Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TİGEM Karacabey'de bir rekor daha!

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesindeki Karacabey Tarım İşletmesi, atçılık dünyasında dikkat çeken bir satışa imza atıyor. Bu yıl, safkan Arap aygırı Baba Mevlüt'ün spermaları 250 bin liradan alıcı buluyor.

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2025 14:12
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2025 14:20
Kaynak: İHA
TİGEM Karacabey'de bir rekor daha!

1930’lu yıllardan bu yana Arap atı yetiştiriciliğinde önemli bir merkez olan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) bağlı Karacabey Tarım İşletmesi, efsane yarış atı Caş’ın soyunu yaşatmaya devam ediyor. Bu soyun öne çıkan temsilcilerinden biri olan Baba Mevlüt, 2009 yılında dünyaya geldi. 2011’de düzenlenen açık artırmada satılan Baba Mevlüt, yarış kariyerinde elde ettiği üstün başarılarla adını unutulmazlar arasına yazdırdı.

2017 yılında TİGEM tarafından yeniden satın alınan Baba Mevlüt, o tarihten bu yana damızlık aygır olarak kullanılmaya başlandı. Yarış pistlerinde gösterdiği başarıları, yetiştiricilik alanında da sürdüren Baba Mevlüt; hem yavrularıyla hem de dondurulmuş spermalarıyla TİGEM’e önemli katkılar sağladı. Efsane aygır, Türkiye’nin safkan Arap atı üretiminde marka haline gelmesinde rol oynayan en değerli isimlerden biri olarak gösteriliyor.

BABA MEVLÜT'ÜN SPERMASI 250 BİN TL!

Yavruları milyonlarca liraya satılan ünlü Arap aygırı Baba Mevlüt, şimdi de genetik materyaliyle atçılık dünyasında kazandırmaya devam ediyor. Bugün, farklı miktarlarda elde edilen Baba Mevlüt'ün spermaları 250 bin liradan alıcı buluyor.

Karacabey Tarım İşletmesi İdari Müdür Yardımcısı Ali Yağlıcı, Türkiye'de yarış safkan Arap atı yetiştiriciliğinin başlangıç noktasına işaret etti. Yağlıcı, bu köklü geçmişin 1930'lu yıllarda aygır ve kısrakların Türkiye'ye getirilmesiyle Karacabey harasında başladığını belirtti.

TÜM ARAP ATLARININ KÖKLERİ BU HARADA

Ali Yağlıcı, "Elimizdeki atların Türkiye'deki tüm Arap yarış atlarının kökeninde Türkiye'ye getirilen bu aygır ve kısraklar bulunuyor," ifadeleriyle Karacabey Harası'nın atçılık tarihindeki kritik rolünü vurguladı.

Yağlıcı, "Türkiye'de yarış maksatlı safkan Arap atı yetiştiriciliğinin başlangıç noktası bu hara," diyerek, tesisin ülkenin atçılık sektörüne sağladığı eşsiz katkının altını çizdi.

Ali Yağlıcı, işletmelerinde atçılık genetiğinin korunması ve geliştirilmesine yönelik önemli çalışmaları paylaştı. Yağlıcı, 2006 yılında kurulan dondurulmuş aygır sperma üretim laboratuvarının kuruluş amacının, efsaneleşmiş aygır Caş'ın genetik materyalini muhafaza etmek ve ilerleyen yıllarda kullanmak olduğunu hatırlattı.

40 AYGIRIN SPERMASI MUHAFAZA EDİLİYOR, ÖZEL YETİŞTİRİCİLERE SATIŞ YAPILIYOR

Yağlıcı, halen Caş'ın dondurulmuş spermasının mevcut olduğunu ancak satılmadığını belirtti. Laboratuvarda yaklaşık 40 aygırın dondurulmuş spermasının muhafaza edildiğini ifade eden Yağlıcı, özel yetiştiricilere hem taze hem de dondurulmuş sperma satışı yaptıklarını söyledi. Geçmiş yıllarda yurt dışına da sperma satışı yapıldığını dile getiren Yağlıcı, bu satışlarda titiz bir inceleme sürecinin uygulandığını vurguladı: "Bize talep geliyor. Önce ve titiz bir inceleme yapıyoruz. Kısrağın orijini talep ettiği aygırın orijinine uygunsa ve diğer şartlar yerine geliyorsa sperma satışı yapıyoruz."

BABA MEVLÜT SPERMASI 250 BİN LİRA: "YAVRU GARANTİLİ"

Efsane yarış atı Caş'ın ün yapmış yavrusu Baba Mevlüt'ün spermalarına iyi talep olduğunu vurgulayan Yağlıcı, güncel satış fiyatını da açıkladı: "Bir doz sperması 250 bin lira. Kısraklarından Baba Mevlüt tayı elde etmek isteyenler başvurularını yapıp ücretini ödeyip spermalarını satın alıyorlar. Taze olarak veriyoruz ve yavru garantili oluyor."

Yağlıcı, işletmelerindeki sperma üretim laboratuvarında muhafaza edilen genetik materyallerin satış politikasına dair önemli açıklamalarda bulundu.

"SERVET DAHİL VERİLSE SATMIYORUZ: GEN KAYNAĞINI KORUYORUZ"

Yağlıcı, laboratuvarda muhafaza edilen spermalardan yalnızca yaşayan aygırlara ait olanları talep karşılığında sattıklarını belirtti. Ancak, ölmüş olan aygırların spermalarının satılmadığının altını çizerek, "Ölmüş olanların aygırların spermalarını servet dahil verilse satmıyoruz. İlerleyen yıllarda genetik çalışmada gen kaynağını muhafaza etmek amacıyla koruyoruz," ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.