Uzmanı uyardı: "Ramazan'da yeterli ve dengeli beslenmek çok önemli"
Uzmanı uyardı: "Ramazan'da yeterli ve dengeli beslenmek çok önemli"
Ramazan ayında sağlıklı beslenmek, oruç tutmanın vücutta yaratacağı etkilerden fayda sağlamak için oldukça önemlidir. Hayat Hastanesi Diyetisyeni Miray Abaza, sahur ve iftar yemeklerinin nasıl planlanması gerektiği ile su tüketiminin önemine dikkat çekti.
Haber Giriş Tarihi: 05.03.2025 13:23
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2025 13:23
Kaynak:
Haber Merkezi
Ramazan ayı, yıl boyunca süregelen beslenme alışkanlıklarının değiştiği, metabolizmayı farklı bir düzeye taşıyan özel bir dönemdir. Bu dönemde sağlıklı beslenme, orucun sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanabilmek için büyük bir öneme sahiptir. Hayat Hastanesi Diyetisyeni Miray Abaza, ramazan boyunca beslenme alışkanlıklarını nasıl düzenlememiz gerektiği hakkında önemli ipuçları verdi.
SAHUR VE İFTAR ÖĞÜNLERİ NASIL PLANLANMALI?
Diyetisyen Miray Abaza, Ramazan ayında düzenli beslenmenin önemini vurgularken, sahur ve iftar yemeklerinin vücudun ihtiyaçlarını karşılamak için doğru şekilde planlanması gerektiğini söyledi. Abaza, "Ramazanın sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanabilmek için yeterli ve dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Öğünlerimizi sahur, iftar ve ara öğünler olarak düzenlemek, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinleri almak açısından faydalı olacaktır," dedi.
SAHURDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Sahur öğünü, gün boyunca oruç tutarken kan şekerini dengelemeye ve susuzluk hissini azaltmaya yardımcı olur. Ancak sahurda yapılması gereken seçimler de oldukça önemlidir. Diyetisyen Miray Abaza, sahurda aşırı baharatlı ve tuzlu gıdaların susuzluğa yol açabileceği konusunda uyardı. Ayrıca, ağır yiyeceklerin mideyi rahatsız edebileceğini belirtti. Abaza, "Sahurda yeterli su içmek çok önemlidir çünkü gün boyu oruç tutarken vücudun su ihtiyacı artar. Bol su içmek, vücudun susuz kalmasını engeller, enerji seviyenizi yükseltir ve baş ağrısı gibi olumsuz etkilerin önüne geçer," şeklinde konuştu.
İFTARDA YAVAŞ YİYİN, TATLIYA DİKKAT EDİN
İftar öğününde ise yavaş yemek, sindirimin düzenli olmasına yardımcı olur ve porsiyon kontrolünü kolaylaştırır. Abaza, iftarın ilk olarak çorba ile başlamasını ve ardından 10-15 dakika ara verilmesini önerdi. "Çorba içildikten sonra 10-15 dakika ara vermek kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesini engeller," diyen Abaza, iftar sonrası tatlı seçiminde de dikkatli olunması gerektiğine değindi. Ramazan pidesi, iftar sofralarının vazgeçilmezi olsa da miktarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Abaza, "İftardan hemen sonra tatlı yemek önerilmez. Tatlı olarak sütlü tatlılar tercih edilmelidir," dedi.
RAMAZAN AYINDA SU TÜKETİMİ İHMAL EDİLMEMELİ
Diyetisyen Miray Abaza, Ramazan ayında en çok zorlanılan ve unutulan konulardan birinin yeterli su içmek olduğunu belirtti. Su tüketiminin vücuda olan faydaları hakkında şunları söyledi: "Günlük su ihtiyacı kişiden kişiye farklılık gösterse de genel olarak kilogram başına 30 ml su içilmesi önerilir. Sağlık durumuna göre bu miktar değişiklik gösterebilir." Ayrıca, iftar ve sahur arasında su içmenin vücut sağlığı için önemli olduğunu belirten Abaza, vücudun susuz kalmaması için gün boyunca yeterli su alımının sağlanması gerektiğini vurguladı.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Uzmanı uyardı: "Ramazan'da yeterli ve dengeli beslenmek çok önemli"
Ramazan ayında sağlıklı beslenmek, oruç tutmanın vücutta yaratacağı etkilerden fayda sağlamak için oldukça önemlidir. Hayat Hastanesi Diyetisyeni Miray Abaza, sahur ve iftar yemeklerinin nasıl planlanması gerektiği ile su tüketiminin önemine dikkat çekti.
