Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında alerjik astım riski artıyor!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Ocak, yaz mevsimiyle birlikte alerjik astım hastalarının dikkatli olması gerektiğini belirterek, polen, güneş ve klima kaynaklı tehlikelere karşı uyardı. Ani sıcaklık değişimleri, filtreleri temizlenmeyen klimalar ve yüksek nem, astım ataklarını tetikleyebiliyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2025 11:02
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2025 11:02
Muhabir: Damla Dilmeç
Uzmanı uyardı: Yaz aylarında alerjik astım riski artıyor!

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte açık hava aktiviteleri ve tatil planları artsa da, alerjik astım hastaları için riskli bir dönemin başladığına dikkat çeken VM Medical Park Bursa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Ocak, bu dönemde yaşanabilecek solunum sorunlarına karşı önemli uyarılarda bulundu.

POLENLER ASTIM ATAKLARINI ARTIRIYOR

Özellikle ilkbahardan yaza geçiş döneminde havadaki polen yoğunluğunun arttığını belirten Dr. Ocak, “Ot, çayır ve ağaç polenleri alerjik astımı olan bireylerde öksürük, nefes darlığı ve solunum sıkıntılarını tetikleyebilir. Sabah erken saatlerde dışarı çıkmak polen maruziyetini artırır. Bu saatlerde dışarı çıkmak gerekiyorsa maske takılması faydalı olur” dedi.

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında alerjik astım riski artıyor!-Bursa Hayat Gazetesi-2

KLİMA KULLANIMI ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR

Yaz aylarında serinlemek için sıklıkla tercih edilen klimaların da astım hastaları açısından tehdit oluşturduğunu söyleyen Uzm. Dr. Ocak, “Filtre temizliği yapılmayan klimalar, bakteri ve mantar oluşumuna neden olur. Bu da alerjik reaksiyonları ve astım krizlerini tetikleyebilir. Ayrıca iç ortam ile dış ortam arasında yaşanan ani sıcaklık değişimleri solunum yollarında tahrişe neden olabilir” ifadelerini kullandı.

GÜNEŞE UZUN SÜRE MARUZ KALMAK SOLUNUMU ZORLAŞTIRABİLİR

Yüksek sıcaklık ve nemin, astımlı bireylerde hava yollarını daraltarak solunumu zorlaştırdığını belirten Dr. Ocak, “Güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmaktan kaçınılmalı ve bol sıvı tüketilmelidir. Güneşe uzun süre maruz kalmak da dolaylı yoldan nefes darlığına sebep olabilir” dedi.

ASTIM KRİZLERİNE KARŞI ALINABİLECEK BASİT ÖNLEMLER

Yaz aylarında astım krizlerini önlemek için alınabilecek bazı önemli önlemler olduğuna da değinen Dr. Ocak, “Polen yoğunluğunun fazla olduğu günlerde pencereleri kapalı tutmak, açık alanda ağır spor yapmaktan kaçınmak, klima filtrelerini düzenli olarak temizlemek, ilaçları her zaman ulaşılabilir bir yerde bulundurmak ve doktor kontrollerini aksatmamak oldukça etkili olacaktır” diyerek hastaları bilinçli olmaya davet etti.

Kaynak: Damla Dilmeç

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.