak manyetik çekirdeği, farklı bir alaşım ile daha kaliteli ve verimli nasıl üretebiliriz diye düşündük. Yaptığımız araştırmalar sonucunda öncelikle nano kristal şeritleri üretip daha sonra ise manyetik çekirdeğe dönüştürebilme imkânının olduğunu gördük” diye konuştu.

HEDEF, 5 YILDA 1 MİLYAR DOLAR GİRDİ

Türkiye’de bu alanda sektörün ihtiyaçlarına cevap veren bir firma olmadığını da dile getiren Güneş, “Hâlihazırda üretim aşamasında olan ürünümüzü manyetik çekirdeğe dönüştürmek adına iş fikrimizi ULUKOZA’ya sunduk ve onay aldık. Laboratuvarda yaptığımız denemeler sonucu manyetik çekirdekler elde ettik. Testlerini yaptık ve en kötüsünün bile piyasanın en iyisinden daha üstün verime sahip olduğunu gördük. Ürettiğimiz malzemenin madenlerin tamamı Türkiye’deki tesislerde eritiliyor ve üretiliyor. Ülkemizin dış ticaret açığını kapatmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda iç piyasadaki ihtiyaca da karşılık vermeyi planlıyoruz. Ucuz ve kaliteli malzeme üretme olanağına sahibiz. Bu alanın pazar değeri, 1 milyar dolar. Biz de önümüzdeki 5 yılda ülkemize 1 milyar dolarlık girdi sağlamayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.