Ramazan ayı, yıl boyunca süregelen beslenme alışkanlıklarının değiştiği, metabolizmayı farklı bir düzeye taşıyan özel bir dönemdir. Bu dönemde sağlıklı beslenme, orucun sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanabilmek için büyük bir öneme sahiptir. Hayat Hastanesi Diyetisyeni Miray Abaza, ramazan boyunca beslenme alışkanlıklarını nasıl düzenlememiz gerektiği hakkında önemli ipuçları verdi.
SAHUR VE İFTAR ÖĞÜNLERİ NASIL PLANLANMALI?
Diyetisyen Miray Abaza, Ramazan ayında düzenli beslenmenin önemini vurgularken, sahur ve iftar yemeklerinin vücudun ihtiyaçlarını karşılamak için doğru şekilde planlanması gerektiğini söyledi. Abaza, "Ramazanın sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanabilmek için yeterli ve dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Öğünlerimizi sahur, iftar ve ara öğünler olarak düzenlemek, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinleri almak açısından faydalı olacaktır," dedi.
SAHURDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Sahur öğünü, gün boyunca oruç tutarken kan şekerini dengelemeye ve susuzluk hissini azaltmaya yardımcı olur. Ancak sahurda yapılması gereken seçimler de oldukça önemlidir. Diyetisyen Miray Abaza, sahurda aşırı baharatlı ve tuzlu gıdaların susuzluğa yol açabileceği konusunda uyardı. Ayrıca, ağır yiyeceklerin mideyi rahatsız edebileceğini belirtti. Abaza, "Sahurda yeterli su içmek çok önemlidir çünkü gün boyu oruç tutarken vücudun su ihtiyacı artar. Bol su içmek, vücudun susuz kalmasını engeller, enerji seviyenizi yükseltir ve baş ağrısı gibi olumsuz etkilerin önüne geçer," şeklinde konuştu.
İFTARDA YAVAŞ YİYİN, TATLIYA DİKKAT EDİN
İftar öğününde ise yavaş yemek, sindirimin düzenli olmasına yardımcı olur ve porsiyon kontrolünü kolaylaştırır. Abaza, iftarın ilk olarak çorba ile başlamasını ve ardından 10-15 dakika ara verilmesini önerdi. "Çorba içildikten sonra 10-15 dakika ara vermek kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesini engeller," diyen Abaza, iftar sonrası tatlı seçiminde de dikkatli olunması gerektiğine değindi. Ramazan pidesi, iftar sofralarının vazgeçilmezi olsa da miktarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Abaza, "İftardan hemen sonra tatlı yemek önerilmez. Tatlı olarak sütlü tatlılar tercih edilmelidir," dedi.
RAMAZAN AYINDA SU TÜKETİMİ İHMAL EDİLMEMELİ
Diyetisyen Miray Abaza, Ramazan ayında en çok zorlanılan ve unutulan konulardan birinin yeterli su içmek olduğunu belirtti. Su tüketiminin vücuda olan faydaları hakkında şunları söyledi: "Günlük su ihtiyacı kişiden kişiye farklılık gösterse de genel olarak kilogram başına 30 ml su içilmesi önerilir. Sağlık durumuna göre bu miktar değişiklik gösterebilir." Ayrıca, iftar ve sahur arasında su içmenin vücut sağlığı için önemli olduğunu belirten Abaza, vücudun susuz kalmaması için gün boyunca yeterli su alımının sağlanması gerektiğini vurguladı.
Kaynak: Haber Merkezi
Son Haberler
Araç sahipleri dikkat! Benzin, motorin ve LPG'ye zam yolda
Bursa’da geri dönüşüm tesisinde korkutan yangın!
Bursa'nın zirvesi Uludağ'da kar yağışı etkisini gösteriyor